Translate

петък, 25 декември 2020 г.

Сладка питка с ядки


Сладка питка с ядки

Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,

като споделяте този линк с рецептата : 

 https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/12/blog-post_25.html

 

Продукти :

за тестото :

3 бр. яйца

150 гр. захар

1,150 – 1,200 кг. брашно  /около / + около 200 гр. за доизмесване и оформяне

500 мл. прясно мляко

3 с.л. с връх заквасена сметана или гъсто кисело мляко

125 гр. краве масло / едно пакетче /

42 гр. прясна мая / 1 кубче /

2 бр. ванилия

1 с.л. оцет

1 ч.л. сол

за плънка :

150 – 200 гр. микс от сурови ядки / орехи , бадеми , кашу и лешници /

2 с.л. кафява захар / може и бяла /

1 пакетче ванилена захар

за намазване :

краве масло

за поръсване :

 50 –  70  гр. кафява захар

 черен  сусам , ядки

Приготвяне :

Отделяме един от жълтъците за намазване и

прибавяме към него 1 с.л. от прясното мляко и разбъркваме.

В дълбок съд към леко топлото мляко прибавяме 2 с.л. от захарта ,

натрошената мая и 5 с.л. с връх брашно.

Разбъркваме получената смес , покриваме я с кърпа или стреч фолио

и я оставяме около 15 мин. , докато шупне т.е. да се активира маята.

/ Може да използвате и суха мая , но имайте предвид , 

че с нея втасването става два пъти по – бавно. /

Прибавяме останалия белтък , двете яйца ,  останалата захар , 

ванилията и заквасената сметана към шупналата смес с маята.

Разбъркваме добре.

Пресяваме брашното и прибавяме солта към него.

Прибавяме го към горната смес и месим около 5 минути.



След това прибавяме на порции кравето масло / трябва да е меко със стайна температура /.

Получава се меко , леко лепкаво тесто.

Аз го измесих с миксера с приставката за тесто около 15 мин.

След което го извадих на плота и го сгънах като плик още около 10 пъти.

Оформяме го на топка и го поставяме в посипан с брашно или 

намазан с масло дълбок съд.

Покриваме съда с найлон или памучна кърпа и оставяме тестото да втасва.

Времето на втасване може да е различно в зависимост от околната 

температура – от  1  до 2 часа.

Аз както обикновено го сложих във фурната , която загрях до 40 градуса 

и след това изключих.

В този случай втаса за 1 час и 15 мин.

Смиламе с чопър микса от ядки на не много дребно или ги режем с нож.

Прибавяме към тях кафявата захар и


и ванилената захар и разбъркваме добре.


Питката оформяме в тава с диаметър около 34 - 35 см. ,

върху хартия за печене.

За да заеме лесно формата на тавата първо мокря добре хартията за печене

и след това изстисквам водата.

 



От втасалото тесто оформяме 9 бр. топки  - по 125 гр. едната.

Всяка от големите топки разточваме на кръгла кора с диаметър около 25 см.


Мажем я с масло и поръсваме равномерно с около две супени лъжици от микса.

Режем радиално кората и навиваме като рогче. 


Поставяме рогчетата в тавата с острата част към центъра ,

като ги оформяме като лъчи на равни разстояния едно от друго.

От тестото оформяме още 10 бр. топки около 65 гр. едната.

Едната слагаме в центъра , а всяка една от останалите

разточваме на кръгла кора с диаметър около 12 см.

/ Може също да поръсим с ядки. /

Мажем я с масло и я сгъваме на две – на полукръг.


Поставяме полукръгчетата  / като леко завиваме краищата им навътре/

по края на тавата , между рогчетата.

Останалото тесто разточваме на правоъгълна кора / около 40 / 20 см. /.

Мажем я с масло и я поръсваме с около 50 гр. кафява захар.


Завиваме на руло и режем на 9 шайби.

/ От подравняването на крайните шайби оформих  малките топчета в средата. /

Между рогчетата редим шайбите  /охлювчетата / ,

като леко ги издърпваме и притискаме с пръсти , за да придобият форма на листо.

Завиваме с памучна кърпа и оставяме повторно да втасва около 30 мин.

Мажем втасалата питка с жълтъка и поръсваме с останалия ни микс , кафява захар , черен или  бял сусам.

 

Печем в загрята на 180 градуса фурна около  1 час.

/ Аз защото много бързах , не я чаках да втасва , а направо я поставих в студена фурна и включих на 160 градуса. След като се наду , включих фурната на 180 градуса. Като започна да се позачервява отгоре , сложих алуминиево фолио и допекох. /

При необходимост завиваме с алуминиево фолио отгоре , за да не прегори.

Може да пробвате с дървено шишче дали е изпечена – тест суха клечка.





След изпичане охлаждаме върху решетка.





Получи се нещо много красиво и в същото време много вкусно!

Опитайте тази рецепта  , няма да съжалявате!

 

Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог

за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !

Моля , не представяйте рецептата като ваша ,

само след като сте направили нищожни промени към нея !

Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !

Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея : 

 https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/12/blog-post_25.html

Благодаря на всички , които ще спазят

Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...