Сладка питка с ядки
Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,
като споделяте този линк с рецептата :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/12/blog-post_25.html
Продукти :
за тестото :
3 бр. яйца
150 гр. захар
1,150 – 1,200 кг. брашно /около / + около 200 гр. за доизмесване и оформяне
500 мл. прясно мляко
3 с.л. с връх заквасена сметана или гъсто кисело мляко
125 гр. краве масло / едно пакетче /
42 гр. прясна мая / 1 кубче /
2 бр. ванилия
1 с.л. оцет
1 ч.л. сол
за плънка :
150 – 200 гр. микс от сурови ядки / орехи , бадеми , кашу и лешници /
2 с.л. кафява захар / може и бяла /
1 пакетче ванилена захар
за намазване :
краве масло
за поръсване :
50 – 70 гр. кафява захар
черен сусам , ядки
Приготвяне :
Отделяме един от жълтъците за намазване и
прибавяме към него 1 с.л. от прясното мляко и разбъркваме.
В дълбок
съд към леко топлото мляко прибавяме 2 с.л. от захарта ,
натрошената
мая и 5 с.л. с връх брашно.
Разбъркваме получената смес , покриваме я с кърпа или стреч фолио
и я оставяме около 15 мин. , докато шупне т.е. да се активира маята.
/ Може да използвате и суха мая , но имайте предвид ,
че с нея втасването става два пъти по – бавно. /
Прибавяме останалия белтък , двете яйца , останалата захар ,
ванилията и заквасената сметана към шупналата смес с маята.
Разбъркваме добре.
Пресяваме брашното и прибавяме солта към него.
Прибавяме го към горната смес и месим около 5 минути.
След това прибавяме на порции кравето масло / трябва да е меко със стайна температура /.
Получава се меко , леко лепкаво тесто.
Аз го измесих с миксера с приставката за тесто около 15 мин.
След което го извадих на плота и го сгънах като плик още около 10 пъти.
Оформяме го на топка и го поставяме в посипан с брашно или
намазан с масло дълбок съд.
Покриваме съда с найлон или памучна кърпа и оставяме тестото да втасва.
Времето на втасване може да е различно в зависимост от околната
температура – от 1 до 2 часа.
Аз както обикновено го сложих във фурната , която загрях до 40 градуса
и след това изключих.
В този случай втаса за 1 час и 15 мин.
Смиламе с чопър микса от ядки на не много дребно или ги режем с нож.
Прибавяме
към тях кафявата захар и
и ванилената захар и разбъркваме добре.
Питката оформяме в тава с диаметър около 34 - 35 см. ,
върху хартия за печене.
За да заеме лесно формата на тавата първо мокря добре хартията за печене
и след това изстисквам водата.
От втасалото тесто оформяме 9 бр. топки - по 125 гр. едната.
Всяка от големите топки разточваме на кръгла кора с диаметър около 25 см.
Мажем я с масло и поръсваме равномерно с около две супени лъжици от микса.
Режем радиално кората и навиваме като рогче.
Поставяме рогчетата в тавата с острата част към центъра ,
като ги оформяме като лъчи на равни разстояния едно от друго.
От тестото оформяме още 10 бр. топки около 65 гр. едната.
Едната слагаме в центъра , а всяка една от останалите
разточваме на кръгла кора с диаметър около 12 см.
/ Може също да поръсим с ядки. /
Мажем я с масло и я сгъваме на две – на полукръг.
Поставяме полукръгчетата / като леко завиваме краищата им навътре/
по края на тавата , между рогчетата.
Останалото тесто разточваме на правоъгълна кора / около 40 / 20 см. /.
Мажем я с масло и я поръсваме с около 50 гр. кафява захар.
Завиваме на руло и режем на 9 шайби.
/ От подравняването на крайните шайби оформих малките топчета в средата. /
Между рогчетата редим шайбите /охлювчетата / ,
като леко ги издърпваме и притискаме с пръсти , за да придобият форма на листо.
Завиваме с памучна кърпа и оставяме повторно да втасва около 30 мин.
Мажем втасалата питка с жълтъка и поръсваме с останалия ни микс , кафява захар , черен или бял сусам.
Печем в загрята на 180 градуса фурна около 1 час.
/ Аз защото много бързах , не я чаках да втасва , а направо я поставих в студена фурна и включих на 160 градуса. След като се наду , включих фурната на 180 градуса. Като започна да се позачервява отгоре , сложих алуминиево фолио и допекох. /
При необходимост завиваме с алуминиево фолио отгоре , за да не прегори.
Може да пробвате с дървено шишче дали е изпечена – тест суха клечка.
След изпичане охлаждаме върху решетка.
Получи се нещо много красиво и в същото време много вкусно!
Опитайте тази рецепта , няма да съжалявате!
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/12/blog-post_25.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар