Домашна торта „Кралица“
/ втори вариант /
Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,
като споделяте този линк с рецептата :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/01/blog-post.html
Базовата рецепта за тази торта е ето тук :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/02/blog-post_14.html
но сега ви я предлагам в малко по – различен вариант :
Продукти :
за блатовете :
4 бр. яйца
300 гр. захар
500 гр. заквасена сметана
/ може да използвате гъсто кисело мляко или смес от кисело мляко и заквасена сметана – аз този път сложих 400 гр. заквасена сметана + 100 гр. кисело мляко /
20 гр. сода за хляб
15 мл. 9 % оцет
400 гр. брашно
1 бр. ванилена захар
за добавки към блатовете :
15 гр. какао
80 гр. мак / тъй като се оказа , че нямам мак , сложих 50 гр. чиа /
100 гр. орехи
100 гр. стафиди
за крема :
400 гр. заквасена сметана
397 гр. варено кондензирано мляко / една консерва /
250 гр. маскарпоне
1 бр. ванилена захар
за сиропиране - карамелено мляко :
400 мл. прясно мляко
100 гр. захар
1 бр. ванилена захар
за пълнеж :
2 бр. банани
за крема за украса:
250 гр. краве масло
200 гр. кондензирано мляко / ½ консерва /
1 бр. ванилия
Приготвяне :
Разбиваме яйцата със захарта и ванилията до удвояване.
Угасяваме содата в оцета и я прибавяме.
Прибавяме заквасената сметана и разбъркваме добре.
Накрая прибавяме пресятото брашно и разбъркваме до гладка смес.
Разделяме получената смес на 4 равни части.
Към всяка една част прибавяме съответно стафиди , мак / чиа / , какао и орехи.
Орехите трябва да са смлени не на много дребно.
Всеки един блат печем поотделно , в тавичка със свалящ се ринг ,
с диаметър около 24 см. , върху намазана с масло или олио хартия за печене.
/ Аз ги пекох в силиконови тавички с диаметър около 23 см. /
Първо печем блата с чиата ,
след това с орехите ,
със стафидите
и накрая с какаото.
Печем ги в загрята до 180 градуса фурна около 20 мин.
Проверяваме всеки блат с дървено шишче дали е изпечен – тест суха
клечка.
Охлаждаме изпечените платки върху решетка.
Приготвяне на крема :
Разбиваме заквасената сметана , маскарпонето , варенато кондензирано мляко
и ванилията с миксер за кратко.
Приготвяне на карамеленото мляко :
В подходящ съд / малка тенджерка / слагаме захарта и прибавяме 2 с.л. вода.
Слагаме го на котлона.
Карамелизираме захарта и махаме съда от огъня.
Прибавяме на порции прясното мляко. Внимание Кипи !
Връщаме обратно на котлона и варим на среден огън ,
докато карамелизираната захар се разтвори напълно.
Малко преди да го махнем от котлона прибавяме ванилията.
Оформяне на тортата :
Ако желаете блатовете да са равни хоризонтално
/ ще личи само при разрязването на тортата /
, може да си ги подравните с нож.
Аз си я приготвих за вкъщи и затова пропуснах тази стъпка.
За по –лесно оформяне използвах ринг.
Отделяме малка част от крема за дооформяне и изглаждане.
Върху подходяща чиния за сервиране или подложка за торти
поставяме първият блат с орехите.
Сиропираме го с карамеленото мляко.
Нареждаме единия банан , нарязан на шайби и мажем с крем.
Поставяме втория блат с чиата.
Сиропираме го с карамеленото мляко и мажем с крем.
Поставяме третия блат с какаото.
Сиропираме го с карамеленото мляко.
Нареждаме втория банан , нарязан на шайби и мажем с крем.
Накрая поставяме четвъртия блат със стафидите ,
сиропираме го и го мажем с тънък слой от крема.
Може да изберете друга последователност на подреждане на блатовете.
Завиваме тортата с найлон или стреч фолио , за да не съхне
и я поставяме в хладилник , за да стегне за няколко часа.
/ Аз я оставих една нощ. /
Заглаждаме тортата с отделения крем.
Приготвяне на масления крем за украса :
Маслото трябва да е меко със стайна температура / около 21 – 22 градуса /.
/ Аз го вадя от хладилника от вечерта и го оставям на стайна температура цяла нощ. /
В дълбок съд с миксер разбиваме маслото няколко минути докато започне да побелява.
Прибавяме на порции кондензираното мляко и
ванилията като продължаваме да разбиваме с миксер.
След като сме прибавили цялото количество кондензирано мляко разбиваме още няколко минути.
Може да оцветите крема в желаните от вас цветове със сладкарски бои.
Аз използвах кафяво , а основната част оставих в натурален / жълтеникав / цвят.
С помощта на сладкарски триъгълни пликове / или здрави найлонови
торбички / и подходящи накрайници за оформяне , шприцоваме крема.
Използвах накрайник за направа на листа на роза и два размера
накрайници с малки кръгли отвори.
Може да украсите тортата по ваше виждане и желание ,
използвайте фантазията си.
За поръсване използвах смлени орехи / или натрошени бадеми / ,
какао и трохи от предишни мои торти или кексове - изрезките от тях
/ съхранявам ги във фризера /.
Тази торта е истинска красота при разрязване.
Ефекта който ще постигнете при поднасянето й е поразителен!
Невероятно вкусна е и е лесна за приготвяне.
Опитайте да я приготвите , няма да съжалявате!
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/01/blog-post.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар