Translate

петък, 8 януари 2021 г.

Домашна торта „Кралица“ / втори вариант /


 

Домашна торта „Кралица“

/ втори вариант /

Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,

като споделяте този линк с рецептата :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/01/blog-post.html

Базовата рецепта за тази торта е ето тук :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/02/blog-post_14.html

но сега ви я предлагам в малко по – различен вариант :

Продукти :

за блатовете :

4 бр. яйца

300 гр. захар

500 гр.  заквасена сметана  

 / може да използвате гъсто кисело мляко или смес от кисело мляко и заквасена сметана – аз този път сложих 400 гр. заквасена сметана + 100 гр. кисело мляко /

20 гр. сода за хляб

15 мл. 9 % оцет

400 гр. брашно

1 бр. ванилена захар

за добавки към блатовете :

15 гр. какао

80 гр. мак / тъй като се оказа , че нямам мак , сложих 50 гр. чиа /

100 гр. орехи

100 гр. стафиди

за крема :

400 гр. заквасена сметана

397 гр. варено кондензирано мляко / една консерва /

250 гр. маскарпоне

1 бр. ванилена захар

за сиропиране  - карамелено мляко :

400 мл. прясно мляко

100 гр. захар

1 бр. ванилена захар

за пълнеж :

2 бр. банани

за крема за украса:

250 гр. краве масло

200 гр. кондензирано мляко / ½ консерва /

1 бр. ванилия

Приготвяне :

Разбиваме яйцата със захарта и ванилията до удвояване.  


Угасяваме содата в оцета и я прибавяме.


Прибавяме заквасената сметана и разбъркваме добре.

Накрая прибавяме пресятото брашно и разбъркваме до гладка смес. 

Разделяме получената смес на 4 равни части.

Към всяка една част прибавяме съответно стафиди , мак / чиа / , какао и орехи.

Орехите трябва да са смлени не на много дребно.

Всеки един блат печем поотделно , в тавичка със свалящ се ринг , 

с диаметър около 24 см. , върху намазана с масло или олио хартия за печене.

/ Аз ги пекох в силиконови тавички с диаметър около 23 см. /

Първо печем блата с чиата , 

 

след това с орехите , 

 

със стафидите

и накрая с какаото.

 

Печем ги в загрята до 180 градуса фурна около 20 мин.

Проверяваме всеки блат с дървено шишче дали е изпечен – тест  суха 

клечка.


Охлаждаме изпечените платки върху решетка.

 


Приготвяне на крема :

Разбиваме заквасената сметана , маскарпонето , варенато кондензирано мляко

и ванилията с миксер за кратко.


Приготвяне на карамеленото мляко :

В подходящ съд / малка тенджерка / слагаме захарта и прибавяме 2 с.л. вода.

Слагаме го на котлона.

Карамелизираме захарта и махаме съда от огъня.

Прибавяме на порции прясното мляко. Внимание Кипи !

Връщаме обратно на котлона и варим на среден огън ,

докато карамелизираната захар се разтвори напълно.

Малко преди да го махнем от котлона прибавяме ванилията.

Оформяне на тортата :

Ако желаете блатовете да са равни хоризонтално 

/ ще личи само при разрязването на тортата /

 , може да си ги подравните с нож.

Аз си я приготвих за вкъщи и затова пропуснах тази стъпка.

За по –лесно оформяне използвах ринг.

Отделяме малка част от крема за дооформяне и изглаждане.

Върху подходяща чиния за сервиране или подложка за торти

поставяме първият блат с орехите.

Сиропираме го с карамеленото мляко.

Нареждаме единия банан , нарязан на шайби и мажем с крем. 


Поставяме втория блат с чиата.

Сиропираме го с карамеленото мляко и мажем с крем.

Поставяме третия блат с какаото.

Сиропираме го с карамеленото мляко.

Нареждаме втория банан , нарязан на шайби и мажем с крем. 


Накрая поставяме четвъртия блат със стафидите , 

сиропираме го и го мажем с тънък слой от крема.


Може да изберете друга последователност на подреждане на блатовете.

Завиваме тортата с найлон или стреч фолио , за да не съхне 

и я поставяме в хладилник , за да стегне за няколко часа.

/ Аз я оставих една нощ. /

 

Заглаждаме тортата с отделения крем.

Приготвяне на масления крем за украса :

Маслото трябва да е меко със стайна температура / около 21 – 22 градуса /.

/ Аз го вадя от хладилника от вечерта и го оставям на стайна температура цяла нощ. /

В дълбок съд с миксер разбиваме маслото няколко минути докато започне да побелява.

Прибавяме на порции кондензираното мляко и 

ванилията като продължаваме да разбиваме с миксер.

След като сме прибавили цялото количество кондензирано мляко разбиваме още няколко минути.

Може да оцветите крема в желаните от вас цветове със сладкарски бои.

Аз използвах кафяво , а основната част оставих в натурален  / жълтеникав / цвят.

С помощта на сладкарски триъгълни пликове / или здрави найлонови 

торбички / и подходящи накрайници за оформяне , шприцоваме крема.

Използвах накрайник за направа на листа на роза и два размера 

накрайници с малки кръгли отвори.

Може да украсите тортата по ваше виждане и желание ,

използвайте фантазията си.

За поръсване използвах смлени орехи  / или натрошени бадеми / , 

какао и трохи от предишни мои торти или кексове - изрезките от тях 

/ съхранявам ги във фризера /.

Тази торта е истинска красота при разрязване.

Ефекта който ще постигнете при поднасянето й е поразителен!

Невероятно вкусна е и е лесна за приготвяне.

Опитайте да я приготвите , няма да съжалявате!














 

Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог

за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !

Моля , не представяйте рецептата като ваша ,

само след като сте направили нищожни промени към нея !

Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !

Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея : 

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/01/blog-post.html

Благодаря на всички , които ще спазят

Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...