Закуска „Любов“
Може да ме последвате в Инстаграм :
https://www.instagram.com/violetazheliazkova/
или да последвате страничката ми във Фейсбук :
https://www.facebook.com/domashnireceptisvili
Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,
като споделяте този линк с рецептата :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/02/blog-post_21.html
Тази рецепта се роди ей така съвсем спонтанно ! 😉 😋 😍
Бях отишла да пазарувам в един от близките магазини за хранителни стоки
и вървейки си и разглеждайки по рафтовете за колбаси съвсем случайно
между другите луканки ми се мярнаха ето тези две парчета
със симпатичната форма на сърце. 💖 💖 💖
Естествено , веднага ги сложих в кошницата и реших ,
че ще направя нещо интересно с тях.
И така една сутрин станах / всички бяха вкъщи он – лайн , няма как ?! /
си казах , днес ще е денят за измайсторяването на някаква закуска с
гореспоменатите сърчица. 💖 😋
Така се роди тази рецепта , която нарекох
закуска „Любов“. 💖 😍
Децата много им се зарадваха и на формата и на вкуса ,
затова написах рецептата и ви я споделям :
Продукти :
за тестото :
2 бр. яйца
650 гр. брашно
250 мл. прясно мляко
2 с.л. с връх заквасена сметана или гъсто кисело мляко
50 гр. краве масло
½ кубче прясна мая – 21 гр. /или 7 гр. суха мая – едно пакетче /
1 ч.л. оцет
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
за плънка :
350 гр. кашкавал или моцарела
350 гр. луканка / или бекон , филе , колбас /
/ може да си изрежете , каквато форма искате - сърце , цвете , кръгче и т.н.
с помощта на формички за бисквитки /
за намазване и поръсване :
едно малко яйце или един жълтък
сусам или микс от семена
Приготвяне :
Към леко топлото мляко прибавяме захарта , маята и 3 – 4 с.л. с връх брашно.
Разбъркваме получената смес , покриваме я с кърпа или стреч фолио
и я оставяме около 15 мин. , докато шупне т.е. да се активира маята.
/ Може да използвате суха мая , но според мен с нея тестото втасва много по – бавно. /
Пресяваме брашното и прибавяме солта към него.
Слагаме го в дълбок съд и си правим кладенче в него.
Прибавяме яйцата , заквасената сметана и оцета.
Прибавяме и шупналата смес с маята и отначало разбъркваме с лъжица.
След това месим около 5 минути / на ръка или с миксер с приставка за тесто /.
Прибавяме на порции кравето масло / трябва да е меко със стайна температура /.
Продължаваме да месим още около 10 мин.
Получава се много меко тесто.
Оформяме го на топка и го поставяме в посипан с брашно или намазан с масло дълбок съд.
Покриваме съда с найлон или памучна кърпа и оставяме тестото да втасва.
Времето на втасване може да е различно в зависимост от околната температура .
Аз както обикновено го сложих във фурната , която загрях до 40 градуса и след това изключих.
В този случай втаса за около 45 мин.
През това време си настъргваме кашкавала и си нарязваме на шайби луканката / шунката.
Разделяме тестото на две части.
Едната част разточваме на кора с дебелина около 0,5 - 1 см.
Изрязваме от тестото 12 бр. сърчица / може кръгчета или друга форма /.
Поръсваме ги с настъргания кашкавал и поставяме по едно парче - сърчице от луканката.
Другата част от тестото разделяме на две части за по – лесно разточване.
Всяка част разточваме на квадратна кора с размери около 40 / 40 см. и я поръсваме с брашно.
Нарязваме я на лентички широки около 1 - 1,5 см.
Взимаме три от лентичките и ги усукваме.
С усуканият фитил обикаляме около луканковото сърчице ,
като се стремим да запазим формата му.
По този начин оформяме всички закуски.
Най – отгоре поръсваме със съвсем малко кашкавал.
Мажем краищата / т.е. фитила / с жълтък.
По желание може да поръсите със сусам.
Всички изрезки от тесто събрах и разточих наново.
Така изрязах още 4 бр. сърчица.
Изрезките събрах и разделих на четири ,
така получих четири единични фитила.
Усуках ги , и ги обиколих с тях по контура сърчицата.
Поръсих обилно с останалия ми кашкавал.
Намазах с жълтък по края.
Печем върху хартия за печене или тефлонова подложка ,
в загрята до 180 градуса фурна около 25 - 30 мин.
Много вкусно и много ефектно.
Може да си ги приготвите и само с кашкавал ,
или пък може да замените луканката с някакъв колбас или шунка ,
като си изрежете сърчица , цветенце или нещо друго , използвайки формички за бисквитки.
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/02/blog-post_21.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар