Translate

неделя, 21 февруари 2021 г.

Закуска „Любов“




Закуска „Любов“

Може да ме последвате в Инстаграм :

 https://www.instagram.com/violetazheliazkova/

или да последвате страничката ми във Фейсбук :

https://www.facebook.com/domashnireceptisvili

Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,

като споделяте този линк с рецептата :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/02/blog-post_21.html

 

Тази рецепта се роди ей така съвсем спонтанно ! 😉 😋 😍

Бях отишла да пазарувам в един от близките магазини за хранителни стоки

и вървейки си и разглеждайки по рафтовете за колбаси съвсем случайно

между другите луканки ми се мярнаха ето тези две парчета

със симпатичната форма на сърце. 💖 💖 💖

 

Естествено , веднага ги сложих в кошницата и реших ,

че ще направя нещо интересно с тях.

И така една сутрин станах  / всички бяха вкъщи он – лайн  , няма как ?!  /

си казах , днес ще е денят за измайсторяването на някаква закуска с

гореспоменатите сърчица. 💖 😋

Така се роди тази рецепта , която нарекох  закуска  „Любов“. 💖 😍

Децата много им се зарадваха и на формата и на вкуса ,

затова написах рецептата и ви я споделям  :

 

Продукти :

за тестото :

2 бр. яйца

650 гр. брашно 

250 мл. прясно мляко

2 с.л. с връх заквасена сметана или гъсто кисело мляко

50 гр. краве масло

½ кубче прясна мая – 21 гр. /или 7 гр. суха мая – едно пакетче /

1 ч.л. оцет

1 ч.л. сол

1 ч.л. захар

 

за плънка :

350 гр.  кашкавал или моцарела

350 гр. луканка / или бекон , филе , колбас /

/ може да си изрежете , каквато форма искате - сърце , цвете , кръгче и т.н.

с помощта на формички за бисквитки /

 

за намазване и поръсване :

едно малко яйце или един жълтък

сусам или микс от семена

 

Приготвяне :

Към леко топлото мляко прибавяме захарта , маята и 3 – 4 с.л. с връх брашно.

Разбъркваме получената смес , покриваме я с кърпа или стреч фолио

и я оставяме около 15 мин. , докато шупне т.е. да се активира маята.


/ Може да използвате суха мая , но според мен с нея  тестото втасва много по – бавно. /

Пресяваме брашното и прибавяме солта към него.

Слагаме го в дълбок съд и си правим кладенче в него.

Прибавяме яйцата , заквасената сметана и оцета.


Прибавяме и шупналата смес с маята и отначало разбъркваме с лъжица.



След това месим около 5 минути / на ръка или с миксер с приставка за тесто /.

Прибавяме на порции кравето масло / трябва да е меко със стайна температура /.


Продължаваме да месим още около 10 мин.

Получава се много меко тесто.

Оформяме го на топка и го поставяме в посипан с брашно или намазан с масло дълбок съд.

Покриваме съда с найлон или памучна кърпа и оставяме тестото да втасва.


Времето на втасване може да е различно в зависимост от околната температура .

Аз както обикновено го сложих във фурната , която загрях до 40 градуса и след това изключих.

В този случай втаса за около 45 мин.



През това време си настъргваме кашкавала и си нарязваме на шайби луканката / шунката. 


Разделяме тестото на две части.


Едната част разточваме на кора  с дебелина около 0,5  -  1 см.

Изрязваме от тестото 12 бр. сърчица / може кръгчета или друга форма /.

Поръсваме ги с настъргания кашкавал и поставяме по едно парче - сърчице от луканката.



Другата част от тестото разделяме на две части за по – лесно разточване.

Всяка част разточваме на квадратна кора с размери около 40 / 40 см. и я поръсваме с брашно.

Нарязваме я на лентички широки около 1 - 1,5 см. 



Взимаме три от лентичките и ги усукваме.



С усуканият фитил обикаляме около луканковото сърчице ,

като се стремим да запазим формата му.

По този начин оформяме всички закуски.

Най – отгоре поръсваме със съвсем малко кашкавал.

Мажем краищата / т.е. фитила / с жълтък.

По желание може да поръсите със сусам.

Всички изрезки от тесто събрах и разточих наново.

Така изрязах още 4 бр. сърчица.

 

Изрезките събрах и разделих на четири ,

така получих четири единични фитила.

Усуках ги , и ги обиколих с тях по контура сърчицата.

Поръсих обилно с останалия ми кашкавал.

Намазах с жълтък по края.

 


Печем върху хартия за печене или тефлонова подложка ,

в загрята до 180 градуса фурна около 25 - 30 мин.

 



Много вкусно и много ефектно.

Може да си ги приготвите и само с кашкавал ,

или пък може да замените луканката с някакъв колбас или шунка ,

като си изрежете сърчица , цветенце или нещо друго , използвайки формички за бисквитки.

 




 





Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог

за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !

Моля , не представяйте рецептата като ваша ,

само след като сте направили нищожни промени към нея !

Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !

Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/02/blog-post_21.html

Благодаря на всички , които ще спазят

Закона за авторското право и сродните му права !




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...