Сладка питка с ядки
Може да ме последвате в Инстаграм :
https://www.instagram.com/violetazheliazkova/
или да последвате страничката ми във Фейсбук :
https://www.facebook.com/domashnireceptisvili
Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,
като споделяте този линк с рецептата :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/02/blog-post_22.html
Продукти :
за тестото :
3 бр. яйца
150 гр. захар
1,150 – 1,200 кг. брашно /около / + около 200 гр. за доизмесване и оформяне
500 мл. прясно мляко
3 с.л. с връх заквасена сметана или гъсто кисело мляко
125 гр. краве масло / едно пакетче /
42 гр. прясна мая / 1 кубче /
2 бр. ванилия
1 с.л. оцет
1 ч.л. сол
за плънка :
150 – 200 гр. микс от сурови ядки / орехи , бадеми , кашу и лешници /
2 с.л. кафява захар / може и бяла /
1 пакетче ванилена захар
за намазване :
краве масло
за поръсване :
50 – 70 гр. кафява захар
черен сусам , ядки
Приготвяне :
Отделяме един от жълтъците за намазване и
прибавяме към него 1 с.л. от прясното мляко и разбъркваме.
В дълбок съд към леко топлото мляко прибавяме 2 с.л. от захарта ,
натрошената мая и 5 с.л. с връх брашно.
Разбъркваме получената смес , покриваме я с кърпа или стреч фолио
и я оставяме около 15 мин. , докато шупне т.е. да се активира маята.
/ Може да използвате и суха мая , но имайте предвид , че с нея втасването става два пъти по – бавно. /
Прибавяме останалия белтък , двете яйца , останалата захар , ванилията и
заквасената сметана към шупналата смес с маята.
Разбъркваме добре.
Пресяваме брашното и прибавяме солта към него.
Прибавяме го към горната смес и месим около 5 минути.
След това прибавяме на порции кравето масло / трябва да е меко със стайна температура /.
Получава се много меко тесто.
Аз го измесих с миксера с приставката за тесто около 10 мин.
След което го извадих на плота и го ударих 100 пъти – става невероятно тесто.
Оформяме го на топка и го поставяме в посипан с брашно или намазан с масло дълбок съд.
Покриваме съда с найлон или памучна кърпа и оставяме тестото да втасва.
Времето на втасване може да е различно в зависимост от околната температура – от 1 до 2 часа.
Аз както обикновено го сложих във фурната , която загрях до 40 градуса и след това изключих.
В този случай втаса за 1 час и 20 мин.
И конциии ...
Смиламе с чопър микса от ядки на не много дребно или ги режем с нож.
Прибавяме към тях кафявата захар и ванилената захар и разбъркваме добре.
Питката оформяме в тава с диаметър около 34 - 35 см. ,
върху хартия за печене.
За да заеме лесно формата на тавата първо мокря добре хартията за печене
и след това изстисквам водата.
От втасалото тесто оформяме 7 бр. топки по около 100 гр. едната.
Всяка от топките разточваме на кръгла кора с диаметър около 17 – 18 см.
Мажем я с масло и поръсваме с 1 с.л. кафява захар и с около две супени лъжици от микса.
Режем всяко едно кръгче диагонално така , че да се получат 8 сегмента / триъгълни части /.
Поставяме осемте отрязани триъгълни парчета едно върху друго ,
като ги завъртаме едно срещу друго , по показания начин.
Обръщаме настрани и завиваме като листо.
Подреждаме ги на равни разстояния едно от друго по края на тавата.
Слагаме в центъра една топка , която сме потопили в микс от сурови семена.
От тестото оформяме още 7 бр. топки около 100 гр. едната.
Отново всяка от топките разточваме на кръгла кора с диаметър около 17 – 18 см.
Мажем с масло , поръсваме с кафява захар.
Режем кръглата кора по диагонал на две части.
Едната половина на кръга режем на две части , а другата на четири.
Получаваме 2 бр. големи сегмента и 4 бр. малки.
Подреждаме първо един върху друг големите сегменти .
Върху тях , но обърнати с върха на срещуположната страна
подреждаме един върху друг другите четири сегмента / триъгълни парчета /.
Притискаме с дървено шишче вертикално точно по средата и завиваме широките краища.
Поставяме готовите елементи между първите.
Останалото тесто разточваме на правоъгълна кора / около 40 / 25 см. /.
Мажем я с масло и поръсваме с кафява захар и с микса от ядки.
Завиваме на руло.
Режем рулото по средата по дължина на две части
и много внимателно усукваме двете части , като ги прехвърляме една върху друга.
Отрязваме краищата на рулото , за да се подравни и го поставяме около централната топка ,
за да се получи нещо като венец.
От изрезките си сплитаме плетена розичка и я поставяме там където се съединяват краищата на венеца.
/ От изрезките оформих и нещо като две листа , които поставих в срещуположния край на розата ,
между венеца и другите орнаменти. /
Завиваме с памучна кърпа и оставяме повторно да втасва около 30 мин.
Мажем втасалата питка с жълтъка и поръсваме с останалия ни микс , кафява захар , черен или бял сусам.
Печем в загрята на 180 градуса фурна около 1 час.
Като започна да се позачервява отгоре , сложих алуминиево фолио и допекох.
При необходимост завиваме с алуминиево фолио отгоре , за да не прегори.
Може да пробвате с дървено шишче дали е изпечена – тест суха клечка.
След изпичане охлаждаме върху решетка.
Получи се нещо много красиво и в същото време много вкусно!
Опитайте тази рецепта , няма да съжалявате!
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/02/blog-post_22.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар