Translate

понеделник, 22 февруари 2021 г.

Сладка питка с ядки



Сладка питка с ядки 


Може да ме последвате в Инстаграм :

 https://www.instagram.com/violetazheliazkova/

 

или да последвате страничката ми във Фейсбук :

https://www.facebook.com/domashnireceptisvili

 

Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,

като споделяте този линк с рецептата :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/02/blog-post_22.html

 

Продукти :

за тестото :

3 бр. яйца

150 гр. захар

1,150 – 1,200 кг. брашно  /около / + около 200 гр. за доизмесване и оформяне

500 мл. прясно мляко

3 с.л. с връх заквасена сметана или гъсто кисело мляко

125 гр. краве масло / едно пакетче /

42 гр. прясна мая / 1 кубче /

2 бр. ванилия

1 с.л. оцет

1 ч.л. сол

 

за плънка :

150 – 200 гр. микс от сурови ядки / орехи , бадеми , кашу и лешници /

2 с.л. кафява захар / може и бяла /

1 пакетче ванилена захар

 

за намазване :

краве масло

 

за поръсване :

 50 –  70  гр. кафява захар

 черен  сусам , ядки

 

Приготвяне :

Отделяме един от жълтъците за намазване и

прибавяме към него 1 с.л. от прясното мляко и разбъркваме.

В дълбок съд към леко топлото мляко прибавяме 2 с.л. от захарта ,

натрошената мая и 5 с.л. с връх брашно.


Разбъркваме получената смес , покриваме я с кърпа или стреч фолио

и я оставяме около 15 мин. , докато шупне т.е. да се активира маята.

/ Може да използвате и суха мая , но имайте предвид , че с нея втасването става два пъти по – бавно. /

Прибавяме останалия белтък , двете яйца ,  останалата захар , ванилията и

заквасената сметана към шупналата смес с маята.


Разбъркваме добре.

Пресяваме брашното и прибавяме солта към него.

Прибавяме го към горната смес и месим около 5 минути.


След това прибавяме на порции кравето масло / трябва да е меко със стайна температура /.


Получава се много меко тесто.

Аз го измесих с миксера с приставката за тесто около 10 мин.

След което го извадих на плота и го ударих 100 пъти – става невероятно тесто.

Оформяме го на топка и го поставяме в посипан с брашно или намазан с масло дълбок съд.

Покриваме съда с найлон или памучна кърпа и оставяме тестото да втасва.


Времето на втасване може да е различно в зависимост от околната температура – от  1  до 2 часа.

Аз както обикновено го сложих във фурната , която загрях до 40 градуса и след това изключих.

В този случай втаса за 1 час и 20 мин.

И конциии ...

Смиламе с чопър микса от ядки на не много дребно или ги режем с нож.

Прибавяме към тях кафявата захар и ванилената захар и разбъркваме добре.

Питката оформяме в тава с диаметър около 34 - 35 см. ,

върху хартия за печене.

За да заеме лесно формата на тавата първо мокря добре хартията за печене

и след това изстисквам водата.

От втасалото тесто оформяме 7 бр. топки  по около 100 гр. едната.


Всяка от топките разточваме на кръгла кора с диаметър около 17 – 18 см.


Мажем я с масло и поръсваме с 1 с.л. кафява захар и с около две супени лъжици от микса.


Режем всяко едно кръгче диагонално така , че да се получат 8 сегмента / триъгълни части /.


Поставяме осемте отрязани триъгълни парчета едно върху друго ,

като ги завъртаме едно срещу друго , по показания начин.


Обръщаме настрани и завиваме като листо. 



Подреждаме ги на равни разстояния едно от друго по края на тавата.

Слагаме в центъра една топка , която сме потопили в микс от сурови семена.

От тестото оформяме още 7 бр. топки около 100 гр. едната.


Отново всяка от топките разточваме на кръгла кора с диаметър около 17 – 18 см. 


Мажем с масло , поръсваме с кафява захар.

Режем кръглата кора по диагонал на две части.

Едната половина на кръга режем на две части , а другата на четири.


Получаваме 2 бр. големи сегмента и 4 бр. малки.

Подреждаме първо един върху друг големите сегменти .

Върху тях , но обърнати с върха на срещуположната страна

подреждаме един върху друг другите четири сегмента / триъгълни парчета /.


Притискаме с дървено шишче вертикално точно по средата и завиваме широките краища.


Поставяме готовите елементи между първите.

Останалото тесто разточваме на правоъгълна кора / около 40 / 25 см. /.

Мажем я с масло и поръсваме с кафява захар и с микса от ядки.


Завиваме на руло.


 Режем рулото по средата по дължина на две части 


 

и много внимателно усукваме двете части , като ги прехвърляме една върху друга.


Отрязваме краищата на рулото , за да се подравни и го поставяме около централната топка ,

за да се получи нещо като венец.

От изрезките си сплитаме плетена розичка и я поставяме там където се съединяват краищата на венеца.



/ От изрезките оформих и нещо като две листа , които поставих в срещуположния край на розата ,

между венеца и другите орнаменти. /


Завиваме с памучна кърпа и оставяме повторно да втасва около 30 мин.

Мажем втасалата питка с жълтъка и поръсваме с останалия ни микс , кафява захар , черен или  бял сусам.




Печем в загрята на 180 градуса фурна около  1 час.

Като започна да се позачервява отгоре , сложих алуминиево фолио и допекох.

При необходимост завиваме с алуминиево фолио отгоре , за да не прегори.

Може да пробвате с дървено шишче дали е изпечена – тест суха клечка.

След изпичане охлаждаме върху решетка.

Получи се нещо много красиво и в същото време много вкусно!

Опитайте тази рецепта  , няма да съжалявате!

 











 

Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог

за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !

Моля , не представяйте рецептата като ваша ,

само след като сте направили нищожни промени към нея !

Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !

Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/02/blog-post_22.html

Благодаря на всички , които ще спазят

Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...