Translate

петък, 26 февруари 2021 г.

Кекс "Мартеничка"





Кекс "Мартеничка"

Може да ме последвате в Инстаграм :

 https://www.instagram.com/violetazheliazkova/

 

или да последвате страничката ми във Фейсбук :

https://www.facebook.com/domashnireceptisvili

 

Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,

като споделяте този линк с рецептата :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/02/blog-post_26.html

 

По повод наближаващия празник Баба Марта

ми хрумна да направя този кекс – закачка ей така за настроение !

Мисля , че се получи доста интересен и ефектен ,

затова ви представям и рецептата :

 

Продукти :

за бялата част :

4 бр. белтъци  

 / аз използвах 5 бр. , но написах 4 бр. защото яйцата бяха много малки /

120 гр. захар

100 гр. брашно

½ ч.л. бакпулвер

1 пакетче ванилена захар

щипка сол

няколко капки сок от лимон

 

за червената част :

4 бр. жълтъци

120 гр. захар

200 гр. брашно

100 мл. прясно мляко

1 ч.л. бакпулвер

1 пакетче ванилена захар

70 гр. краве масло

½ ч.л. червена гел боя за хранителни цели 

 / може да използвате и боя на прах /

кора от един портокал / по желание /

 1 с.л. с връх царевично нишесте


за заливка и поръска :

50 гр. бял шоколад

кокосови стърготини

ядки

 

за топчетата / по желание / :

45 гр.извара

10 гр. пудра захар

15 гр. кокосови стърготини

5 гр. кокосово масло / може и краве /

1 бр. ванилена захар

 

Приготвяне :

на топчетата :

Първо си приготвяме топчетата.

Към изварата прибавяме кокосовите стърготини ,  кокосовото масло ,

ванилията и пудрата захар.

Разбъркваме добре с вилица.

Месим до получаване на нещо като меко тесто.

Оформяме си топчета около 9 – 10 гр. едното.

Топчетата поставяме във фризер.

/Аз ги оформих предишната вечер и ги сложих във фризера . /

 

на бялата част :

Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци.


В дълбок съд към белтъците прибавяме щипката сол и

разбиваме с миксер до гъста пяна.

Прибавяме на порции захарта и ванилената  захар и 


продължаваме да разбиваме на средна скорост на миксера ,

докато се разтвори захарта и се получи пухкав лъскав сняг.

Прибавяме и няколко капки сок от лимон.

 

Прибавяме пресятото с бакпулвера брашно и разбъркваме.


Бъркаме внимателно по стените на съда , като внимаваме да не спадне.

 


на червената част :

В леко топлото мляко разтваряме боята.

Отделно в друг съд разбиваме жълтъците със захарта и ванилената захар 


до получаването на кремообразна смес.

 

Прибавяме маслото  / трябва да е течно но не и горещо / и разбъркваме.

Прибавяме прясното мляко с разтворената боя в него и разбъркваме добре.

Накрая прибавяме пресятото с бакпулвера брашно.


Изсипваме в намазана с масло силиконова кексова форма / с височина 11 см и външен диаметър 24 см. /

първо червената смес и леко подравняваме.

 


Ако използвате обикновена форма за кекс трябва да я намажете с масло и да я поръсите с брашно. 

Поръсваме през цедка с царевичното нишесте.

 


След това с лъжица внимателно разпределяме бялата смес и също подравняваме.


Печем в предварително загрята до 180 градуса фурна около 45 – 50 мин.

Проверяваме с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка.

Изпеченият кекс охлаждаме върху решетка.


След като се е охладил го обръщаме върху подходяща за сервиране чиния.

 


В дълбока чаша с гореща вода в сладкарски триъгълен плик или в здрава найлонова торбичка

слагаме начупения на парченца шоколад и изчакваме около 10 мин. , докато се разтопи.

Отрязваме върха на плика съвсем в края и поливаме кекса с разтопения шоколад.


Може да поръсите с кокосови стърготини или ядки.

Подреждаме топчетата.

 















Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог

за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !

Моля , не представяйте рецептата като ваша ,

само след като сте направили нищожни промени към нея !

Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !

Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея:

 https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/02/blog-post_26.html

Благодаря на всички , които ще спазят

Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...