Кекс "Мартеничка"
Може да ме последвате в Инстаграм :
https://www.instagram.com/violetazheliazkova/
или да последвате страничката ми във Фейсбук :
https://www.facebook.com/domashnireceptisvili
Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,
като споделяте този линк с рецептата :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/02/blog-post_26.html
По повод наближаващия празник Баба Марта
ми хрумна да направя този кекс – закачка ей така за настроение !
Мисля , че се получи доста интересен и ефектен ,
затова ви представям и рецептата :
Продукти :
за бялата част :
4 бр. белтъци
/ аз използвах 5 бр. , но написах 4 бр. защото яйцата бяха много малки /
120 гр. захар
100 гр. брашно
½ ч.л. бакпулвер
1 пакетче ванилена захар
щипка сол
няколко капки сок от лимон
за червената част :
4 бр. жълтъци
120 гр. захар
200 гр. брашно
100 мл. прясно мляко
1 ч.л. бакпулвер
1 пакетче ванилена захар
70 гр. краве масло
½ ч.л. червена гел боя за хранителни цели
/ може да използвате и боя на прах /
кора от един портокал / по желание /
1 с.л. с връх царевично нишесте
за заливка и поръска :
50 гр. бял шоколад
кокосови стърготини
ядки
за топчетата / по желание / :
45 гр.извара
10 гр. пудра захар
15 гр. кокосови стърготини
5 гр. кокосово масло / може и краве /
1 бр. ванилена захар
Приготвяне :
на топчетата :
Първо си приготвяме топчетата.
Към изварата прибавяме кокосовите стърготини , кокосовото масло ,
ванилията и пудрата захар.
Разбъркваме добре с вилица.
Месим до получаване на нещо като меко тесто.
Оформяме си топчета около 9 – 10 гр. едното.
Топчетата поставяме във фризер.
/Аз ги оформих предишната вечер и ги сложих във фризера . /
на бялата част :
Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци.
В дълбок съд към белтъците прибавяме щипката сол и
разбиваме с миксер до гъста пяна.
Прибавяме на порции захарта и ванилената захар и
продължаваме да разбиваме на средна скорост на миксера ,
докато се разтвори захарта и се получи пухкав лъскав сняг.
Прибавяме и няколко капки сок от лимон.
Прибавяме пресятото с бакпулвера брашно и разбъркваме.
Бъркаме внимателно по стените на съда , като внимаваме да не спадне.
на червената част :
В леко топлото мляко разтваряме боята.
Отделно в
друг съд разбиваме жълтъците със захарта и ванилената захар
до получаването на кремообразна смес.
Прибавяме маслото / трябва да е течно но не и горещо / и разбъркваме.
Прибавяме прясното мляко с разтворената боя в него и разбъркваме добре.
Накрая прибавяме пресятото с бакпулвера брашно.
Изсипваме в намазана с масло силиконова кексова форма / с височина 11 см и външен диаметър 24 см. /
първо червената смес и леко подравняваме.
Ако използвате обикновена форма за кекс трябва да я намажете с масло и да я поръсите с брашно.
Поръсваме през цедка с царевичното нишесте.
След това с лъжица внимателно разпределяме бялата смес и също подравняваме.
Печем в предварително загрята до 180 градуса фурна около 45 – 50 мин.
Проверяваме с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка.
Изпеченият кекс охлаждаме върху решетка.
След като се е охладил го обръщаме върху подходяща за сервиране чиния.
В дълбока чаша с гореща вода в сладкарски триъгълен плик или в здрава найлонова торбичка
слагаме начупения на парченца шоколад и изчакваме около 10 мин. , докато се разтопи.
Отрязваме върха на плика съвсем в края и поливаме кекса с разтопения шоколад.
Може да поръсите с кокосови стърготини или ядки.
Подреждаме топчетата.
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея:
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/02/blog-post_26.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар