Жълта супа от кисело мляко с кюфтенца и ориз / или мой си вариант на Шакрия с ориз
Може да ме последвате в Инстаграм :
https://www.instagram.com/violetazheliazkova/
или да последвате страничката ми във Фейсбук :
https://www.facebook.com/domashnireceptisvili
Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,
като споделяте този линк с рецептата :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/02/blog-post_81.html
Вече няколко пъти започвам да снимам тази рецепта ,
когато приготвям това ястие у дома и все нещо се случва и
не мога да я
довърша … 😆 😍 😋
Ето , че най – накрая успях и ви я представям :
Продукти :
за кюфтенцата :
0,500 кг. кайма / за предпочитане телешка /
1 бр. зелена или червена чушка
1 бр. морков
2 – 3 стръка пресен лук / или една глава стар лук /
2 бр. яйца
2 – 3 с.л. зехтин / ако каймата е мазна не добавяйте /
1 ч.л. сол / Внимание , готовата кайма е солена ! /
½ ч.л. черен пипер
½ ч.л. кимион
½ ч.л. куркума
щипка чили
1 с.л. чубрица / по желание – не винаги слагам /
за супата :
1 кг. кисело мляко / две кофички /
100 гр. заквасена сметана / може и без нея /
1 л. гореща вода
100 мл. олио
2 бр. яйца
20 гр. /2 с . л. с връх / царевично нишесте
1 ч.л. сол
1 ч.л. куркума
½ ч.л. черен пипер
щипка чили
за ориза :
500 гр. ориз / в случая Басмати /
/ може да използвате всякакъв ориз /
150 гр. фиде
150 мл. олио
1 и ½ с.л. сол
1,5 л. гореща вода
Приготвяне :
Първо измиваме ориза много добре и го накисваме в студена вода.
Приготвяне на кюфтенцата :
Смиламе с помощта на чопър или режем на много дребно чушката ,
лука и моркова.
Получената смес разделяме на две части.
Едната част прибавяме към каймата , а другата оставяме за супата.
Прибавяме също подправките , яйцата и зехтина.
Размесваме добре каймата.
Оформяме кюфтенца с големина колкото малък орех.
Може да са по - големи или по - малки това не е от съществено значение.
Нареждаме ги в голяма тава / или в тавата на фурната / , върху хартия за печене.
Печем кюфтенцата в загрята на 220 градуса фурна около 25 мин. ,
докато леко се позачервят отгоре.
/ Може да се изпържат , но аз предпочитам да ги изпека. /
Докато кюфтенцата се пекат си приготвяме супата.
Към киселото мляко прибавяме нишестето , солта , куркумата ,
черния пипер и чилито.
Разбъркваме много добре до гладка смес.
Прибавяме яйцата и също разбиваме много добре.
/ Аз без малко да ги забравя , затова ги прибавих малко по – късно ,
но е добре да се прибавят точно на този етап. /
Отделно в дълбока тенджера наливаме олиото и
задушаваме в него останалата половина от зеленчуците.
Готвим на силен огън.
След като сме ги задушили за кратко ги махаме от огъня и
прибавяме сместа с киселото мляко като бъркаме непрекъснато и бързо.
Връщаме сместа на котлона и бъркаме непрекъснато , докато заври.
След като е завряла прибавяме горещата вода и продължаваме да бъркаме.
Варим няколко минути.
Пускаме в нея изпечените топчета и много бавно и внимателно бъркаме.
Прибавяме също и соса , който се е отделил при печенето им.
/ Много важен е момента с непрекъснатото разбъркване , за да не се пресече сместа. /
Варим на тих огън още около 10 мин.
Получава се много вкусна жълта супа с кюфтенца.
Може да си я хапвате просто така като супа.
Вкъщи много я обичаме и обикновено я прибавяме към ориз с фиде / или арабски ориз /.
Приготвяне на ориза :
Първо си отцеждаме ориза от водата.
След това отделно , в дълбока тенджера / добре е да е с незалепващо покритие /
наливаме олиото и слагаме на силен огън.
Прибавяме фидето , като от време на време го разбъркваме.
Запържваме го до златист цвят.
Към него прибавяме ориза и разбъркваме добре.
Прибавяме и солта.
Наливаме горещата вода и разбъркваме.
Отначало варим няколко минути на силен огън , с не напълно затворен капак.Внимание ! – Повече Не разбъркваме !
След това намаляваме на средна степен котлона.
В ориза се образуват малки дупчици.
След като видим , че водата се е поизпарила ,
изключваме котлона и похлупваме напълно с капака тенджерата.
Добре е да постои така около 10 - 15 мин. , така ориза се до сварява.
Имайте предвид , че по този начин ориза се готви изключително бързо !
Може да сервирате ястието в дълбока чиния , като оформите нещо като кладенче от ориз и в него налеете супата.
Или да сервирате супата и да сложите няколко лъжици ориз.
А може да си приготвите или само супата или само ориза ,
въпрос на предпочитание.
Пробвайте да приготвите тази рецепта , надявам се , че ще ви хареса !
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/02/blog-post_81.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар