Може да ме последвате в Инстаграм :
https://www.instagram.com/violetazheliazkova/
или да последвате страничката ми във Фейсбук :
https://www.facebook.com/domashnireceptisvili
Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,
като споделяте този линк с рецептата :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/02/blog-post_6.html
Продукти :
за бисквитките :
3 бр. жълтъци
50 гр. захар
180 гр. брашно
120 гр. краве масло
1 бр. ванилия
½ ч.л. бакпулвер
щипка сол
за меренга :
3 бр. белтъци
140 гр. захар
1 ч.л. сок от лимон / прясно изцеден /
1 бр. ванилена захар
за пълнеж :
шоколадови бонбони или
парченца шоколад
Приготвяне :
на бисквитеното тесто :
Желателно е всички продукти да са със стайна температура.
Първо внимателно разделяме яйцата на белтъци и жълтъци.
Маслото трябва да е меко , със стайна температура.
Разбиваме маслото – може с миксер , може и на ръка.
Прибавяме захарта , ванилията и солта и продължаваме разбиването.
Прибавяме едно по едно яйцата и продължаваме да разбиваме.
Накрая прибавяме и пресятото с бакпулвера брашно.
Омесваме за кратко меко тесто.
Завиваме го със стреч фолио и го оставаме в хладилник около 1 час.
Охладеното тесто разточваме на кора с дебелина около 0,3 - 0,5 см.
От тесто изрязваме формички / може кръгли , може като цвете /
с диаметър около 6 – 7 см .
/ Първо го оставяме няколко минути да се отпусне. /
Изрязаните кръгчета прехвърляме в тава ,
върху хартия за печене или тефлонова подложка на разстояние едно от друго.
на меренга :
Разбиваме белтъците до гъста бяла пяна.
Прибавяме на порции захарта и продължаваме да разбиваме.
Разбиваме на средна скорост на миксера ,
за да може да се разтвори напълно захарта.
Дали се е разтворила проверяваме като разтриваме между пръстите си
щипка от крема – не трябва да усещаме кристалчета захар.
След като се е разтворила разбиваме още няколко минути
на висока скорост на миксера.
Прибавяме и ванилената захар / не спираме разбиването /.
За да бъдат стабилен крема към края на разбиването прибавяме сока от лимон.
Разбиваме до получаването на пухкав сняг и до получаването на стабилни връхчета.
Прехвърляме го в сладкарски триъгълен плик или здрава найлонова торбичка.
Върху всяко едно кръгче от бисквитеното тесто поставяме по
една шоколадова бонбона или квадратче шоколад.
Върху тях шприцоваме меренга с подходящ накрайник
със спираловидно движение , като шапка.
Ако нямате накрайници просто отрежете ъгъла на плика съвсем в края ,
така , че да се получи отвор с диаметър около 1 см. и
шприцовайте крема по описания по – горе начин.
Стараем се напълно да покрием бонбона , за да не изтече при печенето.
Печем в загрята на 150 градуса фурна около 20 мин. ,
докато много леко се зачервят отгоре.
Изпечените сладки охлаждаме върху решетка.
Много , много вкусни !
А шоколадовата изненада , която се крие в тях ще очарова всички ваши гости!
Разбира се, може да ги приготвите и без пълнеж !
Може да поставите на мястото на шоколада ядки или някакво сладко.
Може да ги
полеете с разтопен шоколад или да ги поръсите с цветни захарни топчета.
Тази рецепта адаптирах ето от тук : https://youtu.be/XGe5Lj3uSBo
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея:
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/02/blog-post_6.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар