Translate

петък, 19 март 2021 г.

Торта тип „Сникърс“



Торта тип „Сникърс“

Може да ме последвате в Инстаграм :

 https://www.instagram.com/violetazheliazkova/

или да последвате страничката ми във Фейсбук :

https://www.facebook.com/domashnireceptisvili

Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,

като споделяте този линк с рецептата :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/03/blog-post_19.html

 

Тортата беше за подарък и от

този вид от “днес за днес” ! 😜 🎂 😍

Нещо в последно време все ми се налага 

да експериментирам най - вече със себе си ! 😊 😍

Не обичам да правя така , защото трудно се работи,

когато тортата не е стегнала добре, 

ама на визия май я докарах ! 😜 🎂 😍

Ех ... стана дълго ... , благодаря на

тези, които го прочетоха до края !😘

И ето и рецептата :

Продукти :

за блатовете:

3 бр. яйца

200 гр. захар

200 гр. брашно

60 гр. какао

50 гр. кокосови стърготини

120 мл. олио / или 125 гр. краве масло /

200 мл. гореща вода

5 гр. бакпулвер / 1 ч.л. /

5 гр. сода бикарбонат / 1 ч.л. /

3 гр. сол / 1/2 ч.л. /

1 бр. ванилинова захар

3 бр. шоколадови вафли / 3 х 40 гр /

 

за крема :

500 мл. прясно мляко

3 бр. жълтъци / или 2 бр. яйца /

60 гр. захар

40 гр. нишесте шоколадово  / или обикновено нишесте + 30 гр. какао /

30 гр. масло

100 гр. млечен шоколад

250 гр. маскарпоне

1 бр. ванилинова захар

 

за сиропиране :

300 мл. прясно мляко

 

за пълнеж :

1 бр. банан

 

за ганаша :

100 гр. черен шоколад

90 гр. сметана 30 %

 

за карамеления слой :

200 гр. захар

40 мл. вода

100 гр. сметана 30 %

60 гр. краве масло

200 гр. печени белени фъстъци / ползвах готови солени /

 

за крема за украса:

100 гр. краве масло

100 гр. от готовия крем

50 гр. от готовия ганаш

1 ванилинова захар

 

Приготвяне :

на блатовете :

В подходящ съд на котлона слагаме водата и захарта.

Изчакваме да заврат и да се разтопи захарта.


Прибавяме към тях какаото , като е добре да го пресеете през цедка.

Разбъркваме добре до хомогенна смес.

В друг съд пресяваме брашното и прибавяме към него кокосовите стърготини,

бакпулвера, ванилиновата захар и солта.

Разбъркваме добре сухата смес и прибавяме към нея яйцата и олиото и разбъркваме.

 


Прибавяме получената гореща смес с какаото и разбъркваме енергично.


Нарязваме вафлите на кубчета  / около 1,5 / 1,5 см / и ги прибавяме и тях.



Внимателно разбъркваме сместа, за да се разпределят равномерно вафлените кубчета / парчета /.

Получената смес разделяме на две части.

Всяка платка печем поотделно в тавичка с диаметър 22 – 23 см.,

върху хартия за печене.

Аз използвах силиконови тавички.

Печем в загрята до 180 градуса фурна около 25 мин.

Проверяваме всеки блат с дървено шишче дали е изпечен – тест  суха клечка.


Приготвяне на крема :

Разбиваме жълтъците / или яйцата / , захарта , ванилиновата захар и нишестето.

Прибавяме около 100 мл. от студеното мляко и разбъркваме добре.


Останалото мляко наливаме в подходящ съд / тенджера / ,

желателно е да е с незалепващо покритие.

Слагаме на котлон на силен огън и разбъркваме от време на време ,

докато млякото заври.


След като е завряло , махаме тенджерата от котлона и

го прибавяме към сместа с нишестето , като бъркаме непрекъснато.


Връщаме получената смес в тенджерата и варим при непрекъснато бъркане ,

докато се сгъсти.


Махаме от котлона и веднага прибавяме маслото и начупения на кубчета шоколад.



Разбъркваме докато се разтопи напълно.

Полученият крем прехвърляме в друг съд и го покриваме плътно 

със стреч фолио или найлон , за да не образува коричка при изстиването си.

Оставяме го напълно да се охлади.

След като се е охладил напълно , прибавяме към него маскарпонето и

разбиваме с миксер до еднородна смес.

 


Оформяне на тортата :

Може да подравните блатовете , като им отрежете „шапките“.

Ако имате ринг за торти е добре да го ползвате при оформянето.

Върху подходяща чиния или подложка за торти поставяме първият блат ,

като го обръщаме с долната страна нагоре.

Надупчваме го с вилица и го сиропираме  с половината от топлото мляко.

Нареждаме нарязания на шайби банан. 

Отделяме няколко лъжици от крема за отгоре и евентуално за дооформяне .

Изсипваме крема и подравняваме.

Поставяме втория блат и също го обръщаме , надупчваме с вилица и

го сиропираме с другата половина от млякото.

Отгоре мажем тънък слой крем.


Завиваме тортата с найлон или стреч фолио и я оставяме в хладилник да стяга.

/ Аз обикновено оставям за една нощ , но този път бързах и се наложи да престои само 4 часа. /

След като тортата е стегнала, си

 

Приготвяме на карамеления слой с фъстъците :

В подходящ съд слагаме захарта и водата на котлон.


Варим докато се разтопи захарта и започне да се образува карамел.

Прибавяме маслото и разбъркваме добре.

Махаме сместа от котлона и прибавяме сметаната.

 / Внимание кипи ! /


Връщаме обратно сместа на котлона и след като заври прибавяме фъстъците и разбъркваме.

Махаме получената смес от котлона и изчакваме леко да се охлади.

Поливаме тортата с получената смес и подравняваме.

Връщаме я обратно в хладилника да стегне.

Приготвяме си ганаша / бърз вариант / :

Загряваме шоколада в микровълновата до такава степен , 

че една трета от него да не е разтопен.


Разбъркваме на ръка , докато се разтопи и останалия шоколад.

Прибавяме сметаната и продължаваме да бъркаме до получаване на ганаша. 


Поливаме тортата отгоре с лъжица по края , като го избутваме през няколко сантиметра,
за да се образуват потичащи струйки. 

Поставяме тортата в хладилник за кратко , за да стегне ганаша.

Приготвяне на крема а украса :

Разбиваме маслото.

Прибавяме към него от ганаша , от готовия крем , 

ванилиновата захар и разбиваме добре.

Прехвърляме крема в сладкарски триъгълен плик или

здрава найлонова торбичка , като използваме накрайник звезда и 

шприцоваме крема в основата на тортата.



Тази торта е за любителите на шоколадови торти.













Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог

за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !

Моля , не представяйте рецептата като ваша ,

само след като сте направили нищожни промени към нея !

Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !

Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/03/blog-post_19.html

Благодаря на всички , които ще спазят

Закона за авторското право и сродните му права !

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...