Торта тип „Сникърс“
Може да ме последвате в Инстаграм :
https://www.instagram.com/violetazheliazkova/
или да последвате страничката ми във Фейсбук :
https://www.facebook.com/domashnireceptisvili
Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,
като споделяте този линк с рецептата :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/03/blog-post_19.html
Тортата беше за подарък и от
този вид от
“днес за днес”
! 😜 🎂 😍
Нещо в последно време все ми се налага
да експериментирам най - вече със себе си ! 😊 😍
Не обичам да правя така , защото трудно се работи,
когато тортата не е стегнала добре,
ама на визия май я докарах ! 😜 🎂 😍
Ех ... стана дълго ... , благодаря на
тези, които го прочетоха до края !😘
И ето и рецептата :
Продукти :
за блатовете:
3 бр. яйца
200 гр. захар
200 гр. брашно
60 гр. какао
50 гр. кокосови стърготини
120 мл. олио / или 125 гр. краве масло /
200 мл. гореща вода
5 гр. бакпулвер / 1 ч.л. /
5 гр. сода бикарбонат / 1 ч.л. /
3 гр. сол / 1/2 ч.л. /
1 бр. ванилинова захар
3 бр. шоколадови вафли / 3 х 40 гр /
за крема :
500 мл. прясно мляко
3 бр. жълтъци / или 2 бр. яйца /
60 гр. захар
40 гр. нишесте шоколадово / или обикновено нишесте + 30 гр. какао /
30 гр. масло
100 гр. млечен шоколад
250 гр. маскарпоне
1 бр. ванилинова захар
за сиропиране :
300 мл. прясно мляко
за пълнеж :
1 бр. банан
за ганаша :
100 гр. черен шоколад
90 гр. сметана 30 %
за карамеления слой :
200 гр. захар
40 мл. вода
100 гр. сметана 30 %
60 гр. краве масло
200 гр. печени белени фъстъци / ползвах готови солени /
за крема за украса:
100 гр. краве масло
100 гр. от готовия крем
50 гр. от готовия ганаш
1 ванилинова захар
Приготвяне :
на блатовете :
В подходящ съд на котлона слагаме водата и захарта.
Изчакваме да заврат и да се разтопи захарта.
Прибавяме към тях какаото , като е добре да го пресеете през цедка.
Разбъркваме добре до хомогенна смес.
В друг съд пресяваме брашното и прибавяме към него кокосовите стърготини,
бакпулвера, ванилиновата захар и солта.
Разбъркваме добре сухата смес и прибавяме към нея яйцата и олиото и разбъркваме.
Прибавяме получената гореща смес с какаото и разбъркваме енергично.
Нарязваме вафлите на кубчета / около 1,5 / 1,5 см / и ги прибавяме и тях.
Внимателно разбъркваме сместа, за да се разпределят равномерно вафлените кубчета / парчета /.
Получената смес разделяме на две части.
Всяка платка печем поотделно в тавичка с диаметър 22 – 23 см.,
върху хартия за печене.
Аз използвах силиконови тавички.
Печем в загрята до 180 градуса фурна около 25 мин.
Проверяваме всеки блат с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка.
Приготвяне на крема :
Разбиваме жълтъците / или яйцата / , захарта , ванилиновата захар и нишестето.
Прибавяме около 100 мл. от студеното мляко и разбъркваме добре.
Останалото мляко наливаме в подходящ съд / тенджера / ,
желателно е да е с незалепващо покритие.
Слагаме на котлон на силен огън и разбъркваме от време на време ,
докато млякото заври.
След като е завряло , махаме тенджерата от котлона и
го прибавяме към сместа с нишестето , като бъркаме непрекъснато.
Връщаме получената смес в тенджерата и варим при непрекъснато бъркане ,
докато се сгъсти.
Махаме от котлона и веднага прибавяме маслото и начупения на кубчета шоколад.
Разбъркваме докато се разтопи напълно.
Полученият крем прехвърляме в друг съд и го покриваме плътно
със стреч фолио или найлон , за да не образува коричка при изстиването си.
Оставяме го напълно да се охлади.
След като се е охладил напълно , прибавяме към него маскарпонето и
разбиваме с миксер до еднородна смес.
Оформяне на тортата :
Може да подравните блатовете , като им отрежете „шапките“.
Ако имате ринг за торти е добре да го ползвате при оформянето.
Върху подходяща чиния или подложка за торти поставяме първият блат ,
като го обръщаме с долната страна нагоре.
Надупчваме го с вилица и го сиропираме с половината от топлото мляко.
Нареждаме нарязания на шайби банан.
Отделяме няколко лъжици от крема за отгоре и евентуално за дооформяне .
Изсипваме крема и подравняваме.
Поставяме втория блат и също го обръщаме , надупчваме с вилица и
го сиропираме с другата половина от млякото.
Отгоре мажем тънък слой крем.
Завиваме тортата с найлон или стреч фолио и я оставяме в хладилник да стяга.
/ Аз обикновено оставям за една нощ , но този път бързах и се наложи да престои само 4 часа. /
След като тортата е стегнала, си
Приготвяме на карамеления слой с фъстъците :
В подходящ съд слагаме захарта и водата на котлон.
Варим докато се разтопи захарта и започне да се образува карамел.
Прибавяме маслото и разбъркваме добре.
Махаме сместа от котлона и прибавяме сметаната.
/ Внимание кипи ! /
Връщаме обратно сместа на котлона и след като заври прибавяме фъстъците и разбъркваме.
Махаме получената смес от котлона и изчакваме леко да се охлади.
Поливаме тортата с получената смес и подравняваме.
Връщаме я обратно в хладилника да стегне.
Приготвяме си ганаша / бърз вариант / :
Загряваме шоколада в микровълновата до такава степен ,
че една трета от него да не е разтопен.
Разбъркваме на ръка , докато се разтопи и останалия шоколад.
Прибавяме сметаната и продължаваме да бъркаме до получаване на ганаша.
Поливаме тортата отгоре с лъжица по края , като го избутваме през няколко сантиметра, за да се образуват потичащи струйки.
Поставяме тортата в хладилник за кратко , за да стегне ганаша.
Приготвяне на крема а украса :
Разбиваме маслото.
Прибавяме към него от ганаша , от готовия крем ,
ванилиновата захар и разбиваме добре.
Прехвърляме крема в сладкарски триъгълен плик или
здрава найлонова торбичка , като използваме накрайник звезда и
шприцоваме крема в основата на тортата.
Тази торта е за любителите на шоколадови торти.
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/03/blog-post_19.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар