Translate

вторник, 23 март 2021 г.

Мъфини червено кадифе / трети вид /



Мъфини червено кадифе

/ трети вид /

Може да ме последвате в Инстаграм :

 https://www.instagram.com/violetazheliazkova/

или да последвате страничката ми във Фейсбук :

https://www.facebook.com/domashnireceptisvili

Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,

като споделяте този линк с рецептата :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/03/blog-post_23.html

В моя блог имам още две рецепти за мъфини Червено кадифе ето тук :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/04/blog-post_6.html

и ето тук :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/03/blog-post.html

Рецептата е за 24 бр. мъфини.

Ако искате да приготвите 12 броя, трябва да разделите продуктите наполовина.

Продукти :

6 бр. яйца

250 гр. захар

250 гр. брашно

160 гр. кисело мляко

120 мл. олио

30 гр. какао

2 ч.л. червена боя за хранителни цели

2 ч.л. бакпулвер

1 бр. ванилена захар

щипка сол

 

за украса белтъчен крем  / Италиански меренг / :

150 гр. белтък / около 4 - 5  бр. /

400 гр. захар

70 мл. вода

1/3 ч.л. лимонена киселина

2 бр. ванилии

 

Приготвяне :

на мъфините :

Пресяваме брашното и прибавяме към него какаото и бакпулвера,

т.е. смесваме сухите съставки и разбъркваме добре.


Разделяме внимателно яйцата на жълтъци и белтъци.

Първо разбиваме жълтъците с половината от захарта и 

ванилената захар до удвояване.

 

Отделно прибавяме към киселото мляко боята и разбъркваме добре.


Прибавяме към тях олиото и разбъркваме.

Получената смес прибавяме към сместа с жълтъците и също разбъркваме.

 
 
 
Към тази смес прибавяме сухата смес и бъркаме внимателно на ръка.


Отделно , в друг съд разбиваме белтъците с щипката сол до гъста пяна.



Прибавяме постепенно другата половина от захарта , 

като бъркаме на ниска скорост на миксера , 

за да се получи пухкав сняг и захарта да се разтвори.


Смесваме двете смеси - тази с жълтъците и тази с белтъците.

Бъркаме на ръка внимателно по стените на съда , за да не спадне.

Разбъркваме  добре , докато се смесят добре двете смеси.



Разпределяме във форма за мъфини ,

като за удобство ако формата не е силиконова може да

използвате хартиени или силиконови подложки.

Аз разпределям сместа във формата много лесно ,

като я прехвърлям в голям сладкарки триъгълен плик

/ или здрава найлонова торбичка / и отрязвам ъгълчето ,

така че да се получи отвор не по – голям от 1 см.

По този начин много бързо и лесно се разпределя сместа.


Към едната част от мъфините прибавих по едно парченце бял шоколад.

Печем в загрята фурна на 180 градуса около 30 – 35 мин. ,

в зависимост от това колко са големи мъфините.

Проверяваме с дървено шишче дали са изпечени – тест суха клечка.



Мъфините украсяваме с белтъчен крем – Италиански меренг.

Приготвяне на меренга :

Внимание ! Трябва много да се внимава при отделянето на жълтъците от белтъците.

Защото дори попадането на микроскопична частичка от жълтъка ,

ще влоши качеството на крема и ще го направи рядък и труден за работа.

Също така съдовете и бъркалката на миксера трябва да са абсолютно сухи и не мазни!

В подходящ съд слагаме захарта , водата и лимонената киселина.

В началото варим на силна степен на котлона.

След като заври , може да намалим на средна степен. 

Трябва да започнат да се образуват мехурчета по цялата повърхност.

Едновременно с това разбиваме белтъците.

/ Когото температурата на захарния сироп е достигнала около 90 – 100 градуса ,

започваме да ги разбиваме на максимална скорост на миксера.

Може да се наложи да започнете разбиването и по – рано ,

ако миксера не е мощен и белтъците се разбиват по – бавно. /

Когато температурата на захарния сироп достигне 130 градуса го махаме от огъня ,

/ Едновременно с това белтъците трябва да са се разбили до гъста пяна. / и

веднага го вливаме на тънка струйка към белтъците ,

без да спираме разбиването на максимална скорост на миксера.

Прибавяме ванилията и разбиваме още 2 – 3 мин.

/ Трябва миксера да започне да оставя следи. /

Ако нямате кухненски термометър приложете следния метод :

След като са започнали да се образуват мехурчета в захарния сироп  ,

/ по цялата повърхност / засичаме 7 - 8 мин.

На 3 - та  минута / от отчитане на времето / започваме да разбиваме белтъците

с миксер на най – високата му степен.

Непосредствено преди да махнем захарния сироп от котлона добавяме

лимонената киселина и разбъркваме добре.

Разбиваме белтъците до гъста бяла пяна.

Прибавяме на тънка струйка горещия захарен сироп ,

като не спираме разбиването на най - високата скорост на миксера.

Добавяме ванилията и разбиваме така още около 10 – 12 мин. 
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.

Оцветих крема със сладкарски гел бои.




 За украсата използвах сладкарски триъгълни пликове , 

накрайник за листа , накрайник за листа на роза , 

накрайник малка звезда и руски накрайник за лалета.

Може да използвате здрави найлонови пликове ,

като им отрежете връхчетата съвсем в края и

да украсите мъфините, използвайки вашето въображение !

 











 

Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог

за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !

Моля , не представяйте рецептата като ваша ,

само след като сте направили нищожни промени към нея !

Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !

Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея:

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/03/blog-post_23.html

Благодаря на всички , които ще спазят

Закона за авторското право и сродните му права !








Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...