Мъфини червено кадифе
/ трети вид /
Може да ме последвате в Инстаграм :
https://www.instagram.com/violetazheliazkova/
или да последвате страничката ми във Фейсбук :
https://www.facebook.com/domashnireceptisvili
Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,
като споделяте този линк с рецептата :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/03/blog-post_23.html
В моя блог имам още две рецепти за мъфини Червено кадифе ето тук :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/04/blog-post_6.html
и ето тук :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/03/blog-post.html
Рецептата е за 24 бр. мъфини.
Ако искате да приготвите 12 броя, трябва да разделите продуктите наполовина.
Продукти :
6 бр. яйца
250 гр. захар
250 гр. брашно
160 гр. кисело мляко
120 мл. олио
30 гр. какао
2 ч.л. червена боя за хранителни цели
2 ч.л. бакпулвер
1 бр. ванилена захар
щипка сол
за украса белтъчен крем / Италиански меренг / :
150 гр. белтък / около 4 - 5 бр. /
400 гр. захар
70 мл. вода
1/3 ч.л. лимонена киселина
2 бр. ванилии
Приготвяне :
на мъфините :
Пресяваме брашното и прибавяме към него какаото и бакпулвера,
т.е. смесваме сухите съставки и разбъркваме добре.
Разделяме внимателно яйцата на жълтъци и белтъци.
Първо разбиваме жълтъците с половината от захарта и
ванилената захар до удвояване.
Отделно прибавяме към киселото мляко боята и разбъркваме добре.
Прибавяме към тях олиото и разбъркваме.
Получената смес прибавяме към сместа с жълтъците и също разбъркваме.
Отделно , в друг съд разбиваме белтъците с щипката сол до гъста пяна.
Прибавяме постепенно другата половина от захарта ,
като бъркаме на ниска скорост на миксера ,
за да се получи пухкав сняг и захарта да се разтвори.
Смесваме двете смеси - тази с жълтъците и тази с белтъците.
Бъркаме на ръка внимателно по стените на съда , за да не спадне.
Разбъркваме добре , докато се смесят добре двете смеси.
Разпределяме във форма за мъфини ,
като за удобство ако формата не е силиконова може да
използвате хартиени или силиконови подложки.
Аз разпределям сместа във формата много лесно ,
като я прехвърлям в голям сладкарки триъгълен плик
/ или здрава найлонова торбичка / и отрязвам ъгълчето ,
така че да се получи отвор не по – голям от 1 см.
По този начин много бързо и лесно се разпределя сместа.
Към едната част от мъфините прибавих по едно парченце бял шоколад.
Печем в загрята фурна на 180 градуса около 30 – 35 мин. ,
в зависимост от това колко са големи мъфините.
Проверяваме с дървено шишче дали са изпечени – тест суха клечка.
Мъфините украсяваме с белтъчен крем – Италиански меренг.
Приготвяне на меренга :
Внимание ! Трябва много да се внимава при отделянето на жълтъците от белтъците.
Защото дори попадането на микроскопична частичка от жълтъка ,
ще влоши качеството на крема и ще го направи рядък и труден за работа.
Също така съдовете и бъркалката на миксера трябва да са абсолютно сухи и не мазни!
В подходящ съд слагаме захарта , водата и лимонената киселина.
В началото варим на силна степен на котлона.
След като заври , може да намалим на средна степен.
Трябва да започнат да се образуват мехурчета по цялата повърхност.
Едновременно с това разбиваме белтъците.
/ Когото температурата на захарния сироп е достигнала около 90 – 100 градуса ,
започваме да ги разбиваме на максимална скорост на миксера.
Може да се наложи да започнете разбиването и по – рано ,
ако миксера не е мощен и белтъците се разбиват по – бавно. /
Когато температурата на захарния сироп достигне 130 градуса го махаме от огъня ,
/ Едновременно с това белтъците трябва да са се разбили до гъста пяна. / и
веднага го вливаме на тънка струйка към белтъците ,
без да спираме разбиването на максимална скорост на миксера.
Прибавяме ванилията и разбиваме още 2 – 3 мин.
/ Трябва миксера да започне да оставя следи. /
Ако нямате кухненски термометър приложете следния метод :
След като са започнали да се образуват мехурчета в захарния сироп ,
/ по цялата повърхност / засичаме 7 - 8 мин.
На 3 - та минута / от отчитане на времето / започваме да разбиваме белтъците
с миксер на най – високата му степен.
Непосредствено преди да махнем захарния сироп от котлона добавяме
лимонената киселина и разбъркваме добре.
Разбиваме белтъците до гъста бяла пяна.
Прибавяме на тънка струйка горещия захарен сироп ,
като не спираме разбиването на най - високата скорост на миксера.
Добавяме ванилията и
разбиваме така още около 10 – 12 мин.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
Оцветих крема със сладкарски гел бои.
За украсата използвах сладкарски триъгълни пликове ,
накрайник за листа , накрайник за листа на роза ,
накрайник малка звезда и руски накрайник за лалета.
Може да използвате здрави найлонови пликове ,
като им отрежете връхчетата съвсем в края и
да украсите мъфините, използвайки вашето въображение !
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея:
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/03/blog-post_23.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар