Торта с целувка от роза
Може да ме последвате в Инстаграм :
https://www.instagram.com/violetazheliazkova/
или да последвате страничката ми във Фейсбук :
https://www.facebook.com/domashnireceptisvili
Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,
като споделяте този линк с рецептата :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/03/blog-post_3.html
Тази торта си беше Голямо предизвикателство !
Торта от днес за днес ! 😏 😍 🍰 🌹 🎂
Тортата е с голяма целувка във формата на роза ! 🌹 🎂 🌹
Урааа ... успях ! 😍
По принцип изключително рядко го правя, винаги има риск ... ,
но повода си заслужаваше ... 😉 😍
Е ... не се стърпях да ви я покажа ...
Затова написах и рецептата :
Продукти :
за блатовете:
4 бр. яйца
220 гр. захар
160 гр. брашно
200 гр. краве масло
40 гр. какао
6 гр. бакпулвер
2 бр. ванилена захар
за крема :
1 л. прясно мляко
3 бр. жълтъци
110 гр. захар
70 гр. нишесте шоколад
1 бр. ванилена захар
100 гр. черен шоколад
500 гр. маскарпоне
за целувката – роза :
100 гр. белтъци / около 3 бр. /
200 гр. захар
щипка сол
няколко капки сок от лимон
за сиропиране :
300 мл. прясно мляко
за пълнеж :
1 бр. банан
за ганаша :
150 гр. черен шоколад
130 гр. сметана 30%
Приготвяне :
на блатовете :
Разбиваме яйцата със захарта и ванилията до удвояване и побеляване.
Трябва да се получи кремообразна маса.
Прибавяме разтопеното масло / да е течно , но не и горещо /.
Бъркаме на ръка или на ниска скорост на миксера.
Към тази смес прибавяме пресятото с бакпулвера брашно.
Продължаваме да бъркаме на ръка.
Бъркаме внимателно , докато маслото и брашното
изцяло се разпределят в сместа.
Прибавяме какаото , като го пресяваме и също разбъркваме добре.
Получава се средно гъста каша.
Получената смес разделяме на две части.
Блатовете печем в тавичка , върху хартия за печене или
в силиконови тавички / в случая / , с диаметър 22 – 23 см.
Печем в загрята на 180 градуса фурна около 20 мин.
Проверяваме с дървено шишче дали блатовете са изпечени – тест суха клечка.
Изпечените блатове охлаждаме върху решетка.
Приготвяне на целувката – роза :
Към белтъците прибавяме щипката сол , захарта и ванилената захар.
Варим в подходящ съд на водна баня / съд върху съд /.
Дъното на горния съд не трябва да допира до врящата вода!
Бъркаме непрекъснато докато захарта се разтвори напълно.
Проверяваме дали се е разтворила ,
като разтриваме между пръстите си – не трябва да усещаме кристалчета захар.
Ако имате термометър може да премерите температурата на сместа трябва да е около 50 градуса.
След като се е разтворила захарта започваме да разбиваме с миксер на висока скорост.
По време на разбиването прибавяме няколкото капки сок от лимон ,
за да се стабилизират белтъците.
Разбиваме около 10 мин. до получаването на гъст крем.
Може да го оцветим в желани цветове.
Прехвърляме крема в пош с подходящите накрайници / за листа /.
Оформяме си розата , като преди това сме си очертали кръг върху хартия за печене ,
с диаметър малко по – малък от диаметъра на блатовете.
Сушим целувката роза в загрята до 80 градуса фурна около 2 и ½ ч.
Приготвяне на крема :
Разбиваме с миксер жълтъците , захарта , ванилената захар и нишестето.
Прибавяме около 100 мл. от студеното мляко и разбъркваме добре.
Останалото мляко наливаме в подходящ съд / тенджера / ,
желателно е да е с не залепващо покритие.
Слагаме на котлон на силен огън и разбъркваме от време на време ,
докато млякото заври.
След като е завряло , махаме тенджерата от котлона и го прибавяме към сместа с жълтъците ,
като бъркаме непрекъснато.
Връщаме получената смес в тенджерата и варим при непрекъснато бъркане ,
докато се сгъсти.
Махаме от котлона и веднага прибавяме начупения на кубчета шоколад.
Разбъркваме докато се разтопи напълно.
Полученият крем прехвърляме в друг съд и покриваме плътно със стреч фолио или найлон ,
за да не образува коричка при изстиването си.
Оставяме го напълно да се охлади.
След като се е охладил напълно , прибавяме към него маскарпонето и
разбиваме с миксер до еднородна смес.
Оформяне на тортата :
Може да подравните блатовете , като им отрежете „шапките“.
Ако имате ринг за торти е добре да го ползвате при оформянето.
Поставяме първият блат и го сиропираме с половината от топлото мляко.
Нареждаме нарязания на шайби банан.
Отделяме няколко лъжици от крема за отгоре и евентуално за дооформяне .
Изсипваме крема и подравняваме.
Поставяме втория блат и го сиропираме с другата половина от млякото.
Мажем тънък слой крем.
Завиваме тортата с найлон или стреч фолио и я оставяме в хладилник да стяга.
/ Аз обикновено оставям за една нощ , но този път бързах и се наложи да престои само 4 часа. /
Приготвяме си ганаша / бърз вариант / :
Загряваме шоколада в микровълновата до такава степен , че една трета от него да не разтопен.
Разбъркваме на ръка , докато се разтопи и останалия шоколад.
Прибавяме сметаната и продължаваме да бъркаме до получаване на ганаша.
Поливаме тортата отгоре с ганаша и подравняваме.
Останалият ни ганаш прехвърляме в сладкарски триъгълен плик или здраво найлоново пликче.
Отрязваме върха на плика съвсем в края и правим тези потичащи струйки по края на тортата.
Поставяме тортата в хладилник за кратко , за да стегне ганаша.
Най – накрая отгоре върху тортата поставяме много внимателно целувката – роза.
Аз подложих под целувката и отрязаната „шапка“ от блата за всеки случай , за да не се овлажни.
Получи се много ефектна торта!
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/03/blog-post_3.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар