Translate

сряда, 3 март 2021 г.

Торта с целувка от роза

 

Торта с целувка от роза

Може да ме последвате в Инстаграм :

 https://www.instagram.com/violetazheliazkova/

или да последвате страничката ми във Фейсбук :

https://www.facebook.com/domashnireceptisvili

Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,

като споделяте този линк с рецептата :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/03/blog-post_3.html

 

Тази торта си беше Голямо предизвикателство !

Торта от днес за днес ! 😏 😍 🍰 🌹 🎂

Тортата е с голяма целувка във формата на роза ! 🌹 🎂 🌹

Урааа ... успях ! 😍

По принцип изключително рядко го правя, винаги има риск ... ,

но повода си заслужаваше ... 😉 😍

Е ... не се стърпях да ви я покажа ...

Затова написах и рецептата :

 

Продукти :

за блатовете:

4 бр. яйца

220 гр. захар

160 гр. брашно

200 гр. краве масло

40 гр. какао

6 гр. бакпулвер

2 бр. ванилена захар

 

за крема :

1 л. прясно мляко

3 бр. жълтъци

110 гр. захар

70 гр. нишесте шоколад

1 бр. ванилена захар

100 гр. черен шоколад

500 гр. маскарпоне

 

за целувката – роза :

100 гр. белтъци / около 3 бр. /

200 гр. захар

щипка сол

няколко капки сок от лимон

 

за сиропиране :

300 мл. прясно мляко

 

за пълнеж :

1 бр. банан

 

за ганаша :

150 гр. черен шоколад

130 гр. сметана 30%

 

Приготвяне :

на блатовете :

Разбиваме яйцата със захарта и ванилията до удвояване и побеляване.

Трябва да се получи кремообразна маса.

Прибавяме разтопеното масло / да е течно , но не и горещо /.

Бъркаме на ръка или на ниска скорост на миксера.

Към тази смес прибавяме пресятото с бакпулвера брашно.

Продължаваме да бъркаме на ръка.

Бъркаме внимателно , докато маслото и брашното 

изцяло се разпределят в сместа.

Прибавяме какаото , като го пресяваме и също разбъркваме добре.

Получава се средно гъста каша.

Получената смес разделяме на две части.

Блатовете печем в тавичка , върху хартия за печене или

в силиконови тавички / в случая / , с диаметър 22 – 23 см.


Печем в загрята на 180 градуса фурна около 20 мин.

Проверяваме с дървено шишче дали блатовете са изпечени – тест суха клечка.


Изпечените блатове охлаждаме върху решетка.


Приготвяне на целувката – роза :

Към белтъците прибавяме щипката сол , захарта и ванилената захар.

Варим в подходящ съд на водна баня / съд върху съд /.

Дъното на горния съд не трябва да допира до врящата вода!

Бъркаме непрекъснато докато захарта се разтвори напълно.

Проверяваме дали се е разтворила ,

като разтриваме между пръстите си – не трябва да усещаме кристалчета захар.

Ако имате термометър може да премерите температурата на сместа трябва да е около 50 градуса.

След като се е разтворила захарта започваме да разбиваме с миксер на висока скорост.

По време на разбиването прибавяме няколкото капки сок от лимон ,

за да се стабилизират белтъците.

Разбиваме около 10 мин. до получаването на гъст крем.

Може да го оцветим в желани цветове.

Прехвърляме крема в пош с подходящите накрайници / за листа /.

Оформяме си розата , като преди това сме си очертали кръг върху хартия за печене ,

с диаметър малко по – малък от диаметъра на блатовете.



Сушим целувката роза в загрята до 80 градуса фурна около 2  и ½ ч.

 

Приготвяне на крема :

Разбиваме с миксер жълтъците , захарта , ванилената захар и нишестето.

Прибавяме около 100 мл. от студеното мляко и разбъркваме добре.

Останалото мляко наливаме в подходящ съд / тенджера / ,

желателно е да е с не залепващо покритие.

Слагаме на котлон на силен огън и разбъркваме от време на време ,

докато млякото заври.

След като е завряло , махаме тенджерата от котлона и го прибавяме към сместа с жълтъците ,

като бъркаме непрекъснато.

Връщаме получената смес в тенджерата и варим при непрекъснато бъркане ,

докато се сгъсти.

Махаме от котлона и веднага прибавяме начупения на кубчета шоколад.

Разбъркваме докато се разтопи напълно.

Полученият крем прехвърляме в друг съд и покриваме плътно със стреч фолио или найлон ,

за да не образува коричка при изстиването си.


Оставяме го напълно да се охлади.

След като се е охладил напълно , прибавяме към него маскарпонето и

разбиваме с миксер до еднородна смес.



Оформяне на тортата :

Може да подравните блатовете , като им отрежете „шапките“.

Ако имате ринг за торти е добре да го ползвате при оформянето.

Поставяме първият блат и го сиропираме  с половината от топлото мляко.

Нареждаме нарязания на шайби банан. 

Отделяме няколко лъжици от крема за отгоре и евентуално за дооформяне .

Изсипваме крема и подравняваме.

Поставяме втория блат и го сиропираме с другата половина от млякото.

Мажем тънък слой крем.

Завиваме тортата с найлон или стреч фолио и я оставяме в хладилник да стяга.


/ Аз обикновено оставям за една нощ , но този път бързах и се наложи да престои само 4 часа. /

 

Приготвяме си ганаша / бърз вариант / :

Загряваме шоколада в микровълновата до такава степен , че една трета от него да не разтопен.

Разбъркваме на ръка , докато се разтопи и останалия шоколад.

Прибавяме сметаната и продължаваме да бъркаме до получаване на ганаша.

Поливаме тортата отгоре с ганаша и подравняваме.

Останалият ни ганаш прехвърляме в сладкарски триъгълен плик или здраво найлоново пликче.

Отрязваме върха на плика съвсем в края и правим тези потичащи струйки по края на тортата.




Поставяме тортата в хладилник за кратко , за да стегне ганаша.

Най – накрая отгоре върху тортата поставяме много внимателно целувката – роза.

Аз подложих под целувката и отрязаната  „шапка“ от блата за всеки случай , за да не се овлажни.

Получи се много ефектна торта!













Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог

за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !

Моля , не представяйте рецептата като ваша ,

само след като сте направили нищожни промени към нея !

Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !

Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/03/blog-post_3.html

 

Благодаря на всички , които ще спазят

Закона за авторското право и сродните му права !


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...