Домашна торта „Кралица“
/ трети вариант /
Може да ме последвате в Инстаграм :
https://www.instagram.com/violetazheliazkova/
или да последвате страничката ми във Фейсбук :
https://www.facebook.com/domashnireceptisvili
Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,
като споделяте този линк с рецептата :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/03/blog-post_13.html
Тортата приготвих с много любов за 14 – тия Рожден Ден на моя син.
По принцип обожавам да приготвям точно такъв тип торти ,
защото не само , че се получават много ефектни при разрязването им ,
но същевременно са и невероятно вкусни.
Затова изобщо не се поколебах да приготвя още един
доста по – различен вариантна тази торта.
Ето тук ще намерите друг вариант на тази торта :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/01/blog-post.html
А базовата рецепта за тази торта е ето тук :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/02/blog-post_14.html
но сега ви я предлагам в един доста по – различен вариант :
Продукти :
за блатовете :
4 бр. яйца
200 гр. захар
400 гр. брашно
200 мл. сметана 30 %
100 гр. краве масло
150 гр. кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
10 гр. бакпулвер
2 бр. ванилена захар
щипка сол
за добавки към блатовете :
20 гр. какао / около 2 с.л. / + 4 с.л. прясно мляко
30 гр. маково семе
50 гр. смлени сурови ядки микс / орехи , кашу , бадеми и лешници /
50 гр. шоколадови пръчици / или парченца шоколад /
за крема :
1 л. прясно мляко
2 бр. яйца
60 гр. захар
80 гр. нишесте шоколадово
50 гр. масло
100 гр. черен шоколад
250 гр. маскарпоне
1 бр. ванилена захар
за сиропиране :
500 мл. прясно мляко
за ганаша :
100 гр. черен шоколад
170 гр. сметана 30 %
за крема за украса:
200 гр. краве масло
100 гр. от готовия ганаш
1 ванилена захар
за украса отгоре :
ягоди
киви
боровинки
пурички / може с крем може и шоколадови /
5 гр. желатин
30 мл. студена вода
Приготвяне на блатовете :
Разбиваме яйцата със захарта и ванилията до удвояване.
Прибавяме сметаната и разбъркваме внимателно на ръка.
Прибавяме маслото / трябва да е течно , но не и горещо /.
Угасяваме содата в киселото мляко и го прибавяме.
Накрая прибавяме пресятото с бакпулвера брашно и щипката сол.
Бъркаме внимателно , на ръка.
Разделяме получената смес на 4 равни части.
Към всяка една част прибавяме съответно
към първата част – какаото и прясното мляко ,
към втората – маковото семе ,
към третата – шоколадовите пръчици ,
и към четвъртата – смлените или нарязани на дребно ядки.
Всеки един блат печем поотделно , в тавичка с диаметър около 22 – 23 см. ,
върху намазана с масло хартия за печене.
/ Аз ги пекох в силиконови тавички с диаметър около 22 - 23 см. /
Печем ги в загрята до 180 градуса фурна около 20 мин.
Проверяваме всеки блат с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка.
Охлаждаме изпечените платки върху решетка.
Приготвяне на крема :
Разбиваме яйцата, захарта , ванилената захар и нишестето.
Прибавяме около 100 мл. от студеното мляко и разбъркваме добре.
Останалото мляко наливаме в подходящ съд / тенджера / ,
желателно е да е с незалепващо покритие.
Слагаме на котлон на силен огън и разбъркваме от време на време ,
докато млякото заври.
След като е завряло , махаме тенджерата от котлона и
го прибавяме към сместа с нишестето , като бъркаме непрекъснато.
Връщаме получената смес в тенджерата и варим при непрекъснато бъркане ,
докато се сгъсти.
Махаме от котлона и веднага прибавяме маслото и начупения на кубчета шоколад.
Разбъркваме докато се разтопи напълно.
Полученият крем прехвърляме в друг съд и го покриваме плътно
със стреч фолио или найлон , за да не образува коричка при изстиването си.
Оставяме го напълно да се охлади.
След като се е охладил напълно , прибавяме към него маскарпонето и
разбиваме с миксер до еднородна смес.
Оформяне на тортата :
Ако желаете блатовете да са равни хоризонтално
/ ще личи само при разрязването на тортата / , може да си ги подравните с нож.
Аз си я приготвих за вкъщи и затова пропуснах тази стъпка.
За по –лесно оформяне използвах ринг.
Отделяме малка част от крема за дооформяне и изглаждане.
Върху подходяща чиния за сервиране или подложка за торти
поставяме първият блат с шоколадовите пръчици.
Сиропираме го с топлото мляко и мажем с крем.
Поставяме втория блат с ядките.
Сиропираме го и го мажем с крем.
Поставяме третия блат с какаото.
Сиропираме го и го мажем с крем.
Накрая поставяме четвъртия блат с маковото семе,
сиропираме го и го мажем с много тънък слой от крема.
Може да изберете друга последователност на подреждане на блатовете.
Завиваме тортата с найлон или стреч фолио , за да не съхне и
я поставяме в хладилник , за да стегне за няколко часа.
/ Аз я оставих една нощ. /
След като тортата е стегнала я заглаждаме отстрани с отделения крем.
Приготвяме си ганаша / бърз вариант / :
Този път нарочно го приготвих малко по – рядък.
Загряваме шоколада в микровълновата до такава степен ,
че една трета от него да не е разтопен.
Разбъркваме на ръка , докато се разтопи и останалия шоколад.
Прибавяме сметаната и продължаваме да бъркаме до получаване на ганаша.
Поливаме я с ганаша , като много внимателно с малка лъжица
избутваме по края , за да се получи този ефект на потичащи струйки.
Поставяме тортата в хладилник за кратко , за да стегне ганаша.
Приготвяне на масления крем за украса :
Маслото трябва да е меко със стайна температура.
/ Аз го вадя от хладилника от вечерта и го оставям на
стайна температура цяла нощ. /
В дълбок съд с миксер разбиваме маслото няколко минути докато започне да побелява.
Прибавяме 100 гр. от готовия ганаш и разбиваме още няколко минути.
/ По желание може да прибавите и около 30 гр. пудра захар. /
С помощта на сладкарски триъгълен плик / или здрави найлонови торбички /
и подходящи накрайници за оформяне , шприцоваме крема.
Аз използвах накрайник звезда.
Почистените и измити плодове подреждаме върху тортата.
Поставяме и начупените на парчета пурички.
Накисваме желатина в студената вода , за да набъбне.
След като е набъбнал го втечняваме на водна баня
или в микровълновата за около 15 сек.
С помощта на четка за рисуване намазваме обилно плодовете ,
за да ги съхраним да изглеждат свежи.
Може да украсите тортата по ваше виждане и желание ,
използвайте фантазията си!
Тази торта е истинска красота при разрязване.
Ефекта който ще постигнете при поднасянето й е поразителен!
Невероятно вкусна е , и е лесна за приготвяне.
Опитайте да я приготвите , няма да съжалявате!
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/03/blog-post_13.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар