Translate

събота, 13 март 2021 г.

Домашна торта „Кралица“ / трети вариант /




Домашна торта „Кралица“

/ трети вариант /

 

Може да ме последвате в Инстаграм :

 https://www.instagram.com/violetazheliazkova/

или да последвате страничката ми във Фейсбук :

https://www.facebook.com/domashnireceptisvili

Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,

като споделяте този линк с рецептата :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/03/blog-post_13.html

 

Тортата приготвих с много любов за 14 – тия Рожден Ден на моя син.

По принцип обожавам да приготвям точно такъв тип торти ,

защото не само , че се получават много ефектни при разрязването им ,

но същевременно са и невероятно вкусни.

Затова изобщо не се поколебах да приготвя още един

доста по – различен вариантна тази торта.

 

Ето тук ще намерите друг вариант на тази торта :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/01/blog-post.html

 

А базовата рецепта за тази торта е ето тук :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/02/blog-post_14.html

 

но сега ви я предлагам в един доста по – различен вариант :

Продукти :

за блатовете :

4 бр. яйца

200 гр. захар

400 гр. брашно

200 мл. сметана  30 %

100 гр. краве масло

150 гр. кисело мляко

1 ч.л. сода за хляб

10 гр. бакпулвер

2 бр. ванилена захар

щипка сол

 

за добавки към блатовете :

20 гр. какао  / около 2 с.л. / + 4 с.л. прясно мляко

30 гр. маково семе

50 гр. смлени сурови ядки микс / орехи , кашу , бадеми и лешници /

50 гр. шоколадови пръчици / или парченца шоколад  /

 

за крема :

1 л. прясно мляко

2 бр. яйца

60 гр. захар

80 гр. нишесте шоколадово

50 гр. масло

100 гр. черен шоколад

250 гр. маскарпоне

1 бр. ванилена захар

 

за сиропиране :

500 мл. прясно мляко

 

за ганаша :

100 гр. черен шоколад

170 гр. сметана 30 %

 

за крема за украса:

200 гр. краве масло

100 гр. от готовия ганаш

1 ванилена захар

 

за украса отгоре :

ягоди

киви

боровинки

пурички / може с крем може и шоколадови /

5 гр. желатин

30 мл. студена вода

 

Приготвяне на блатовете :

Разбиваме яйцата със захарта и ванилията до удвояване.  


Прибавяме сметаната и разбъркваме внимателно на ръка.

Прибавяме маслото / трябва да е течно , но не и горещо /.


Угасяваме содата в киселото мляко и го прибавяме.

Накрая прибавяме пресятото с бакпулвера брашно и щипката сол.

Бъркаме внимателно , на ръка.

Разделяме получената смес на 4 равни части. 

Към всяка една част прибавяме съответно

към първата част – какаото и прясното мляко ,

към втората – маковото семе ,

към третата – шоколадовите пръчици ,

и към четвъртата – смлените или нарязани на дребно ядки.


Всеки един блат печем поотделно , в тавичка с диаметър около 22 – 23 см. ,

върху намазана с масло хартия за печене.

/ Аз ги пекох в силиконови тавички с диаметър около 22 - 23 см. /

 

 
  
Първо печем блата с маковото семе  , след това с ядките , с шоколадовите пръчици и накрая с какаото.

Печем ги в загрята до 180 градуса фурна около 20 мин.

Проверяваме всеки блат с дървено шишче дали е изпечен – тест  суха клечка.




Охлаждаме изпечените платки върху решетка.

 


Приготвяне на крема :

Разбиваме яйцата, захарта , ванилената захар и нишестето.

Прибавяме около 100 мл. от студеното мляко и разбъркваме добре.

Останалото мляко наливаме в подходящ съд / тенджера / ,

желателно е да е с незалепващо покритие.

Слагаме на котлон на силен огън и разбъркваме от време на време ,

докато млякото заври.

След като е завряло , махаме тенджерата от котлона и

го прибавяме към сместа с нишестето , като бъркаме непрекъснато.

Връщаме получената смес в тенджерата и варим при непрекъснато бъркане ,

докато се сгъсти.

Махаме от котлона и веднага прибавяме маслото и начупения на кубчета шоколад.


Разбъркваме докато се разтопи напълно.

Полученият крем прехвърляме в друг съд и го покриваме плътно 

със стреч фолио или найлон , за да не образува коричка при изстиването си.


Оставяме го напълно да се охлади.

След като се е охладил напълно , прибавяме към него маскарпонето и

разбиваме с миксер до еднородна смес.

Оформяне на тортата :

Ако желаете блатовете да са равни хоризонтално

/ ще личи само при разрязването на тортата / , може да си ги подравните с нож.

Аз си я приготвих за вкъщи и затова пропуснах тази стъпка.

За по –лесно оформяне използвах ринг.

Отделяме малка част от крема за дооформяне и изглаждане.

Върху подходяща чиния за сервиране или подложка за торти

поставяме първият блат с шоколадовите пръчици.

Сиропираме го с топлото мляко и мажем с крем. 


Поставяме втория блат с ядките.

Сиропираме го и го мажем с крем.

Поставяме третия блат с какаото.

Сиропираме го и го мажем с крем.

Накрая поставяме четвъртия блат с маковото семе,

сиропираме го и го мажем с много тънък слой от крема.



Може да изберете друга последователност на подреждане на блатовете.

Завиваме тортата с найлон или стреч фолио , за да не съхне и 

я поставяме в хладилник , за да стегне за няколко часа.

/ Аз я оставих една нощ. /

След като тортата е стегнала я заглаждаме отстрани с отделения крем.


Приготвяме си ганаша / бърз вариант / :

Този път нарочно го приготвих малко по – рядък.

Загряваме шоколада в микровълновата до такава степен , 

че една трета от него да не е разтопен.

Разбъркваме на ръка , докато се разтопи и останалия шоколад.

Прибавяме сметаната и продължаваме да бъркаме до получаване на ганаша.



Поливаме я с ганаша , като много внимателно с малка лъжица 

избутваме по края , за да се получи този ефект на потичащи струйки.

Поставяме тортата в хладилник за кратко , за да стегне ганаша.

Приготвяне на масления крем за украса :

Маслото трябва да е меко със стайна температура.

/ Аз го вадя от хладилника от вечерта и го оставям на 

стайна температура цяла нощ. /

 

В дълбок съд с миксер разбиваме маслото няколко минути докато започне да побелява.

Прибавяме 100 гр. от готовия ганаш и разбиваме още няколко минути.

/ По желание може да прибавите и около 30 гр. пудра захар. /



С помощта на сладкарски триъгълен плик  / или здрави найлонови торбички /

и подходящи накрайници за оформяне , шприцоваме крема.

Аз използвах накрайник звезда.

Почистените и измити плодове подреждаме върху тортата.

Поставяме и начупените на парчета пурички.

Накисваме желатина в студената вода , за да набъбне.

След като е набъбнал го втечняваме на водна баня 

или в микровълновата за около 15 сек.

С помощта на четка за рисуване намазваме обилно плодовете ,

за да ги съхраним да изглеждат свежи.

Може да украсите тортата по ваше виждане и желание , 

използвайте фантазията си!

Тази торта е истинска красота при разрязване.

Ефекта който ще постигнете при поднасянето й е поразителен!

Невероятно вкусна е , и е лесна за приготвяне.

Опитайте да я приготвите , няма да съжалявате!











 


Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог

за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !

Моля , не представяйте рецептата като ваша ,

само след като сте направили нищожни промени към нея !

Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !

Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/03/blog-post_13.html

Благодаря на всички , които ще спазят

Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...