Може да ме последвате в Инстаграм :
https://www.instagram.com/violetazheliazkova/
или да последвате страничката ми във Фейсбук :
https://www.facebook.com/domashnireceptisvili
Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,
като споделяте този линк с рецептата :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/04/blog-post_21.html
Всяка една рецепта си има своята история.
Не всеки път ви я разказвам!
Но сега си струва да го направя,
защото в този случай, се получи както се казва
„превърнах дефекта в ефект“.
Трябваше да изпека блат за торта … Изпекох го разбира се!
Разрязах го, т.е. приготвям го за торта, но … , точно тогава дойде това но …!
Защо ли, ами защото дадох на децата да опитат от изрезките на блата и
да кажат как се е получил на вкус и О ужас …
Те ме питат :
- Мамо, това защо изобщо не е сладко ?
- Как така не е сладко ? – учудено отговарям аз.
- Ами изобщо не е сладко ? – ми отвръщат те.
Опитвам и аз, и … , забравила съм да сложа захарта …
Не ми се беше случвало точно със захарта – но както се казва винаги има първи път!
Понеже блата се беше изпекъл много добре и хич не ми се хвърляше …
/ не обичам да изхвърлям храна /, мисля си … ами сега … , не мога ли да го преправя на нещо !
И хоп сетих се за кондензираното мляко / то е дооста сладко / и
веднага се сетих и за кокосовите стърготини
/ тъй като са любима съставка на дъщеря ми – затова винаги имам в шкафа /.
Така събрах гореспоменатите и се получи тази рецепта!
Представям ви я, защото неочаквано, но страшно много се харесаха тези топчета!
А аз останах много доволна, защото уползотворих блата,
пък и ето повод за още една нова рецепта :
Продукти :
за блата :
2 бр. яйца
200 гр. брашно
150 гр. кисело мляко
150 гр. заквасена сметана
/ или може да използвате общо 300 гр. по – гъсто кисело мляко,
ако нямате заквасена сметана /
100 гр. краве масло
50 гр. какао
1 ч.л. бакпулвер /около 8 гр./ или 1 ч.л. / равна / сода бикарбонат
2 бр. ванилена захар
щипка сол
100 гр. смлени сурови ядки микс или орехи / използвах кашу, бадеми и лешници /
за добавяне :
397 гр. кондензирано мляко / една консерва /
80 гр. кокосови стърготини
за ганаша :
100 гр. черен шоколад
100 гр. течна сметана 30%
за овалване :
кокосови стърготини
Приготвяне :
на блата :
Смесваме сухите съставки.
Пресятото брашно, пресятото какао, ванилената захар и солта.
Разбъркваме добре.
Прибавяме разтопеното масло / да е течно , но не и горещо /.
Бъркаме на ръка не е необходим миксер.
Сместа става като на бучки , но това да не ви притеснява.
Към киселото мляко прибавяме содата и разбъркваме, докато шупне.
/ Ако използвате бакпулвер го добавете към брашното. /
Прибавяме ги към горната смес.
Продължаваме да бъркаме на ръка.
Прибавяме яйцата и също разбъркваме добре.
Получава се средно гъста каша.
Накрая прибавяме смлените сурови ядки.
/ Нарязани на дребно или смлени на средно. /
Получената смес печем в тавичка с диаметър около 20 – 22 см. ,
върху хартия за печене.
Печем в загрята на 180 градуса фурна около 35 мин.
Проверяваме с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка.
Изпеченият блат охлаждаме върху решетка.
Когато се е охладил напълно, го натрошаваме с ръце.
Прибавяме кондензираното мляко и кокосовите стърготини и месим с ръце
както се меси тесто.
От „тестото“ си оформяме топчета с големина колкото малък орех.
Приготвяме си ганаша / бърз вариант / :
Загряваме шоколада в микровълновата до такава степен ,
че една трета от него да не разтопен.
Разбъркваме на ръка , докато се разтопи и останалия шоколад.
Прибавяме сметаната и продължаваме да бъркаме до получаване на ганаша.
Забождаме топчето на шишче или клечка за зъби и го потапяме в ганаша.
След това веднага го овалваме в кокосовите стърготини.
Топчетата оставяме в хладилник за да стегнат.
Може да се поднесат в подходяща кутия дори като подарък.
Може да забодете в тях клечки за зъби или шишчета и да ги
поднесете по повод парти или някакъв празник.
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/04/blog-post_21.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар