Translate

сряда, 21 април 2021 г.

Парти топчета


 
 
Парти топчета

Може да ме последвате в Инстаграм :

 https://www.instagram.com/violetazheliazkova/

или да последвате страничката ми във Фейсбук :

https://www.facebook.com/domashnireceptisvili

Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,

като споделяте този линк с рецептата :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/04/blog-post_21.html

 

Всяка една рецепта си има своята история.

Не всеки път ви я разказвам!

Но сега си струва да го направя,

защото в този случай, се получи както се казва

„превърнах дефекта в ефект“.

Трябваше да изпека блат за торта … Изпекох го разбира се!

Разрязах го, т.е. приготвям го за торта, но … , точно тогава дойде това но …!

Защо ли, ами защото дадох на децата да опитат от изрезките на блата и

да кажат как се е получил на вкус и О ужас …

Те ме питат :

-          Мамо, това защо изобщо не е сладко ?

-          Как така не е сладко ? – учудено отговарям аз.

-          Ами изобщо не е сладко ? – ми отвръщат те.

Опитвам и аз, и … , забравила съм да сложа захарта …

Не ми се беше случвало точно със захарта  – но както се казва винаги има първи път!

Понеже блата се беше изпекъл много добре и хич не ми се хвърляше …

/ не обичам да изхвърлям храна /, мисля си … ами сега … , не мога ли да го преправя на нещо !

И хоп сетих се за кондензираното мляко / то е дооста сладко / и

веднага се сетих и за кокосовите стърготини

/ тъй като са любима съставка на дъщеря ми – затова винаги имам в шкафа /.

Така събрах гореспоменатите и се получи тази рецепта!

Представям ви я, защото неочаквано, но страшно много се харесаха тези топчета!

А аз останах много доволна, защото уползотворих блата,

пък и ето повод за още една нова рецепта :

 

Продукти :

за блата :

2 бр. яйца

200 гр. брашно

150 гр. кисело мляко

150 гр. заквасена сметана

/ или може да използвате общо 300 гр. по – гъсто кисело мляко,

ако нямате заквасена сметана /

100 гр. краве масло

50 гр. какао

1 ч.л. бакпулвер /около 8 гр./ или 1 ч.л.  / равна / сода бикарбонат

2 бр. ванилена захар

щипка сол

100 гр. смлени сурови ядки микс или орехи / използвах кашу, бадеми и лешници /

 

за добавяне :

397 гр. кондензирано мляко / една консерва /

80 гр. кокосови стърготини

 

за ганаша :

100 гр. черен шоколад

100 гр. течна сметана 30%

 

за овалване :

кокосови стърготини

 

Приготвяне :

на блата :

Смесваме сухите съставки.

Пресятото брашно, пресятото какао, ванилената захар и солта.

Разбъркваме добре.

 

Прибавяме разтопеното масло / да е течно , но не и горещо /.


Бъркаме на ръка не е необходим миксер.

Сместа става като на бучки , но това да не ви притеснява.

Към киселото мляко прибавяме содата и разбъркваме, докато шупне.

/ Ако използвате бакпулвер го добавете към брашното. /

Прибавяме ги към горната смес.

 

Продължаваме да бъркаме на ръка.

Прибавяме яйцата и също разбъркваме добре.


Получава се средно гъста каша.

Накрая прибавяме смлените сурови ядки.

/ Нарязани на дребно или смлени на средно. /




Получената смес печем в тавичка с диаметър около 20 – 22 см. ,

върху хартия за печене.

Печем в загрята на 180 градуса фурна около 35 мин.

Проверяваме с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка.

Изпеченият блат охлаждаме върху решетка.

Когато се е охладил напълно, го натрошаваме с ръце.

Прибавяме кондензираното мляко и кокосовите стърготини и месим с ръце

както се меси тесто.

От „тестото“ си оформяме топчета с големина колкото малък орех.

Приготвяме си ганаша / бърз вариант / :

Загряваме шоколада в микровълновата до такава степен ,

че една трета от него да не разтопен.


Разбъркваме на ръка , докато се разтопи и останалия шоколад.

Прибавяме сметаната и продължаваме да бъркаме до получаване на ганаша. 

 

Забождаме топчето на шишче или клечка за зъби и го потапяме в ганаша.

След това веднага го овалваме в кокосовите стърготини.

Топчетата оставяме в хладилник за да стегнат.

Може да се поднесат в подходяща кутия дори като подарък.

Може да забодете в тях клечки за зъби или шишчета и да ги

поднесете по повод парти или някакъв празник.

 






 
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог

за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !

Моля , не представяйте рецептата като ваша ,

само след като сте направили нищожни промени към нея !

Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !

Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/04/blog-post_21.html

Благодаря на всички , които ще спазят

Закона за авторското право и сродните му права !

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...