Translate

петък, 23 април 2021 г.

Малки козуначени питки

Малки козуначени питки

Може да ме последвате в Инстаграм :

https://www.instagram.com/violetazheliazkova/

или да последвате страничката ми във Фейсбук :

https://www.facebook.com/domashnireceptisvili

Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,

като споделяте този линк с рецептата :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/04/blog-post_23.html

 

Ами какво да се прави козуначено време е! 😂 😍

И така както си пиех кафето сутринта, гледайки мрачното и

дъждовно време ми хрумна, че мога да приготвя тези малки козуначени питки.

Месих ги в хлебопекарната – за по – лесно!

 

Вече написах рецептата как приготвям „мързелив“ козунак в хлебопекарната

ето тук : https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/04/blog-post_14.html

 

Ако нямате хлебопекарна, а имате миксер или ще месите на ръка,

за приготвяне на тестото може да проследите ето тази рецепта :

 

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/04/blog-post_9.html

 

Рецептата е за 6 бр. малки козуначени питки с диаметър около 12 – 13 см.

 

Продукти :

600 гр. брашно

3 бр. яйца / отделяме 1 жълтък за намазване /

150 гр. захар

150 мл. прясно мляко

50 гр. краве масло

50 мл. олио

8 гр. суха мая / или ½ кубче прясна мая - 21 гр. /

1 бр. ванилия

настъргана кора от един лимон

щипка сол

 

Приготвяне:

Всички продукти е желателно да са със стайна температура.

Пресяваме брашното два пъти.

Изсипваме го в контейнера на хлебопекарната.

Прибавяме към него солта.

 

Към леко топлото мляко прибавяме маята , 1 с.л. от захарта и 4 с.л. с връх от брашното.

Получената смес разбъркваме, завиваме с найлон и оставяме да шупне. 


В отделен съд разбиваме яйцата и захарта.

 


След като сме ги разбили, ги прибавяме към брашното.

Прибавяме също и шупналата смес  с маята.


Избираме си програма за тесто - месене и втасване и пускаме хлебопекарната.


Когато спре да меси и започне цикъл на втасване,

изчакваме, докато тестото леко удвои обема си и спираме програмата.


Пускаме отново хлебопекарната на същата програма / месене и втасване /,

и започваме да добавяме на няколко пъти от двете мазнини – олиото и маслото.

/ Маслото трябва да е меко./

 

Прибавяме също ванилията / ванилена захар / и кората от лимон.

 



След като програмата приключи  / на моята хлебопекарна,

тя е 1 час и 30 мин. / оставяме тестото в нея, докато почти утрои обема си.

/ Т.е. процеса на втасване е около 2 часа /

За добре втасало тесто са показателни мехурчетата, които са се образували в него.

За тези козуначета използвах форми за тарталети с диаметър 12 см. –  в случая силиконови.

Може да ги направите и без формички, като ги оформите върху хартия за печене.

След като тестото е готово оформяме от него 6 бр. топки по 50 гр. едната.


Оформяме ги като малки питки и ги поставяме за основа.

Може в тези питки да сложите пълнеж – стафиди, смляни сурови ядки, шоколад и др.


След това си оформяме още 18 бр. топчета, по 30 гр. едното.

Всяка топка внимателно оформяме като фитил.

Един фитил е с дължина около 30 см.

/ Не използвах точилка , оформих ги с ръце. /


Сплитаме ги три по три на обикновени плитки – общо 6 бр..


Поставяме плитката във формичката в кръг, по периферията.


Останалото ни тесто разделяме на 6 бр. топки / около 30 гр. едната /.


Всяка топка оформяме на фитил и леко притискаме с пръсти по цялата му дължина,

да получим нещо като лента с ширина около 2 см.


С три фитила сплитаме плитка.

Трябва да получим 3 бр. плитки.

Всяка плитка разделяме на две части.

Завиваме като розичка, получаваме така наречените плетени розички.

Поставяме всяка розичка върху снадката на плитката,

която поставихме в кръг.

Добре е да я прикрепим с дървено шишиче или клечка за зъби, които ще извадите след печенето / аз не го направих и без малко розичките да се изпързалят /.

Така оформените козуначета завиваме с памучна кърпа и изчакваме докато

много леко се надуят т.е. втасат отново.

Мажем ги с отделения жълтък , към който сме прибавили 1 с.л. прясно мляко.

Поръсваме ги обилно със захар – бяла или кафява,

може да поръсим със сусам и да украсим със сурови ядки.

 





Печем в загрята на 160 градуса фурна / моята е с вентилатор / около 35 мин.

/ Аз ги сложих във фурната, когато тя беше достигнала 100 градуса,

за да не чакам много да се надуват. /

След първите около 15 - 20 мин., като се позачервят,

ги завиваме с алуминиево фолио , за да не прегори.

Може да сложите и много малка купичка / чаша с гореща вода 

по време на печенето във фурната , за да не стават сухи козуначетата.

/ Не я слагайте под козунака, а съвсем встрани , в ъгъла на фурната. /

Проверяваме с дървено шишче дали са изпечен – тест суха клечка.

По повод на мазнината мисля , че ако използвате краве масло , свинска мас

или маргарин / в краен случай / поотделно или в комбинация с олио пак ще се получи.

Пробвайте тази рецепта , няма да съжалявате !











Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !

Моля , не представяйте рецептата като ваша ,

само след като сте направили нищожни промени към нея !

Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !

Ако рецептата ви е харесала , 

може да я споделите като посочите следния линк  към нея :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/04/blog-post_23.html

 

Благодаря на всички , които ще спазят

Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...