Translate

сряда, 14 април 2021 г.

Козунак на конци, замесен в хлебопекарна


 
Козунак на конци, замесен в хлебопекарна

 Може да ме последвате в Инстаграм :

 https://www.instagram.com/violetazheliazkova/

 

или да последвате страничката ми във Фейсбук :

https://www.facebook.com/domashnireceptisvili

 

Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,

като споделяте този линк с рецептата :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/04/blog-post_14.html

 

Имам и доста други рецепти за козунак ето тук :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/03/blog-post_22.html

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/04/blog-post_7.html

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/12/blog-post.html

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/03/blog-post_18.html

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/04/blog-post_18.html

 

Това е един доста мързелив начин да си направите

невероятно вкусен козунак и то на конциии… 😉 😋

Реших да напиша тази рецепта за притежателите на хлебопекарни.

И да ви покажа, как успях да направя класически козунак на конци,

без почти никакви усилия с помощта на този чудесен уред.

Е … нали живеем в модерни времена и кухненските уреди са точно за това,

да улесняват и без това забързаното ни ежедневие!

Трябва да ви кажа , че се получи наистина невероятен! 😍

С хрупкава коричка , с мноого конци , страхотен аромат  и вкус !

Ако нямате хлебопекарна, а имате миксер или ще месите на ръка,

може да проследите ето тази рецепта :

 https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/04/blog-post_9.html

 

Продукти :

600 гр. брашно

3 бр. яйца / отделяме 1 жълтък за намазване /

150 гр. захар

150 мл. прясно мляко

50 гр. краве масло

50 мл. олио

½ кубче прясна мая - 21 гр. / или 8 – 9 гр. суха мая /

1 бр. ванилия

настъргана кора от един лимон

щипка сол

½ ч.л. куркума / по желание, за по – жълт цвят /

 / тук съм показала и двата варианта с куркума и класически - без куркума /


плънка / по избор / :

около:

70 гр. локум  / ½ кутийка /

50 гр. смлени сурови ядки / аз сложих любимия си микс от кашу, лешник и бадеми /+ 2 с.л. захар  / обикновено ползвам кафява /

50 гр. шоколад нарязан на малки кубчета или шоколадови капки

стафиди

може също да използвате някакво сладко и др.

 

Приготвяне:

Всички продукти е желателно да са със стайна температура.

Пресяваме брашното два пъти.

Изсипваме го в контейнера на хлебопекарната.

Прибавяме към него солта и куркумата.

Към леко топлото мляко прибавяме маята , 1 с.л. от захарта и 4 с.л. с връх от брашното.

/ Може да използвате суха мая , но с нея втасването става доста по – бавно. /

 

Получената смес разбъркваме, завиваме с найлон и оставяме да шупне. 

В отделен съд разбиваме яйцата и захарта.



След като сме ги разбили, ги прибавяме към брашното.

Прибавяме също и шупналата смес  с маята.

Избираме си програма за тесто - месене и втасване и пускаме хлебопекарната.


 

Когато спре да меси и започне цикъл на втасване,

изчакваме, докато тестото леко удвои обема си и спираме програмата.

Пускаме отново хлебопекарната на същата програма / месене и втасване /,

и започваме да добавяме на няколко пъти от двете мазнини – олиото и маслото.

/ Маслото трябва да е меко./


Прибавяме също ванилията / ванилена захар / и кората от лимон.

 

Към края на месенето вече започват да се виждат конците.

 


След като програмата приключи  / на моята хлебопекарна, която е „бабичка 

– ветеран“ тя е 1 час и 30 мин. / оставяме тестото в нея, 

докато почти утрои обема си.

За добре втасало тесто са показателни мехурчетата, 

които са се образували в него.


 


След като тестото е готово
го разделяме на три или четири еднакви топки.


Всяка топка внимателно оформяме като фитил.

 


Един фитил е с размери около  45 – 50 / 8 - 10 см.

/ Не използвах точилка , оформих ги с ръце. /


Разпределяме си желаната плънка.

Тук съм показала вариант с локум и ядки и вариант с шоколад и ядки.


Затваряме фитила , като притискаме с пръсти.



Усукваме фитилите и ги сплитаме на обикновена плитка – ако са три.

/ Може и да не ги усуквате, пак ще ви се получат страхотни и с конци,

както ще видите по – надолу в снимките. /

А когато са четири фитилите може да ги сплетете по показания начин.






Прехвърляме козунака в тефлонова тавичка с диаметър около 20 - 22  см.

или в обикновена тава, върху хартия за печене, може и във форма за кекс.




Покриваме с найлон и памучна кърпа и отново го оставяме да втасва.

Аз го слагам във фурната, която включвам да достигне 40 градуса и 

след това изключвам.

Обикновено поставям и малка купичка с вряла вода в ъгъла на фурната,

да не е под козунака.

Когото е удвоил обема си , значи е готов за печене.



Мажем го с отделения жълтък , към който сме прибавили 1 с.л. прясно мляко.

Поръсваме го обилно със захар.


Печем в загрята на 160 градуса фурна / моята е с вентилатор / около 1 час.

След първите около 15 - 20 мин. завиваме с алуминиево фолио , за да не прегори.

Може да сложите и много малка купичка / чаша с гореща вода 

по време на печенето във фурната , за да не става сух козунака.

/ Не я слагайте под козунака, а съвсем встрани , в ъгъла на фурната. /

Проверяваме с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка. 







Аз го меся в хлебопекарната и го пека във фурната,

защото както споменах, моята хлебопекарна е вече „бабичка“.

Но ако имате качествена хлебопекарна, 

може да пробвате да изпечете козунака в нея.

Но смятам, че за добро изпичане си трябва печене във фурна.

По повод на мазнината мисля , че ако използвате краве масло , свинска мас

или маргарин / в краен случай / поотделно или в комбинация с олио пак ще се получи.

За плънка може да използвате всякакви сурови ядки , смесени с малко захар.

Може да използвате шоколад / течен или твърд / , локум , 

мармалад , сладка и т. н.

Не се увличайте да слагате прекалено много плънка ,

защото козунака ще се изпече много трудно.

Получава се невероятен козунак , пък и конци да искате …

Аз нямах търпение да видя дали ще има конци и още горещ го разкъсах!

Пробвайте тази рецепта , няма да съжалявате !

 











 
Този е от  миналата - 2020 година, пак е месен в хлебопекарната.

 
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !

Моля , не представяйте рецептата като ваша ,

само след като сте направили нищожни промени към нея !

Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !

Ако рецептата ви е харесала , 

може да я споделите като посочите следния линк  към нея :

 https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/04/blog-post_14.html

Благодаря на всички , които ще спазят

Закона за авторското право и сродните му права !



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...