Може да ме последвате в Инстаграм :
https://www.instagram.com/violetazheliazkova/
или да последвате страничката ми във Фейсбук :
https://www.facebook.com/domashnireceptisvili
Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,
като споделяте този линк с рецептата :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/04/blog-post_14.html
Имам и доста други рецепти за козунак ето тук :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/03/blog-post_22.html
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/04/blog-post_7.html
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/12/blog-post.html
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/03/blog-post_18.html
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/04/blog-post_18.html
Това е един доста мързелив начин да си направите
невероятно
вкусен козунак и то на конциии… 😉 😋
Реших да напиша тази рецепта за притежателите на хлебопекарни.
И да ви покажа, как успях да направя класически козунак на конци,
без почти никакви усилия с помощта на този чудесен уред.
Е … нали живеем в модерни времена и кухненските уреди са точно за това,
да улесняват и без това забързаното ни ежедневие!
Трябва да ви
кажа , че се получи наистина невероятен! 😍
С хрупкава коричка , с мноого конци , страхотен аромат и вкус !
Ако нямате хлебопекарна, а имате миксер или ще месите на ръка,
може да проследите ето тази рецепта :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/04/blog-post_9.html
Продукти :
600 гр. брашно
3 бр. яйца / отделяме 1 жълтък за намазване /
150 гр. захар
150 мл. прясно мляко
50 гр. краве масло
50 мл. олио
½ кубче прясна мая - 21 гр. / или 8 – 9 гр. суха мая /
1 бр. ванилия
настъргана кора от един лимон
щипка сол
½ ч.л. куркума / по желание, за по – жълт цвят /
/ тук съм показала и двата варианта с куркума и класически - без куркума /
около:
70 гр. локум / ½ кутийка /
50 гр. смлени сурови ядки / аз сложих любимия си микс от кашу, лешник и бадеми /+ 2 с.л. захар / обикновено ползвам кафява /
50 гр. шоколад нарязан на малки кубчета или шоколадови капки
стафиди
може също да използвате някакво сладко и др.
Приготвяне:
Всички продукти е желателно да са със стайна температура.
Пресяваме брашното два пъти.
Изсипваме го в контейнера на хлебопекарната.
Прибавяме към него солта и куркумата.
Към леко топлото мляко прибавяме маята , 1 с.л. от захарта и 4 с.л. с връх от брашното.
/ Може да използвате суха мая , но с нея втасването става доста по – бавно. /
Получената смес разбъркваме, завиваме с найлон и оставяме да шупне.
В отделен съд разбиваме яйцата и захарта.
След като
сме ги разбили, ги прибавяме към брашното.
Прибавяме също и шупналата смес с маята.
Избираме си програма за тесто - месене и втасване и пускаме хлебопекарната.
Когато спре да меси и започне цикъл на втасване,
изчакваме, докато тестото леко удвои обема си и спираме програмата.
Пускаме отново хлебопекарната на същата програма / месене и втасване /,
и започваме да добавяме на няколко пъти от двете мазнини – олиото и маслото.
/ Маслото трябва да е меко./
Прибавяме също ванилията / ванилена захар / и кората от лимон.
Към края на месенето вече започват да се виждат конците.
След като програмата приключи / на моята хлебопекарна, която е „бабичка
– ветеран“ тя е 1 час и 30 мин. / оставяме тестото в нея,
докато почти утрои обема си.
За добре втасало тесто са показателни мехурчетата,
които са се образували в него.
След като тестото е готово го разделяме на три или четири еднакви топки.
Всяка топка внимателно оформяме като фитил.
Един фитил е с размери около 45 – 50 / 8 - 10 см.
/ Не използвах точилка , оформих ги с ръце. /
Разпределяме си желаната плънка.
Тук съм показала вариант с локум и ядки и вариант с шоколад и ядки.
Затваряме фитила , като притискаме с пръсти.
Усукваме фитилите и ги сплитаме на обикновена плитка – ако са три.
/ Може и да не ги усуквате, пак ще ви се получат страхотни и с конци,
както ще видите по – надолу в снимките. /
А когато са четири фитилите може да ги сплетете по показания начин.
Прехвърляме козунака в тефлонова тавичка с диаметър около 20 - 22 см.
или в обикновена тава, върху хартия за печене, може и във форма за кекс.
Покриваме с найлон и памучна кърпа и отново го оставяме да втасва.
Аз го слагам във фурната, която включвам да достигне 40 градуса и
след това изключвам.
Обикновено поставям и малка купичка с вряла вода в ъгъла на фурната,
да не е под козунака.
Когото е удвоил обема си , значи е готов за печене.
Мажем го с отделения жълтък , към който сме прибавили 1 с.л. прясно мляко.
Поръсваме го обилно със захар.
Печем в загрята на 160 градуса фурна / моята е с вентилатор / около 1 час.
След първите около 15 - 20 мин. завиваме с алуминиево фолио , за да не прегори.
Може да сложите и много малка купичка / чаша с гореща вода
по време на печенето във фурната , за да не става сух козунака.
/ Не я слагайте под козунака, а съвсем встрани , в ъгъла на фурната. /
Проверяваме с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка.
Аз го меся в хлебопекарната и го пека във фурната,
защото както споменах, моята хлебопекарна е вече „бабичка“.
Но ако имате качествена хлебопекарна,
може да пробвате да изпечете козунака в нея.
Но смятам, че за добро изпичане си трябва печене във фурна.
По повод на мазнината мисля , че ако използвате краве масло , свинска мас
или маргарин / в краен случай / поотделно или в комбинация с олио пак ще се получи.
За плънка може да използвате всякакви сурови ядки , смесени с малко захар.
Може да използвате шоколад / течен или твърд / , локум ,
мармалад , сладка и т. н.
Не се увличайте да слагате прекалено много плънка ,
защото козунака ще се изпече много трудно.
Получава се невероятен козунак , пък и конци да искате …
Аз нямах търпение да видя дали ще има конци и още горещ го разкъсах!
Пробвайте тази рецепта , няма да съжалявате !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала ,
може да я споделите като посочите следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/04/blog-post_14.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар