Translate

понеделник, 10 май 2021 г.

Бадемово - шоколадова торта




Бадемово - шоколадова торта

Може да ме последвате в Инстаграм :

 https://www.instagram.com/violetazheliazkova/

или да последвате страничката ми във Фейсбук :

https://www.facebook.com/domashnireceptisvili

Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,

като споделяте този линк с рецептата :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/05/blog-post.html

 

Тортата приготвих за 20 – тия рожден ден на дъщеря ми ! 💖 💖 💖 😍

Беше предназначена за празника вкъщи !🍰🍰🎂🌻

За самото парти направих доста по - голяма подобна торта,

ще ви я покажа по – натам, когато успея да напиша рецептата.

Хрумна ми да пробвам да направя една такава торта със смлени бадеми.

/ Има ги готово смлени в Лидл, но можете да си ги смелите и у дома. /

Трябва да ви кажа, че резултата на вкус надмина дори и 

най – смелите ми очаквания. 😏 🌻 🌻 🌻 😍

Тортата се получи невероятно вкусна ! 😋 😋 😋 😍

 

Продукти за блата :

4 бр. яйца

180 гр. захар

200 гр. смлени бадеми

100 гр. брашно

50 гр. кокосови стърготини

60 гр. какао

300 гр. кисело мляко

100 гр. краве масло

10 гр. бакпулвер

½ ч.л. сода бикарбонат

2 бр. ванилена захар / 20 гр. /

щипка сол

 

за крема :

3 бр. яйца

1 л. прясно мляко

200 гр. захар

80 гр. нишесте / ванилия, банан, крем брюле и др. /

50 гр. краве масло

2 бр. ванилена захар

100 гр. бял шоколад

20 гр. желатин

120 мл. вода

 250 гр. маскарпоне

за крема за украса :

70 гр. краве масло

90 гр. пудра захар

100 гр. крема сирене

1 бр. ванилена захар

 

за пълнеж :

2 – 3 бр. банани

 

за сиропиране :

около 350 – 400 мл. прясно мляко

 

за ганаша / бърз вариант / :

100 гр. черен шоколад

180 гр. течна сметана 30 %

 

за поръсване:

2 с.л. шоколадови пръчици

 

Приготвяне :

на блата :

Пресяваме брашното.

Пресяваме и какаото.

Смесваме сухите съставки брашното, какаото, кокосовите стърготини и бакпулвера.

Разбъркваме ги добре и към тях прибавяме смлените бадеми.

/ Аз използвах готови смлени , но може да си купите сурови бадеми и

да си ги смелите до възможно най – ситно. /

Отделно, в друг съд разбиваме яйцата с щипката сол.

Прибавяме захарта и ванилията и продължаваме да разбиваме

до побеляване и удвояване.



Угасяваме содата в киселото мляко – то шупва.

Шупналата смес прибавяме към сместа с яйцата,

като бъркаме на ръка или на ниска скорост на миксера.

Прибавяме също и разтопеното краве масло.

То трябва да е течно, но не и горещо.

Накрая прибавяме на порции сухата смес,

като също бъркаме на ръка или на ниска скорост на миксера.

Получава се гъста каша.

Разделяме я на три равни части.

Печем платките по отделно в тавичка с диаметър около 20 см. ,

върху намазана с масло хартия за печене.

/ Аз ги пекох в силиконови тавички - страшно са удобни. /

Печем в загрята на 180 градуса фурна около 20 мин.

Проверяваме с дървено шишче , дали блата е изпечен – тест суха клечка.

Изпечените блатове охлаждаме върху решетка.

 

Приготвяне на крема :

Разбиваме яйцата, захарта и ванилената захар.

Прибавяме нишестето и около 100 мл. от студеното мляко и разбъркваме добре.

Останалото мляко наливаме в подходящ съд / тенджера / ,

желателно е да е с незалепващо покритие.

Слагаме на котлон на силен огън и разбъркваме от време на време ,

докато млякото заври.

След като е завряло , махаме тенджерата от котлона и

го прибавяме към сместа с нишестето , като бъркаме непрекъснато.

Връщаме получената смес в тенджерата и варим при непрекъснато бъркане ,

докато се сгъсти.

Махаме от котлона и веднага прибавяме маслото и начупения на кубчета шоколад.


Разбъркваме докато се разтопи напълно.

Полученият крем прехвърляме в друг съд и го покриваме плътно със стреч фолио или найлон ,

за да не образува коричка при изстиването си.

Оставяме го напълно да се охлади.

След като се е охладил напълно , прибавяме към него маскарпонето и

разбиваме с миксер до еднородна смес.


Защото тортата си беше за вкъщи аз не добавих желатин,

но ако искате тя да е по –стабилна, задължително го добавете.

Изсипваме желатина в студената вода , за да набъбне.

Втечняваме желатина на водна баня или във микровълновата за около 20 – 30  сек.

Прибавяме го към крема и разбъркваме добре.

 

Оформяне на тортата :

За по – лесно оформяне на тортата е добре да използвате ринг.

Нарязваме бананите на шайби.

Поставяме първата платка върху подходяща чиния или подложка за торти.

Надупчваме я с вилица и я сиропираме с леко затопленото прясно мляко.

Отделяме няколко лъжици от крема за измазване отгоре и дооформяне отстрани.

Нареждаме шайбите банан, но не много плътно, 

за да може крема да попива в блата и мажем с около половината от крема.

 

Поставяме втората платка и отново я надупчваме с вилица и сиропираме с прясно мляко.

Върху него нареждаме шайбите банан и мажем с другата половина от крема.


Накрая поставяме и третата платка.

Много леко притискаме с две ръце , за да се уплътни.

Сиропираме и мажем тънък слой от крема.

Завиваме тортата със стреч фолио или найлон / за да не съхне /

и я оставяме в хладилник за няколко часа докато стегна стегне.

/ Аз я оставих една нощ. / 

 



Приготвяме си ганаша / бърз вариант / :

Загряваме шоколада в микровълновата / около 3 мин. / до такава степен ,

че една трета от него да не е  разтопен.


Разбъркваме го на ръка , докато се разтопи и останалия шоколад.

Прибавяме сметаната и продължаваме да бъркаме няколко минути до получаване на ганаша. 





Поливаме тортата отгоре и по края с лъжица, като го избутваме през няколко сантиметра,

за да се образуват потичащи струйки.

Поставяме тортата в хладилник за кратко , за да стегне ганаша.

 

Приготвяне на крема за украса:

Маслото трябва да е меко със стайна температура.

Разбиваме маслото до побеляване.

Прибавяме пудрата захар и ванилената захар и

продължаваме да разбиваме до получаването на пухкава маса. 

 

Прибавяме крема сиренето и разбиваме за кратко.


Крема оцветих в жълто и в зелено.

С помощта на сладкарски триъгълни пликове и накрайник за листа оформих слънчогледа.

По средата на слънчогледа посипах с шоколадови пръчици.

 

Пробвайте да направите тази торта, изобщо няма да съжалявате!

 












 



Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог

за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !

Моля , не представяйте рецептата като ваша ,

само след като сте направили нищожни промени към нея !

Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !

Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :

 https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/05/blog-post.html

Благодаря на всички , които ще спазят

Закона за авторското право и сродните му права !

2 коментара:

  1. Здравейте , в рецептата не видях да се писали маскарпоне , а по надолу в описание на начина на приготвяне го има . Колко мграма маскарпоне сте сложили ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, много Ви благодаря за забележката ! 🥰
      Пропуснала съм го !🙄
      250 гр. е маскарпонето ! 🙂
      Сега ще го допиша !

      Изтриване

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...