Бадемово - шоколадова торта
Може да ме последвате в Инстаграм :
https://www.instagram.com/violetazheliazkova/
или да последвате страничката ми във Фейсбук :
https://www.facebook.com/domashnireceptisvili
Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,
като споделяте този линк с рецептата :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/05/blog-post.html
Тортата приготвих
за 20 – тия рожден ден на дъщеря ми ! 💖 💖 💖 😍
Беше предназначена за празника вкъщи !🍰🍰🎂🌻
За самото парти направих доста по - голяма подобна торта,
ще ви я покажа по – натам, когато успея да напиша рецептата.
Хрумна ми да пробвам да направя една такава торта със смлени бадеми.
/ Има ги готово смлени в Лидл, но можете да си ги смелите и у дома. /
Трябва да ви кажа, че резултата на вкус надмина дори и
най – смелите ми очаквания. 😏 🌻 🌻 🌻 😍
Тортата се получи невероятно вкусна ! 😋 😋 😋 😍
Продукти за блата :
4 бр. яйца
180 гр. захар
200 гр. смлени бадеми
100 гр. брашно
50 гр. кокосови стърготини
60 гр. какао
300 гр. кисело мляко
100 гр. краве масло
10 гр. бакпулвер
½ ч.л. сода бикарбонат
2 бр. ванилена захар / 20 гр. /
щипка сол
за крема :
3 бр. яйца
1 л. прясно мляко
200 гр. захар
80 гр. нишесте / ванилия, банан, крем брюле и др. /
50 гр. краве масло
2 бр. ванилена захар
100 гр. бял шоколад
20 гр. желатин
120 мл. вода
250 гр. маскарпоне
за крема за украса :
70 гр. краве масло
90 гр. пудра захар
100 гр. крема сирене
1 бр. ванилена захар
за пълнеж :
2 – 3 бр. банани
за сиропиране :
около 350 – 400 мл. прясно мляко
за ганаша / бърз вариант / :
100 гр. черен шоколад
180 гр. течна сметана 30 %
за поръсване:
2 с.л. шоколадови пръчици
Приготвяне :
на блата :
Пресяваме брашното.
Пресяваме и какаото.
Смесваме сухите съставки брашното, какаото, кокосовите стърготини и бакпулвера.
Разбъркваме ги добре и към тях прибавяме смлените бадеми.
/ Аз използвах готови смлени , но може да си купите сурови бадеми и
да си ги смелите до възможно най – ситно. /
Отделно, в друг съд разбиваме яйцата с щипката сол.
Прибавяме захарта и ванилията и продължаваме да разбиваме
до побеляване и удвояване.
Угасяваме содата в киселото мляко – то шупва.
Шупналата смес прибавяме към сместа с яйцата,
като бъркаме на ръка или на ниска скорост на миксера.
Прибавяме също и разтопеното краве масло.
То трябва да е течно, но не и горещо.
Накрая прибавяме на порции сухата смес,
като също бъркаме на ръка или на ниска скорост на миксера.
Получава се гъста каша.
Разделяме я на три равни части.
Печем платките по отделно в тавичка с диаметър около 20 см. ,
върху намазана с масло хартия за печене.
/ Аз ги пекох в силиконови тавички - страшно са удобни. /
Печем в загрята на 180 градуса фурна около 20 мин.
Проверяваме с дървено шишче , дали блата е изпечен – тест суха клечка.
Изпечените блатове охлаждаме върху решетка.
Приготвяне на крема :
Разбиваме яйцата, захарта и ванилената захар.
Прибавяме нишестето и около 100 мл. от студеното мляко и разбъркваме добре.
Останалото мляко наливаме в подходящ съд / тенджера / ,
желателно е да е с незалепващо покритие.
Слагаме на котлон на силен огън и разбъркваме от време на време ,
докато млякото заври.
След като е завряло , махаме тенджерата от котлона и
го прибавяме към сместа с нишестето , като бъркаме непрекъснато.
Връщаме получената смес в тенджерата и варим при непрекъснато бъркане ,
докато се
сгъсти.
Махаме от котлона и веднага прибавяме маслото и начупения на кубчета шоколад.
Разбъркваме докато се разтопи напълно.
Полученият крем прехвърляме в друг съд и го покриваме плътно със стреч фолио или найлон ,
за да не образува коричка при изстиването си.
Оставяме го напълно да се охлади.
След като се е охладил напълно , прибавяме към него маскарпонето и
разбиваме с миксер до еднородна смес.
Защото тортата си беше за вкъщи аз не добавих желатин,
но ако искате тя да е по –стабилна, задължително го добавете.
Изсипваме желатина в студената вода , за да набъбне.
Втечняваме желатина на водна баня или във микровълновата за около 20 – 30 сек.
Прибавяме го към крема и разбъркваме добре.
Оформяне на тортата :
За по – лесно оформяне на тортата е добре да използвате ринг.
Нарязваме бананите на шайби.
Поставяме първата платка върху подходяща чиния или подложка за торти.
Надупчваме я с вилица и я сиропираме с леко затопленото прясно мляко.
Отделяме няколко лъжици от крема за измазване отгоре и дооформяне отстрани.
Нареждаме шайбите банан, но не много плътно,
за да може крема да попива в блата и мажем с около половината от крема.
Поставяме втората платка и отново я надупчваме с вилица и сиропираме с прясно мляко.
Върху него нареждаме шайбите банан и мажем с другата половина от крема.
Накрая поставяме и третата платка.
Много леко притискаме с две ръце , за да се уплътни.
Сиропираме и мажем тънък слой от крема.
Завиваме тортата със стреч фолио или найлон / за да не съхне /
и я оставяме в хладилник за няколко часа докато стегна стегне.
/ Аз я оставих една нощ. /
Приготвяме си ганаша / бърз вариант / :
Загряваме шоколада в микровълновата / около 3 мин. / до такава степен ,
че една трета от него да не е разтопен.
Разбъркваме го на ръка , докато се разтопи и останалия шоколад.
Прибавяме сметаната и продължаваме да бъркаме няколко минути до получаване на ганаша.
Поливаме тортата отгоре и по края с лъжица, като го избутваме през няколко сантиметра,
за да се образуват потичащи струйки.
Поставяме тортата в хладилник за кратко , за да стегне ганаша.
Приготвяне на крема за украса:
Маслото трябва да е меко със стайна температура.
Разбиваме
маслото до побеляване.
Прибавяме пудрата захар и ванилената захар и
продължаваме да разбиваме до получаването на пухкава маса.
Прибавяме крема сиренето и разбиваме за кратко.
Крема оцветих в жълто и в зелено.
С помощта на сладкарски триъгълни пликове и накрайник за листа оформих слънчогледа.
По средата на слънчогледа посипах с шоколадови пръчици.
Пробвайте да направите тази торта, изобщо няма да съжалявате!
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/05/blog-post.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Здравейте , в рецептата не видях да се писали маскарпоне , а по надолу в описание на начина на приготвяне го има . Колко мграма маскарпоне сте сложили ?
ОтговорИзтриванеО, много Ви благодаря за забележката ! 🥰
ИзтриванеПропуснала съм го !🙄
250 гр. е маскарпонето ! 🙂
Сега ще го допиша !