Translate

вторник, 11 май 2021 г.

Голяма бадемово - шоколадова торта Детелина



Голяма бадемово - шоколадова торта Детелина

Може да ме последвате в Инстаграм :

 https://www.instagram.com/violetazheliazkova/

или да последвате страничката ми във Фейсбук :

https://www.facebook.com/domashnireceptisvili

Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,

като споделяте този линк с рецептата : 

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/05/blog-post_11.html

Тази торта приготвих за партито по повод 20 – тия рожден ден на дъщеря ми !

Тя беше доста голяма с диаметър около 45 см. и е достатъчна за около 25 - 30 човека.

/ Дори може и за повече порции в зависимост от това как ще се нареже. /

 

Продукти за блатовете :

8 бр. яйца

360 гр. захар

400 гр. смлени бадеми

200 гр. брашно

100 гр. кокосови стърготини

120 гр. какао

600 гр. кисело мляко

200 гр. краве масло

20 гр. бакпулвер

1 ч.л. сода бикарбонат

4 бр. ванилена захар / 40 гр. /

¼ ч.л. сол

 

за крема :

2 бр. крем Оле / 2 х 83 гр. , аз използвах с банани и шоколад  /

800 мл. прясно мляко

400 гр. заквасена сметана

250 гр. маскарпоне

90 гр. пудра захар

2 бр. ванилена захар

20 гр. желатин

120 мл. вода

 

за крема за украса :

200 гр. краве масло

250 гр. пудра захар

300 гр. крема сирене

2 бр. ванилена захар

 

за пълнеж :

4 бр. банани

 

за сиропиране :

около 500 мл. прясно мляко

 

за ганаша / бърз вариант / :

150 гр. черен шоколад

270 гр. течна сметана 30 %

 

за поръсване:

шоколадови пръчици

натрошени бадеми

 

Приготвяне :

на блата :

Пресяваме брашното.

Пресяваме и какаото.

Смесваме сухите съставки брашното, какаото, кокосовите стърготини и бакпулвера.

 

Разбъркваме ги добре и към тях прибавяме смлените бадеми.

/ Аз използвах готови смлени / има ги в Лидл / , но може да си купите сурови бадеми и

да си ги смелите до възможно най – ситно. /

Отделно, в друг съд разбиваме яйцата с щипката сол.

Прибавяме захарта и ванилията и продължаваме да разбиваме

до побеляване и удвояване.

 

Угасяваме содата в киселото мляко – то шупва.

Шупналата смес прибавяме към сместа с яйцата,

като бъркаме на ръка или на ниска скорост на миксера.

Прибавяме също и разтопеното краве масло.

То трябва да е течно, но не и горещо.


Накрая прибавяме на порции сухата смес,

като също бъркаме на ръка или на ниска скорост на миксера.


Получава се гъста каша.

Разделяме я на четири равни части.

 


Печем платките поотделно в тавичка с форма на сърце  / около 20 см. /,

върху намазана с масло хартия за печене.

/ Ако нямате такава тавичка, може да ги изпечете в кръгла и

да си направите шаблон във формата на сърце по който да изрежете всеки блат./

Печем в загрята на 180 градуса фурна около 30 мин.

Проверяваме с дървено шишче , дали блата е изпечен – тест суха клечка.


Изпечените блатове охлаждаме върху решетка.



Има и друг вариант за печене :

Може да си изпечете един голям блат в най – голямата тава на фурната и

след това да си изрежете 4 бр. блатове във формата на сърце.

Съответно всеки блат разрязваме хоризонтално на две части ,

така получаваме общо 8 бр. платки.

 

Приготвяне на крема :

Разбиваме крема Оле със студеното мляко и пудрата захар.


Прибавяме към него маскарпонето и заквасената сметана и

разбиваме с миксер за кратко до еднородна смес.

Изсипваме желатина в студената вода , за да набъбне.

Втечняваме го на водна баня или във микровълновата за около 20 – 30  сек.

Прибавяме го към крема и разбъркваме добре.


Оформяне на тортата :

Нарязваме бананите на шайби.

Тортата е с диаметър около 45 см.

Поставяме първият ред платки върху подходяща основа или подложка за торти.

Нареждаме ги във формата на детелина.


Надупчваме ги с вилица и ги сиропираме с леко затопленото прясно мляко.

Отделяме няколко лъжици от крема за измазване отгоре и дооформяне отстрани.

Нареждаме шайбите банан и мажем с крема.



Поставяме втория ред платки и много леко притискаме с две ръце , за да се уплътнят.

Отново ги надупчваме с вилица и ги сиропираме с прясно мляко.

Мажем много тънък слой от крема.


Завиваме тортата със стреч фолио или найлон / за да не съхне /

и я оставяме в хладилник за няколко часа докато стегна стегне.

/ Аз я оставих една нощ. /

 

Приготвяме си ганаша / бърз вариант / : 

Загряваме шоколада в микровълновата / около 3 мин. / до такава степен ,

че една трета от него да не е  разтопен.



Разбъркваме го на ръка , докато се разтопи и останалия шоколад.

 


Прибавяме сметаната и продължаваме да бъркаме няколко минути до получаване на ганаша. 

 



Поливаме тортата отгоре и отстрани с лъжица.

Поставяме тортата в хладилник за кратко , за да стегне ганаша.



Приготвяне на крема за украса:

Маслото трябва да е меко със стайна температура.

Разбиваме маслото до побеляване.

Прибавяме пудрата захар и ванилената захар и

продължаваме да разбиваме до получаването на пухкава маса. 

Прибавяме крема сиренето и разбиваме за кратко.

Крема оцветих в зелено.

С помощта на сладкарски триъгълни пликове и накрайник за листа оформих  детелината отгоре.

Отгоре в кръг посипах с шоколадови пръчици.

 Отстрани поръсих с натрошени бадеми.

Всички които опитаха тортата казаха, че е невероятно вкусна !

 

Ако имате подходящ повод може да опитате да я приготвите !

 

Ако не ви е необходима толкова голяма торта,

 

може да намалите продуктите наполовина и

 

да я приготвите в стандартната кръгла или друга форма !

 













Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог

за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !

Моля , не представяйте рецептата като ваша ,

само след като сте направили нищожни промени към нея !

Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !

Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :

 https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/05/blog-post_11.html

Благодаря на всички , които ще спазят

Закона за авторското право и сродните му права !

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...