Голяма бадемово - шоколадова торта Детелина
Може да ме последвате в Инстаграм :
https://www.instagram.com/violetazheliazkova/
или да последвате страничката ми във Фейсбук :
https://www.facebook.com/domashnireceptisvili
Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,
като споделяте този линк с рецептата :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/05/blog-post_11.html
Тази торта приготвих за партито по повод 20 – тия рожден ден на дъщеря ми !
Тя беше доста голяма с диаметър около 45 см. и е достатъчна за около 25 - 30 човека.
/ Дори може и за повече порции в зависимост от това как ще се нареже. /
Продукти за блатовете :
8 бр. яйца
360 гр. захар
400 гр. смлени бадеми
200 гр. брашно
100 гр. кокосови стърготини
120 гр. какао
600 гр. кисело мляко
200 гр. краве масло
20 гр. бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат
4 бр. ванилена захар / 40 гр. /
¼ ч.л. сол
за крема :
2 бр. крем Оле / 2 х 83 гр. , аз използвах с банани и шоколад /
800 мл. прясно мляко
400 гр. заквасена сметана
250 гр. маскарпоне
90 гр. пудра захар
2 бр. ванилена захар
20 гр. желатин
120 мл. вода
за крема за украса :
200 гр. краве масло
250 гр. пудра захар
300 гр. крема сирене
2 бр. ванилена захар
за пълнеж :
4 бр. банани
за сиропиране :
около 500 мл. прясно мляко
за ганаша / бърз вариант / :
150 гр. черен шоколад
270 гр. течна сметана 30 %
за поръсване:
шоколадови пръчици
натрошени бадеми
Приготвяне :
на блата :
Пресяваме брашното.
Пресяваме и какаото.
Смесваме сухите съставки брашното, какаото, кокосовите стърготини и бакпулвера.
Разбъркваме ги добре и към тях прибавяме смлените бадеми.
/ Аз използвах готови смлени / има ги в Лидл / , но може да си купите сурови бадеми и
да си ги смелите до възможно най – ситно. /
Отделно, в друг съд разбиваме яйцата с щипката сол.
Прибавяме захарта и ванилията и продължаваме да разбиваме
до побеляване и удвояване.
Угасяваме содата в киселото мляко – то шупва.
Шупналата смес прибавяме към сместа с яйцата,
като бъркаме на ръка или на ниска скорост на миксера.
Прибавяме също и разтопеното краве масло.
То трябва да е течно, но не и горещо.
Накрая прибавяме на порции сухата смес,
като също бъркаме на ръка или на ниска скорост на миксера.
Получава се гъста каша.
Разделяме я на четири равни части.
Печем платките поотделно в тавичка с форма на сърце / около 20 см. /,
върху намазана с масло хартия за печене.
/ Ако нямате такава тавичка, може да ги изпечете в кръгла и
да си направите шаблон във формата на сърце по който да изрежете всеки блат./
Печем в загрята на 180 градуса фурна около 30 мин.
Проверяваме с дървено шишче , дали блата е изпечен – тест суха клечка.
Изпечените блатове охлаждаме върху решетка.
Има и друг вариант за печене :
Може да си изпечете един голям блат в най – голямата тава на фурната и
след това да си изрежете 4 бр. блатове във формата на сърце.
Съответно всеки блат разрязваме хоризонтално на две части ,
така получаваме общо 8 бр. платки.
Приготвяне на крема :
Разбиваме крема Оле със студеното мляко и пудрата захар.
Прибавяме към него маскарпонето и заквасената сметана и
разбиваме с миксер за кратко до еднородна смес.
Изсипваме желатина в студената вода , за да набъбне.
Втечняваме го на водна баня или във микровълновата за около 20 – 30 сек.
Прибавяме го към крема и разбъркваме добре.
Оформяне на тортата :
Нарязваме бананите на шайби.
Тортата е с диаметър около 45 см.
Поставяме първият ред платки върху подходяща основа или подложка за торти.
Нареждаме ги във формата на детелина.
Надупчваме ги с вилица и ги сиропираме с леко затопленото прясно мляко.
Отделяме няколко лъжици от крема за измазване отгоре и дооформяне отстрани.
Нареждаме шайбите банан и мажем с крема.
Поставяме
втория ред платки и много леко притискаме с две ръце , за да се уплътнят.
Отново ги надупчваме с вилица и ги сиропираме с прясно мляко.
Мажем много тънък слой от крема.
Завиваме тортата със стреч фолио или найлон / за да не съхне /
и я оставяме в хладилник за няколко часа докато стегна стегне.
/ Аз я оставих една нощ. /
Приготвяме си ганаша / бърз вариант / :
Загряваме шоколада в микровълновата / около 3 мин. / до такава степен ,
че една трета от него да не е разтопен.
Разбъркваме го на ръка , докато се разтопи и останалия шоколад.
Прибавяме сметаната и продължаваме да бъркаме няколко минути до получаване на ганаша.
Поливаме тортата отгоре и отстрани с лъжица.
Поставяме тортата в хладилник за кратко , за да стегне ганаша.
Приготвяне на крема за украса:
Маслото трябва да е меко със стайна температура.
Разбиваме маслото до побеляване.
Прибавяме пудрата захар и ванилената захар и
продължаваме да разбиваме до получаването на пухкава маса.
Прибавяме крема сиренето и разбиваме за кратко.
Крема оцветих в зелено.
С помощта на сладкарски триъгълни пликове и накрайник за листа оформих детелината отгоре.
Отгоре в кръг посипах с шоколадови пръчици.
Отстрани поръсих с натрошени бадеми.
Всички които опитаха тортата казаха, че е невероятно вкусна !
Ако имате подходящ повод може да опитате да я приготвите !
Ако не ви е необходима толкова голяма торта,
може да намалите продуктите наполовина и
да я приготвите в стандартната кръгла или друга форма !
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/05/blog-post_11.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар