Торта с Жълти Рози
Тъй като
явно ме е обзела жълта вълна / макар , че лятото е още доста далеч / ,
направих тази торта с розите.
направих тази торта с розите.
Тортата
трябваше да е много , много вкусна и много ефектна !
Исках да е лека
и приятна за хапване !
Затова реших
, че трябва да е с много крем , и да е много сочна!
/ Което
разбира се ми създаде известни затруднения , но се справих ! /
Затова я направих по описания по – долу начин .
Затова я направих по описания по – долу начин .
Продукти :
за белият блат :
2 бр. яйца
100 гр.
захар
175 гр.
брашно
125 мл.
прясно мляко
60 гр.
краве масло
25 гр.
кокосови стърготини
5 гр.
бакпулвер
1 бр.
ванилия
100 гр.
шоколадови топчета / бонбони или шоколад /
за шоколадовите блатове :
6 бр.
белтъци
90 гр. захар
90 гр.
брашно
1/2 ч.л.
бакпулвер
150 гр.
шоколад
щипка сол
за крема :
1,5 л.
прясно мляко
7 бр. жълтъци
240 гр.
захар
100 гр.
нишесте
1 бр.
ванилия
75 гр. краве
масло
500 гр.
маскарпоне
20 гр.
желатин
100 мл. вода
за пълнеж :
350 гр.
ягоди / в случая бяха замразени /
100 гр.
желираща захар
1 бр. банан
за сиропиране :
около 200
мл. прясно мляко
за „опаковане“ :
твърди
бисквити
за украса белтъчен крем / Италиански меренг / :
211 гр.
белтък / около 6 – 7 бр. белтъци /
563 гр.
захар
140 мл. вода
2 бр.
ванилия
1/3 ч.л.
лимонена киселина
щипка сол
Приготвяне :
на белият блат :
Разбиваме
яйцата със захарта и ванилията до побеляване и удвояване.
Прибавяме
разтопеното масло и топлото мляко , като бъркаме на ръка.
Маслото
трябва да е течно , но не горещо !
Прибавяме
пресятото брашно с бакпулвера.
Накрая
прибавяме и кокосовите стърготини.
Разбъркваме
добре , като внимаваме да не спадне.
Нареждаме в
кръг шоколадовите топчета.
/ Ако нямате
такива може да използвате шоколадови бонбони или парченца шоколад . /
Печем блата
в тавичка с диаметър 24 - 25 см. , върху намазана с масло хартия за печене
около 20 мин. в загрята на 180 градуса фурна.
Проверяваме
с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка.
на шоколадовите блатове :
Настъргваме
шоколада на едро на ренде.
Разбиваме
с щипката сол белтъците до получаване на гъста пяна.
Прибавяме
на порции захарта и продължаваме да разбиваме ,
до получаването на лъскав крем
като сняг.
Пресяваме
брашното с бакпулвера и го прибавяме постепенно към горната смес .
Бъркаме на
ръка , като внимаваме да не спадне.
Прибавяме
на порции настъргания шоколад , и пак
бъркаме внимателно на ръка.
Може да
редуваме порция брашно , порция шоколад
- при прибавянето.
Получената
смес разделяме на две части и печем всеки блат поотделно.
Проверяваме
с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка.
на крема:
Оставяме желатина
да набъбне в студената вода.
Разбиваме с
помощта на миксер жълтъците,
ванилията и захарта до кремообразна маса.
Прибавяме с
помощта на сито или цедка нишестето и разбъркваме на ръка или на най – ниската
степен на миксера до хомогенност.
Слагаме
прясното мляко в подходящ съд / тенджера / на котлон да заври.
След като е
завряло , го сваляме от котлона , и го прибавяме на порции
към кремообразната смес с жълтъците.
Бъркаме
енергично до хомогенност.
Връщаме
получената смес на котлона , като не
спираме да бъркаме , за да не загори.
След няколко минути сместа започва да се сгъстява
и се получава гъст крем.
Сваляме от
котлона , и към горещия крем прибавяме маслото , и
разбъркваме добре докато се
разтопи.
Прибавяме и
набъбналия желатин , и разбиваме с миксер още докато е горещ крема.
След като
крема се охлади прибавяме маскарпонето , и отново разбиваме с миксер.
Оформяне на тортата :
Слагаме
ягодите с желиращата захар на котлон.
Изчакваме ,
докато заврат и пуснат сок.
Отделяме от
крема около 4 – 5 с.л. настрани и останалата част разделяме
на две части / на
око /.
Поставяме
първия / шоколадов / блат върху подложка
за торта или върху подходяща чиния.
Сиропираме
го леко с отделилия се сироп от ягоди.
/ Трябваше да
сиропирам само с 3 – 4 лъжици ,
защото целият сироп дойде в повече и поизтече ./
Нареждаме
ягодите и мажем с половината крем.
Поставяме
втория / белия / блат и леко го
сиропираме.
Нареждаме
нарязания на шайби банан и го мажем с другата половина от крема.
Накрая
поставяме и третия блат / шоколадов / , и
много леко притискаме с ръце.
Сиропираме
го , и го мажем много тънко с част от отделения крем.
Другата част
оставяме за дооформяне отстрани.
При
оформянето използвах ринг за торти.
Завиваме
тортата с найлон или стреч фолио и я оставяме в хладилник да стегне.
Аз както
обикновено я оставих за една нощ.
На следващия
ден махаме ринга и дооформяме / заглаждаме / тортата отстрани с крема , който
отделихме. / Разбира се ако е необходимо./
За украсата
използвах белтъчния крем / Италиански меренг /.
Внимание !
Тортата е с много крем и без оформящ ринг за торти трудно ще се задържи!
Ако нямате
ринг , може да я наредите в тенджера с подходящ
диаметър , която сте облекли отвътре с торбичка или стреч фолио! След
като тортата е стегнала , я обръщате върху подходяща чиния за сервиране! Ако
нямате достатъчно опит ви съветвам да намалите количеството крем!
Тъй като
тортата е с доста крем / както вече споменах / , и доста я сиропирах , освен това вътре е с плодове , а
трябваше да я украся и с меренга , а в
същото време да не е много мърдаща и нестабилна / защото
трябваше да се пренесе на друго място / , и за да избегна опасенията си , да не
се „разруши“ , след дооста дълго премисляне какво точно да направя , за да я
стабилизирам я „опаковах“ отстрани с бисквити / за по – сигурно /. Бисквитите
щяха да поемат част от влагата , и в същото време да я държат. За всеки случай
превързах с панделка. Получи се интересно.
Приготвяне на меренга :
В подходящ
съд слагаме захарта и водата.
В началото
варим на силна степен на котлона.
След като
заври намаляваме на средна степен.
Трябва да
започнат да се образуват мехурчета по цялата повърхност.
След като
са започнали да се образуват мехурчетата засичаме 7 - 8 мин.
На 3 -
та минута / от отчитане на времето /
започваме да разбиваме белтъците
със солта
с миксер на най – високата му степен.
Непосредствено
преди да махнем захарния сироп от котлона добавяме
лимонената
киселина и разбъркваме добре.
Разбиваме
белтъците до гъста бяла пяна.
Прибавяме на тънка струйка
горещия захарен сироп ,
като не спираме
разбиването на най - високата скорост на миксера.
Добавяме ванилията и
разбиваме така още около 10 – 12 мин.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
/ Ако
имате кухненски термометър - когато
температурата на захарния сироп е достигнала 120 градуса , значи е
готов. Ако нямате , засичайте времето
както съм го описала по – горе . /
Намазах много леко
тортата отгоре с него.
За
украсата използвах сладкарски триъгълни пликове и накрайници за листа , лалета ,
няколко накрайника звезда и накрайник
с малък кръгъл отвор около 2 мм.
Оцветих
крема със сладкарски гел бои.
Моля , не копирайте снимки и
текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели
без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата
като ваша ,
само след като сте направили
нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за
лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може
да я споделите като посочите следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/01/blog-post_19.html
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/01/blog-post_19.html
Благодаря на всички , които ще
спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар