Кекс
„Валентинка“
Незнам
дали е червено брауни или червено кадифе
/
експертите да преценят , аз съм само любител 😊😏 /?!
Реших
да спретна една такава Валентинка. 💕💕💕Ей така за радост на окото!😍😍😍
За тези които празнуват Свети Валентин и
за тези които пък празнуват Трифон Зарезан.
Трябваше да пробвам една нова рецепта за меренг ,
та така се появиха и цветята
върху кекса!
Ами то пък
какво е празник без цветя нали … !?🌹🌹🌹Е и така де … рецептата :
Продукти :
за червената смес :
3 бр. яйца
90 гр. захар90 гр. брашно
75 гр. шоколад / смесих бял и млечен /
90 гр. краве масло
5 гр. какао
1 ч.л. оцет / за предпочитане ябълков /
1 к.л. сода за хляб
1 бр. ванилия
щипка сол
суха боя за хранителни цели / 2 капсулки /
за бялата смес :
1 яйце
100 гр.
крема сирене100 гр. заквасена сметана
60 гр. кокосови стърготини
35 гр. захар
1 бр. ванилия
за украса белтъчен крем / Италиански меренг / :
112 гр.
белтък / около 4 бр. белтъци /
300 гр.
захар60 мл. вода
1 бр. ванилия
1 к.л. / равна / лимонена киселина
щипка сол
за шоколадовите сърца :
50 гр. бял
шоколад
Приготвяне :
на червената смес :
Разтопяваме
шоколада с маслото на водна баня или в микровълновата.
Прибавяме
какаото , захарта и ванилията и разбъркваме.
Към
разбитото яйце прибавяме крема сиренето , сметаната ,
захарта ,
кокосовите стърготини и ванилията.Разбъркваме добре / с вилица /.
От червената смес отделяме около 1/3 част.
с форма на
сърце / около 20 - 22 см. / , върху хартия за печене.
Ако нямате такава форма , може да изпечете кекса в кръгла или правоъгълна тавичка
и след това да си го изрежете във формата на сърце.
Ако нямате такава форма , може да изпечете кекса в кръгла или правоъгълна тавичка
и след това да си го изрежете във формата на сърце.
Върху нея
на няколко места / като „островчета“ /
изсипваме с лъжица от бялата смес.
По средата
на белите „островчета“ разпределяме внимателно червената смес ,
която
отделихме.
С дървено
шишче рисуваме по повърхността на сместа ,
за да се образува интересна шарка.
Печем в
загрята на 180 градуса фурна около 35 мин.Проверяваме с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка.
Изчакваме да се охлади напълно и го украсяваме по желание.
Може да го сервирате и така без украса , също си е достатъчно ефектен !
Приготвяне на меренга :
Този път
реших да изпробвам нова рецепта за този меренг.
Иначе
традиционната , по която го приготвям я има на много места в блога ми.Например ето тук :
В подходящ съд слагаме захарта , водата и лимонената киселина.
Варим на силна степен на котлона.
Трябва да започнат да се образуват мехурчета по цялата повърхност.
Варим захарния сироп до температура 130 градуса.
В това време си разбиваме белтъците с щипката сол до гъста бяла пяна.
Прибавяме на тънка струйка горещия захарен сироп ,
като не спираме разбиването на най - високата скорост на миксера.
Прибавяме ванилията и разбиваме още около 10 – 15 сек.
Използвах сладкарски триъгълни пликове ,
накрайници за листа на роза – два размера и накрайник за кошничка.
Оцветих крема със сладкарски гел бои.
Направих цветята и ги подредих върху кекса.
Декорирах с три сърца от бял шоколад.
В
микровълновата загряваме около 35 гр. от шоколада.
Към
горещия шоколад прибавяме останалите 15 гр. студен шоколад и
разбъркваме
добре , докато се разтопи.Разтопения шоколад прехвърляме в здраво найлоново пликче или
сладкарски триъгълен плик.
Отрязваме съвсем в края връхчето на плика и
рисуваме върху шаблончетата - сърчица.
Охлаждаме шоколадовите сърчица във фризер.
След като се охладят / става много бързо / ги поставяме върху кекса!
Опитайте да приготвите кекса и декорациите по тази рецепта!
Вкусът е нетрадиционен и уникален !
Мисля , че много ще ви хареса !
Моля , не копирайте снимки и
текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели
без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата
като ваша ,
само след като сте направили
нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за
лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може
да я споделите като посочите следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/02/blog-post_13.html
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/02/blog-post_13.html
Благодаря на всички , които ще
спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Идеята за
този кекс видях ето тук : https://www.homecookingadventure.com/recipes/red-velvet-cheesecake-brownies-with-chocolate-lace-cups?fbclid=IwAR3E60PYDiZCRsF1CNp57w_5wMMYfCRQ3aFOEAlR1hx0qva_Ej2zbL1cwyo
Рецептата на
кекса промених и адаптирах по мой вкус!
Няма коментари:
Публикуване на коментар