Translate

четвъртък, 13 февруари 2020 г.

Кекс „Валентинка“





Кекс „Валентинка“
Незнам дали е червено брауни или червено кадифе
/ експертите да преценят , аз съм само любител 😊😏 /?!
Реших да спретна една такава Валентинка. 💕💕💕
Ей така за радост на окото!😍😍😍
За тези които празнуват Свети Валентин и 
за тези които пък празнуват Трифон Зарезан.
Трябваше да пробвам една нова рецепта за меренг , 
та така се появиха и цветята върху кекса!
Ами то пък какво е празник без цветя нали … !?🌹🌹🌹
Е и така де … рецептата :
Продукти :
за червената смес :
3 бр. яйца
90 гр. захар
90 гр. брашно
75 гр. шоколад  / смесих бял и млечен /
90 гр. краве масло
5 гр. какао
1 ч.л. оцет / за предпочитане ябълков /
1 к.л. сода за хляб
1 бр. ванилия
щипка сол
суха боя за хранителни цели  / 2 капсулки /
за бялата смес :
1 яйце
100 гр. крема сирене
100 гр. заквасена сметана
60 гр. кокосови стърготини
35 гр. захар
1 бр. ванилия
за украса белтъчен крем  / Италиански меренг / :
112 гр. белтък / около 4 бр. белтъци /
300 гр. захар
60 мл. вода
1 бр. ванилия
1 к.л. / равна / лимонена киселина
щипка сол
за шоколадовите сърца :
50 гр. бял шоколад
Приготвяне :
на червената смес :
Разтопяваме шоколада с маслото на водна баня или в микровълновата.
Прибавяме какаото , захарта и ванилията и разбъркваме.
Прибавяме содата и оцета.
В отделен съм разбиваме яйцата / на ръка / и ги прибавяме  към сместа.
Прибавяме червената боя и разбъркваме.
Накрая прибавяме пресятото брашно и солта.
на бялата смес :
Към разбитото яйце прибавяме крема сиренето , сметаната ,
захарта , кокосовите стърготини и ванилията.
Разбъркваме добре / с вилица /.
От червената смес отделяме около 1/3 част.
Останалата червена смес изсипваме в тавичка
с форма на сърце / около 20 - 22 см. / , върху хартия за печене.
Ако нямате такава форма , може да изпечете кекса в кръгла или правоъгълна тавичка 
и  след това да си го изрежете във формата на сърце.
Върху нея на няколко места / като „островчета“ /   
изсипваме с лъжица от бялата смес.
 
По средата на белите „островчета“ разпределяме внимателно червената смес ,
която отделихме.

 
С дървено шишче рисуваме по повърхността на сместа , 
за да се образува интересна шарка.
Печем в загрята на 180 градуса фурна около 35 мин.
Проверяваме с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка.

Изчакваме да се охлади напълно и го украсяваме по желание.
Може да го сервирате и така без украса , също си е достатъчно ефектен !
Приготвяне на меренга :
Този път реших да изпробвам нова рецепта за този меренг.
Иначе традиционната , по която го приготвям я има на много места в блога ми.
Например ето тук :

В подходящ съд слагаме захарта , водата и лимонената киселина.
Варим на силна степен на котлона.
Трябва да започнат да се образуват мехурчета по цялата повърхност.
Варим захарния сироп до температура 130 градуса.
В това време си разбиваме белтъците с щипката сол до гъста бяла пяна.
Прибавяме на тънка струйка горещия захарен сироп ,
като не спираме разбиването на най - високата скорост на миксера.
Прибавяме ванилията и разбиваме още около 10 – 15 сек.

Използвах сладкарски триъгълни пликове ,
накрайници за листа на роза – два размера и накрайник за кошничка.
Оцветих крема със сладкарски гел бои.


Направих цветята и ги подредих върху кекса.
Декорирах с три сърца от бял шоколад.
 
Предварително си изрязах шаблончета от хартия за печене.
В микровълновата загряваме около 35 гр. от шоколада.
Към горещия шоколад прибавяме останалите 15 гр. студен шоколад и
разбъркваме добре , докато се разтопи.
Разтопения шоколад прехвърляме в здраво найлоново пликче или 
сладкарски триъгълен плик.
Отрязваме съвсем в края връхчето на плика и 
рисуваме върху шаблончетата  - сърчица.
Охлаждаме шоколадовите сърчица във фризер.
След като се охладят / става много бързо / ги поставяме върху кекса!
Опитайте да приготвите кекса и декорациите по тази рецепта!
Вкусът е нетрадиционен и уникален !
Мисля , че много ще ви хареса !
































Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог

за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !

Моля , не представяйте рецептата като ваша ,

само след като сте направили нищожни промени към нея !

Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !

Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/02/blog-post_13.html


Благодаря на всички , които ще спазят  
Закона за авторското право и сродните му права !

Идеята за този кекс видях ето тук : https://www.homecookingadventure.com/recipes/red-velvet-cheesecake-brownies-with-chocolate-lace-cups?fbclid=IwAR3E60PYDiZCRsF1CNp57w_5wMMYfCRQ3aFOEAlR1hx0qva_Ej2zbL1cwyo
Рецептата на кекса промених и адаптирах по мой вкус!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...