Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,
като споделяте този линк с рецептата :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/06/blog-post_10.html
Това е така
да се каже рецепта – хибрид ! 😂 😂 😍
Тъй като съвместих две от рецептите си ,
за да се
получи този кекс!
Кекс с череши :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/06/blog-post_9.html
и Кекс с какао и кокосови стърготини
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/06/blog-post_7.html
Честно казано , не знаех какъв точно ще бъде крайният резултат !?
/ Знаех със
сигурност , че ще става за ядене ! / 😂 😍 😋
Но се оказа , че резултата надхвърли многократно очакванията ми !
Получи се невероятно вкусен шоколадов кекс! 😋 😋 😋
Следва рецептата :
Продукти :
4 бр. яйца
250 гр. захар
350 гр. брашно
300 мл. прясно мляко
100 гр. краве масло
60 гр. какао
15 гр. бакпулвер / едно пакетче /
2 бр.
ванилия / ванилена захар /
щипка сол
100 гр. сурови бадеми
350 гр. череши / изчистени , без костилки /
за заливката :
250 гр. череши / изчистени , без костилки /
80 гр.
желираща захар / може и обикновена /
1 с.л. сок
от лимон
Приготвяне на кекса :
Смиламе бадемите до средна степен или ги режем на дребно.
Разбиваме с миксер яйцата със захарта и
ванилията до побеляване и удвояване.
Прибавяме
топлото мляко и разтопеното масло / да е течно , но не горещо /.
Прибавяме какаото , като го пресяваме , за да не стане на бучки в сместа.
Прибавяме брашното с бакпулвера.
Разбъркваме на най – ниската степен на миксера или
бъркаме на ръка , внимателно , за да не спадне.
Към
получената смес прибавяме смлените бадеми.
Изсипваме
получената смес в намазана с масло форма за кекс
/ в случая силиконова /.
Формата е с височина 11 см и външен диаметър 22 - 23 см.
/ Ако не
използвате силиконова форма за кекс ,
трябва да я намажете с масло
и след това да я поръсите с брашно. /
Почистените от костилките череши посипваме с 1 с.л. пресято брашно
и разбъркваме така , че брашното да полепне по тях.
Нареждаме внимателно една по една черешите отгоре без да ги натискаме.
/ Може
съвсем леко да ги притиснете , за да не останат съвсем отгоре. /
Печем в
предварително загрята на 180 градуса фурна
около 1 час и 5 - 10 мин.
При необходимост завиваме с алуминиево фолио отгоре , за да не прегори.
Проверяваме с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка.
Охлаждаме върху решетка.
Приготвяне на заливката :Пасираме черешите със захарта и сока от лимон с пасатор или с чопър.
Варим на котлон на средна степен около 20 мин. ,
докато сместа започне леко да се сгъстява.
Охладената смес изсипваме в здраво найлоново пликче
или сладкарски триъгълен плик.
Отрязваме ъгълчето на плика съвсем в края и поливаме кекса.
Аз полях и с разтопен бял шоколад.
/ Който се
оказа не съвсем качествен , но ще го преживеем ! /
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата
ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/06/blog-post_10.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар