Translate

сряда, 10 юни 2020 г.

Шоколадов кекс с череши и бадеми



Шоколадов кекс с череши и бадеми

Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,

като споделяте този линк с рецептата :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/06/blog-post_10.html

Това е така да се каже рецепта – хибрид ! 😂 😂 😍

Тъй като съвместих две от рецептите си ,

за да се получи този кекс!

Кекс с череши :


https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/06/blog-post_9.html

и Кекс с какао и кокосови стърготини

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/06/blog-post_7.html

Честно казано , не знаех какъв точно ще бъде крайният резултат !?

/ Знаех със сигурност , че ще става за ядене ! / 😂 😍 😋

Но се оказа , че резултата надхвърли многократно очакванията ми !

Получи се невероятно вкусен шоколадов кекс! 😋 😋 😋


Следва рецептата :

Продукти :

4 бр. яйца

250 гр. захар

350 гр. брашно

300 мл. прясно мляко

100 гр. краве масло

60 гр. какао

15 гр. бакпулвер / едно пакетче /

2 бр. ванилия / ванилена захар /

щипка сол

100 гр. сурови бадеми

350 гр. череши  / изчистени , без костилки /


за заливката :

250 гр.  череши  / изчистени , без костилки /

80 гр. желираща захар / може и обикновена /

1 с.л. сок от лимон


20 – 30 гр. бял школад

Приготвяне на кекса :

Пресяваме брашното с бакпулвера.

Смиламе бадемите до средна степен или ги режем на дребно.

Разбиваме с миксер яйцата със захарта и

ванилията  до побеляване и удвояване.


Прибавяме топлото мляко и разтопеното масло / да е течно , но не горещо /.

Прибавяме какаото , като го пресяваме , за да не стане на бучки в сместа.

Прибавяме брашното с бакпулвера.

Разбъркваме на най – ниската степен на миксера или

бъркаме на ръка , внимателно , за да не спадне.

Към получената смес прибавяме смлените бадеми.

Изсипваме получената смес в намазана с масло форма за кекс

/ в случая силиконова /.

Формата е с височина 11 см и външен диаметър 22 - 23 см.

/ Ако не използвате силиконова форма за кекс ,

трябва да я намажете с масло

и след това да я поръсите с брашно. /



Почистените от костилките череши посипваме с  1 с.л. пресято брашно

и разбъркваме така , че брашното да полепне по тях.

Нареждаме внимателно една по една черешите отгоре без да ги натискаме.

/ Може съвсем леко да ги притиснете , за да не останат съвсем отгоре. /


Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна

около 1 час и 5 - 10 мин.

При необходимост завиваме с алуминиево фолио отгоре , за да не прегори.

Проверяваме с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка.

Охлаждаме върху решетка.



Приготвяне на заливката :

Пасираме черешите със захарта и сока от лимон с пасатор или с чопър.

Варим на котлон на средна степен около 20 мин. ,

докато сместа започне леко да се сгъстява.

Охладената смес изсипваме в здраво найлоново пликче

или сладкарски триъгълен плик.

Отрязваме ъгълчето на плика съвсем в края и поливаме кекса.

Аз полях и с разтопен бял шоколад.

/ Който се оказа не съвсем качествен , но ще го преживеем ! /





















Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !

Моля , не представяйте рецептата като ваша ,

само след като сте направили нищожни промени към нея !

Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !

Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/06/blog-post_10.html

Благодаря на всички , които ще спазят

Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...