Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,
като споделяте този линк с рецептата :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/06/blog-post_20.html
Продукти :
за блатовете :
4 бр. яйца
200 гр. захар
350 гр. брашно
250 мл. прясно мляко
120 гр. краве масло
10 гр. бакпулвер
1 бр. ванилия
100 гр. сурови бадеми
за добавка към блатовете :
към единия :
200 гр. череши / почистени без костилки /
към другия :
1 с.л. какао
2 с.л. прясно мляко
за крема :
1 л. прясно мляко
5 бр. жълтъци
180 гр. захар
80 гр. нишесте / ползвах ванилия /
1 бр. ванилия
30 гр. краве масло
100 гр. черен шоколад
250 гр. маскарпоне
10 гр. желатин
60 мл. вода
за пълнеж :
2 бр. банани
за сиропиране :
около 200 мл. прясно мляко
за украса белтъчен крем / Италиански меренг / :
188 гр. белтък / около 5 бр. белтъци /
501 гр. захар
95 мл. вода
2 бр. ванилия
1/3 ч.л. лимонена киселина
Приготвяне на блатове :
Смиламе
бадемите на средно или ги режем на дребно.
Почистваме черешите от костилките.
Отделно разбиваме
яйцата със захарта и ванилията до побеляване и
удвояване.
Прибавяме разтопеното масло / да е течно , но не горещо / и топлото мляко ,
като бъркаме на ръка или на ниска скорост на миксера.
Прибавяме пресятото брашно с бакпулвера.
Накрая прибавяме бадемите.
Разбъркваме добре , като внимаваме да не спадне.
Разделяме
получената смес на три равни части.
Единия блат оставяме бял.
Към другия
прибавяме какаото и прясното мляко и разбъркваме добре.
За третия блат , когато изсипем сместа в тавичката ,
подреждаме
отгоре черешите , като се стремим да ги разпределим
равномерно.
Печем трите блата поотделно в тавичка с диаметър 25 -26 см. ,
върху намазана с масло хартия за печене.
Всеки блат печем около 25 мин. в загрята на 180 градуса фурна.
Проверяваме с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка.
Приготвяне на крема:
Оставяме желатина да набъбне в студената вода.
Отделно разбиваме с помощта на миксер жълтъците ,
ванилията и захарта до кремообразна маса.
Прибавяме нишестето и разбъркваме на ръка или
на най – ниската степен на миксера до хомогенност.
Слагаме прясното мляко в подходящ съд / тенджера / на котлон да заври ,
като разбъркваме от време на време.
След като е завряло го сваляме от котлона и го прибавяме на порции
към кремообразната смес с жълтъците.
Бъркаме енергично до хомогенност.
Връщаме получената смес на котлона ,
като не спираме да бъркаме , за да не загори.
След няколко минути сместа започва да се сгъстява и се получава гъст крем.
Сваляме от котлона и към горещия крем прибавяме маслото и
начупения на парченца шоколад и разбъркваме , докато се разтопят.
Готовият крем прехвърляме в подходящ съд ,
като го покриваме отгоре плътно със стреч фолио ,
за да не
образува коричка при охлаждането си.
Оставяме го напълно да се охлади.
След като крема се е охладил напълно ,
прибавяме маскарпонето и отново разбиваме с миксер.
Втечняваме желатина на водна баня или в микровълновата за около 20 сек.
Прибавяме го към крема и разбъркваме добре.
Оформяне на тортата :
При оформянето на тортата използвах ринг.
Може да използвате и ринга от тавичката.
Между ринга и блата поставих целофанова лента ,
за да може лесно да се премахне ринга след като тортата е стегнала и
да остане гладка отстрани.
Поставяме първия бял блат върху подложка за торта или
върху подходяща чиния за сервиране.
Сиропираме го с топлото мляко.
Нареждаме
нарязания на шайби банан.
останалата част разделяме на две части / на око /.
Мажем блата с половината крем.
Поставяме втория блат / с черешите / и го сиропираме.Нареждаме нарязан
на шайби другия банан и мажем с другата половина от
крема.
Сиропираме го и го мажем много тънко с част от отделения крем.
Завиваме тортата с найлон или стреч фолио и
я оставяме в хладилник да стегне за няколко часа.
Аз както обикновено я оставих за една нощ.
На следващия ден махаме ринга и дооформяме / заглаждаме /
тортата отстрани с крема , който отделихме.
За украсата използвах белтъчния крем / Италиански меренг /.
Приготвяне на меренга :
Внимание !
Трябва много да се внимава при отделянето на жълтъците от
белтъците.
Защото дори попадането на микроскопична частичка от жълтъка ,
ще влоши качеството на крема и ще го направи рядък и труден за работа.
Също така
съдовете и бъркалката на миксера трябва
да са абсолютно сухи и не мазни!
В подходящ съд слагаме захарта , водата и лимонената киселина.
В началото варим на силна степен на котлона.
След като заври , може да намалим на средна степен.
Трябва да започнат да се образуват мехурчета по цялата повърхност.
Едновременно с това разбиваме белтъците.
/ Когото
температурата на захарния сироп е достигнала около
90 – 100 градуса ,
започваме да ги разбиваме на максимална скорост на миксера.
Може да се наложи да започнете разбиването и по – рано ,
ако миксера не е мощен и белтъците се разбиват по – бавно. /
Когато температурата
на захарния сироп
достигне 130 градуса го махаме от огъня ,
/ Едновременно с това белтъците трябва да са се разбили до гъста пяна. / и
веднага го вливаме на тънка струйка към белтъците ,
без да спираме разбиването на максимална скорост на миксера.
Прибавяме ванилията и разбиваме още около 5 мин.
/ Трябва миксера да започне да оставя следи. /
Ако нямате кухненски термометър приложете следния метод :
След като са започнали да се образуват мехурчета в захарния сироп ,
/ по цялата повърхност / засичаме 7 - 8 мин.
На 3 -
та минута / от отчитане на времето /
започваме да разбиваме
белтъците
с миксер на най – високата му степен.
Непосредствено
преди да махнем захарния сироп от котлона
добавяме лимонената киселина и разбъркваме добре.
Разбиваме белтъците до гъста бяла пяна.
Прибавяме на тънка струйка горещия захарен сироп ,
като не спираме разбиването на най - високата скорост на миксера.
Добавяме ванилията и
разбиваме така още около 10 – 12 мин.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
След като
сме приготвили крема , веднага мажем тортата с него ,
още докато е горещ.
Когато кремът е топъл по лесно се разстила и подравнява.
Оцветих крема със сладкарски гел бои.
За украсата използвах сладкарски триъгълни пликове и
два вида накрайници за листа и накрайник с кръгъл отвор 1 см.
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/06/blog-post_20.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар