Translate

събота, 20 юни 2020 г.

Торта с Макове




Торта с Макове

Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,

като споделяте този линк с рецептата :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/06/blog-post_20.html

Продукти :

за блатовете :

4 бр. яйца

200 гр. захар

350 гр. брашно

250 мл. прясно мляко

120 гр. краве масло

10 гр. бакпулвер

1 бр. ванилия

100 гр. сурови бадеми

за добавка към блатовете :

към единия :

200 гр. череши / почистени без костилки /

към другия :

1 с.л. какао

2 с.л. прясно мляко                     

за крема :

1 л. прясно мляко

5 бр.  жълтъци

180 гр. захар

80 гр. нишесте  / ползвах ванилия /

1 бр. ванилия

30 гр. краве масло

100 гр. черен шоколад

250 гр. маскарпоне

10 гр. желатин

60 мл. вода

за пълнеж :

2 бр. банани

за сиропиране :

около 200 мл. прясно мляко

за украса белтъчен крем  / Италиански меренг / :

188 гр. белтък / около 5 бр. белтъци /

501 гр. захар

95 мл. вода

2 бр. ванилия

1/3 ч.л. лимонена киселина

Приготвяне на блатове :

Смиламе бадемите на средно или ги режем на дребно.

Почистваме черешите от костилките.

Отделно разбиваме яйцата със захарта и ванилията до побеляване и

удвояване.

Прибавяме разтопеното масло / да е течно , но не горещо / и топлото мляко ,

като бъркаме на ръка или на ниска скорост на миксера.

Прибавяме пресятото брашно с бакпулвера.

Накрая прибавяме бадемите.

Разбъркваме добре , като внимаваме да не спадне.

Разделяме получената смес на три равни части.

Единия блат оставяме бял.

Към другия прибавяме какаото и прясното мляко и разбъркваме добре.



За третия блат , когато изсипем сместа в тавичката ,

подреждаме отгоре черешите , като се стремим да ги разпределим

равномерно.

Печем трите блата поотделно в тавичка с диаметър 25 -26 см. ,

върху намазана с масло хартия за печене.

Всеки блат печем около 25 мин. в загрята на 180 градуса фурна.

Проверяваме с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка.




Приготвяне на крема:

Оставяме желатина да набъбне в студената вода.

Отделно разбиваме с помощта на миксер жълтъците ,

ванилията и захарта до кремообразна маса.

Прибавяме нишестето и разбъркваме на ръка или

на най – ниската степен на миксера  до хомогенност.

Слагаме прясното мляко в подходящ съд / тенджера / на котлон да заври ,

като разбъркваме от време на време.

След като е завряло го сваляме от котлона и го прибавяме на порции

към кремообразната смес с жълтъците.

Бъркаме енергично до хомогенност.

Връщаме получената смес на котлона ,

като не спираме да бъркаме , за да не загори.

След  няколко минути сместа започва да се сгъстява и се получава гъст крем.

Сваляме от котлона и към горещия крем прибавяме маслото и

начупения на парченца шоколад и разбъркваме , докато се разтопят.

Готовият крем прехвърляме в подходящ съд ,

като го покриваме отгоре плътно със стреч фолио ,

за да не образува коричка при охлаждането си.

Оставяме го напълно да се охлади.

След като крема се е охладил напълно ,

прибавяме маскарпонето и отново разбиваме с миксер.

Втечняваме желатина на водна баня или в микровълновата за около 20 сек.

Прибавяме го към крема и разбъркваме добре.

Оформяне на тортата :

При оформянето на тортата използвах ринг.

Може да използвате и ринга от тавичката.

Между ринга и блата поставих целофанова лента ,

за да може лесно да се премахне ринга след като тортата е стегнала и

да остане гладка отстрани.

Поставяме първия бял блат върху подложка за торта или

върху подходяща чиния за сервиране.

Сиропираме го с топлото мляко.

Нареждаме нарязания на шайби банан.


Отделяме от крема около 4 – 5 с.л. настрани и

останалата част разделяме на две части / на око /.

Мажем блата с половината крем.


Поставяме втория блат / с черешите / и го сиропираме.

Нареждаме нарязан на шайби другия банан и мажем с другата половина от

крема.



Накрая поставяме и третия блат / кафявия /  и

много леко притискаме с ръце.

Сиропираме го и го мажем много тънко с част от отделения крем.




Завиваме тортата с найлон или стреч фолио и

я оставяме в хладилник да стегне за няколко часа.

Аз както обикновено я оставих за една нощ.

На следващия ден махаме ринга и дооформяме / заглаждаме /

тортата отстрани с крема , който отделихме.



За украсата използвах белтъчния крем / Италиански меренг /.

Приготвяне на меренга :

Внимание !

Трябва много да се внимава при отделянето на жълтъците от

белтъците.

Защото дори попадането на микроскопична частичка от жълтъка ,

ще влоши качеството на крема и ще го направи рядък и труден за работа.

Също така съдовете и бъркалката на миксера трябва

да са абсолютно сухи и не мазни!

В подходящ съд слагаме захарта , водата и лимонената киселина.

В началото варим на силна степен на котлона.

След като заври , може да намалим на средна степен. 

Трябва да започнат да се образуват мехурчета по цялата повърхност.

Едновременно с това разбиваме белтъците.

/ Когото температурата на захарния сироп е достигнала около

90 – 100 градуса ,

започваме да ги разбиваме на максимална скорост на миксера.

Може да се наложи да започнете разбиването и по – рано ,

ако миксера не е мощен и белтъците се разбиват по – бавно. /

Когато температурата на захарния сироп

достигне 130 градуса го махаме от огъня ,

/ Едновременно с това белтъците трябва да са се разбили до гъста пяна. / и

веднага го вливаме на тънка струйка към белтъците ,

без да спираме разбиването на максимална скорост на миксера.

Прибавяме ванилията и разбиваме още около 5 мин.

/ Трябва миксера да започне да оставя следи. /

Ако нямате кухненски термометър приложете следния метод :

След като са започнали да се образуват мехурчета в захарния сироп  ,

/ по цялата повърхност / засичаме 7 - 8 мин.

На 3 - та  минута / от отчитане на времето / започваме да разбиваме

белтъците

с миксер на най – високата му степен.

Непосредствено преди да махнем захарния сироп от котлона

добавяме лимонената киселина и разбъркваме добре.

Разбиваме белтъците до гъста бяла пяна.

Прибавяме на тънка струйка горещия захарен сироп ,

като не спираме разбиването на най - високата скорост на миксера.

Добавяме ванилията и разбиваме така още около 10 – 12 мин.

Получава се гъст крем , много подходящ за украса.




След като сме приготвили крема , веднага мажем тортата с него ,

още докато е горещ.

Когато кремът е топъл по лесно се разстила и подравнява.

Оцветих крема със сладкарски гел бои.


За украсата използвах сладкарски триъгълни пликове и

два вида накрайници за листа и накрайник с кръгъл отвор 1 см.




































Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог

за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !

Моля , не представяйте рецептата като ваша ,

само след като сте направили нищожни промени към нея !

Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !

Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/06/blog-post_20.html

Благодаря на всички , които ще спазят

Закона за авторското право и сродните му права !



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...