Translate

петък, 16 октомври 2020 г.

Кекс с какао и кокосови стърготини / втори вид /



Кекс с какао и кокосови стърготини

/ втори вид /

Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,

като споделяте този линк с рецептата : 

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/10/blog-post_16.html

Имам подобна рецепта ето тук :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/06/blog-post_7.html  ,

но тъй като дъщеря ми е голям любител на шоколадовите кексове ,

особено ако има и кокос в тях , направих и този вариант :

Продукти :

4 бр. яйца

250 гр. захар

300 гр. брашно 

250 мл. прясно мляко

80 гр. краве масло

60 гр.  какао

100 гр. кокосови стърготини

15 гр. бакпулвер

2 бр. ванилия

 

заливка :

30 гр. бял шоколад

кокосови стърготини

 

Приготвяне :

Разбиваме яйцата със захарта и ванилията до побеляване и удвояване.

Прибавяме разтопеното масло и топлото мляко , като разбиваме

на ниска скорост на миксера или бъркаме на ръка.

Пресяваме брашното с бакпулвера и го прибавяме и него.

Бъркаме внимателно на ръка , като внимаваме да не спадне. 

 

Прибавяме кокосовите стърготини.

От получената смес отделяме малка част , като прибавяме 1 с.л. с връх брашно към нея и разбъркваме.

Пресяваме какаото / за да не стане на бучки в сместа / 

и го прибавяме към по – голямото количество смес и разбъркваме добре.


Изсипваме получената смес в намазана с масло силиконова форма за кекс с диаметър около 20 см.

Ако формата не е силиконова я намажете с олио и поръсете с брашно.

Върху кафявата смес изсипваме бялата и с вилица , със спираловидни движения бързо

минаваме през целия кекс .

/ Целта е да се образува бяла шарка , която много не си пролича честно казано ,

 така , че може да пропуснете тази стъпка  /.

 

Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна около  1 час.

/ Аз го пекох в еър фрайър фурничката ми на програма кекс на 160 градуса около 1 час , като към края на печенето сложих алуминиево фолио отгоре , за да не прегори. /

При необходимост завиваме с алуминиево фолио отгоре , за да не прегори.

Проверяваме с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка.

Охлаждаме върху решетка.

 


Начупваме шоколада на парченца и го слагаме в

здраво найлоново пликче или сладкарски триъгълен плик.

Потопяваме плика в дълбока чаша с гореща вода ,

докато шоколада се разтопи напълно / около 10 мин. /.

Отрязваме ъгълчето на плика в края и поливаме кекса.

Поръсваме с кокосови стърготини.







Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог

за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !

Моля , не представяйте рецептата като ваша ,

само след като сте направили нищожни промени към нея !

Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !

Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея : 

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/10/blog-post_16.html

 

Благодаря на всички , които ще спазят

Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...