Translate

понеделник, 23 ноември 2020 г.

Питка с кашкавал и шунка



Питка с кашкавал и шунка

Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,

като споделяте този линк с рецептата :

 https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/11/blog-post_23.html

Продукти :

за тестото :

0,600 кг. брашно + около  50 гр. за доизмесване

2 бр. яйца

250 мл. прясно мляко

11 гр. суха мая / едно пакетче или 1/2 кубче прясна мая от 42 гр. /

3 с. л. кисело мляко

3 с. л. олио

1 ч. л. оцет

1 ч. л. сол

1 ч. л. захар

за плънка :

450 гр. гауда / или кашкавал , моцарела и др. /

300 гр. шунка / или филе , колбас и др. /

/ Количествата са ориентировъчни , като

 използвах готово нарязани./

50 гр. краве масло

за намазване :

1 малко яйце + 1 с.л. прясно мляко

за поръсване :

смес от семена

черен и бял сусам

Приготвяне:

Желателно е всички продукти да са със стайна температура.

Затопляме много леко прясното мляко.

Към него добавяме маята и захарта като разбъркваме добре.

Изчакваме докато маята се активира т.е. сместа  шупне.

През това време пресяваме брашното в дълбок съд удобен за месене.

Добавяме яйцата , киселото мляко , олиото , оцета и солта.

Към тях прибавяме шупналата смес с маята.

Отначало бъркаме с лъжица докато започне да се образува гъста лепкава каша.

След това доизмесваме на ръка.

/ Може да омесите тестото и с миксер , с приставка за тесто. /

Месим до много меко тесто. 

Не трябва да залепва по ръцете , но не трябва и да е твърдо.

Ако направите твърдо тестото , разточването му ще е трудно.

Оставяме тестото покрито с найлон и памучна кърпа да втасва.

Времето за втасване може да е различно в зависимост от температурата на помещението.

/ Аз го поставих във фурната , която включих да достигне 40 градуса и след това изключих. /

Тестото е втасало , когато е удвоило обема си. 

Разточваме правоъгълник с размери 50 / 40 см.

Разтопяваме маслото и мажем цялата кора с него.

Първо подреждаме парчетата гауда / кашкавал.

 

Върху кашкавала нареждаме парчетата шунка.

И върху шунката нареждаме отново гауда.

Може да използвате настърган кашкавал и нарязана на кубчета шунка ,

ако нямате готово нарязани.

 

Завиваме внимателно на руло.

Режем рулото на 16 части / шайби /.


Оформяме питката в тава с диаметър около 30 см. , върху хартия за печене.

Първо поставяме по края на тавата осем от шайбите / вадим ги от средата на рулото /.

Върху тях нареждаме още четири от шайбите.


Една от шайбите поставяме в центъра.

Останалите шайби разрязваме на четири и 
запълваме празното пространство по края на тавата.

 

Поръсваме със семената.




Поставяме питката в студена фурна и включваме на 180 градуса.

Печем около 50 мин. , като проверяваме с дървено шишче дали е изпечена  - тест суха клечка. / Бодем само в тестото , не в плънката. /

При необходимост , за да не прегори отгоре по време на печене 

може да завием с алуминиево фолио.

След изпичане мажем с масло и завиваме с памучна кърпа.





 
Тук питката е разчупена ,
 
 
 а тук разрязана / по принцип не обичам да режа питка , но за да може се види как се е получила я разрязах /:
 



Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог

за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !

Моля , не представяйте рецептата като ваша ,

само след като сте направили нищожни промени към нея !

Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !

Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :

 https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/11/blog-post_23.html

Благодаря на всички , които ще спазят

Закона за авторското право и сродните му права !

 

1 коментар:

  1. Браво! Чудесна идея ми дадохте! Питката ви е прекрасна и скоро ще я направя! Благодаря за идеята!

    ОтговорИзтриване

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...