Торта с Коледен венец
Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,
като споделяте този линк с рецептата :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/12/blog-post_11.html
Продукти :
за блата :
6 бр. яйца
225 гр. захар
190 гр. брашно
150 мл. прясно мляко
35 гр. какао
15 гр. царевично нишесте
3 гр. бакпулвер
2 бр. ванилии
щипка сол
за крема между блатовете :
400 гр. заквасена сметана
250 гр. рикота / или извара /
65 гр. пудра захар
1 бр. ванилия
10 гр. желатин
60 мл. вода
150 гр. малини / в случая замразени /
1 бр. банан
за сиропиране :
около 200 мл. прясно мляко
за масления крем :
150 гр. краве масло
300 гр. пудра захар.
1 бр. ванилия
Ако тортата е за бърза консумация и няма да се транспортира ,
може да пропуснете тази стъпка.
Този крем се приготвя за да се запечата тортата ,
защото тя е сиропирана и е с плодове , а меренговата украса не търпи влага.
/ т.е. може да се разтече /.
за украса белтъчен крем / Италиански меренг / :
150 гр. белтък / около 4 - 5 бр. /
400 гр. захар
70 мл. вода
1/3 ч.л. лимонена киселина
2 бр. ванилии
Приготвяне :
на блата :
Пресяваме брашното , като към него сме прибавили бакпулвера.
Прибавяме и щипката сол.
Към брашното прибавяме какаото като го пресяваме през цедка.
Разбъркваме добре.
Отделно в дълбок съд разбиваме яйцата с миксер / на висока скорост / и
прибавяме към тях нишестето.
Разбиваме 1 – 2 мин и прибавяме захарта и ванилията.
Разбиваме около 10 - 12 мин. до удвояване и до получаване на кремообразна смес.
/ Бъркалките на миксера трябва да оставят следи. /
Прибавяме половината от сухата смес на порции ,
като бъркаме на ръка или на ниска скорост на миксера.
Прибавяме прясното мляко / трябва да е със стайна температура /.
Прибавяме на порции и другата половина от сухата смес ,
бъркаме внимателно , за да не спадне сместа.
Получената смес изсипваме в тавичка с диаметър около 30 см. ,
върху хартия за печене.
Много често мокря хартията за печене и след това много добре изстисквам водата
/ затова малко се намачква / и така много лесно заема формата на тавата.
Аз я пекох в тавичка с отвор по средата.
Но ако нямате такава , може да използвате и обикновена тава ,
като сложите огнеупорна купичка по средата.
Или да изпечете цял кръгъл блат и после да си изрежете кръгъл отвор.
Печем в загрята на 170 градуса фурна около 35 мин.
Проверяваме с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка.
Изпеченият блат охлаждаме върху решетка и изчакваме леко да се охлади.
Обръщаме го и внимателно махаме хартията за печене.
Оставяме го върху решетката да се охлади напълно.
/ Може да
използвате решетката от фурната. /
След като блатът се е охладил напълно го разрязваме хоризонтално на две платки.
Тъй като отворът на блата ми се видя малък ,
изрязах още малко по – голям кръг в средата.
/ От изрезките си оформих основата за шишарките и за топките ,
като
прибавих към тях две лъжици от крема. /
Приготвяне на крема :
Заливаме желатина със студената вода , разбъркваме го и го оставяме да набъбне.
Отделно в друг съд пасираме рикотата със заквасената сметана , пудрата захар и ванилията.
Набъбналия желатин втечняваме на водна баня или в микровълновата за около 20 сек.
Прибавяме го към сместа с рикотата и разбъркваме добре.
Изчакваме , за да започне крема да стяга и прибавяме малините и нарязания на кубчета банан.
Оформяне на тортата :
Поставяме първият блат и го сиропираме с прясното мляко.
Върху него внимателно разпределяме цялото количество крем.
По желание може да поръсите с настърган шоколад.
Много внимателно поставяме втората платка без да притискаме.
/ При оформянето може да използвате ринг за оформяне на торта ,
аз този път реших да покажа , че може да се оформи торта и без ринг. /
Поставяме тортата в хладилник за няколко часа , за да стегне
/ Най – добре е да я приготвите вечерта и да я оставите за една нощ. /
Внимателно мажем с масленият крем от всички страни и подравняваме.
Приготвяме го като първо разбиваме маслото / може и на ръка /
и след това добавяме пудрата захар и ванилията.
Както вече споменах тази стъпка може да се пропусне.
Приготвяне на меренга :
Внимание ! Трябва много да се внимава при отделянето на жълтъците от белтъците.
Защото дори попадането на микроскопична частичка от жълтъка ,
ще влоши качеството на крема и ще го направи рядък и труден за работа.
Също така съдовете и бъркалката на миксера трябва да са абсолютно сухи и не мазни!
В подходящ съд слагаме захарта , водата и лимонената киселина.
В началото варим на силна степен на котлона.
След като заври , може да намалим на средна степен.
Трябва да започнат да се образуват мехурчета по цялата повърхност.
Едновременно с това разбиваме белтъците.
/ Когото температурата на захарния сироп е достигнала около 90 – 100 градуса ,
започваме да ги разбиваме на максимална скорост на миксера.
Може да се наложи да започнете разбиването и по – рано ,
ако миксера не е мощен и белтъците се разбиват по – бавно. /
Когато температурата на захарния сироп достигне 130 градуса го махаме от огъня ,
/ Едновременно с това белтъците трябва да са се разбили до гъста пяна. / и
веднага го вливаме на тънка струйка към белтъците ,
без да спираме разбиването на максимална скорост на миксера.
Прибавяме ванилията и разбиваме още 2 – 3 мин.
/ Трябва миксера да започне да оставя следи. /
Ако нямате кухненски термометър приложете следния метод :
След като са започнали да се образуват мехурчета в захарния сироп ,
/ по цялата повърхност / засичаме 7 - 8 мин.
На 3 - та минута / от отчитане на времето / започваме да разбиваме белтъците
с миксер на най – високата му степен.
Непосредствено преди да махнем захарния сироп от котлона добавяме
лимонената киселина и разбъркваме добре.
Разбиваме белтъците до гъста бяла пяна.
Прибавяме на тънка струйка горещия захарен сироп ,
като не спираме разбиването на най - високата скорост на миксера.
Добавяме ванилията и разбиваме така още около 10 – 12 мин.
Получава се гъст крем , много подходящ за украса.
След като сме приготвили крема , веднага мажем тортата с него , още докато е горещ.
Когато крема е топъл по лесно се разстила и подравнява.
След като сме подравнили тортата , изчакваме леко да стегне.
За украсата използвах сладкарски триъгълни пликове , накрайник за листа ,
накрайник за листа на хризантема и два вида накрайници звезда.
Може да използвате здрави найлонови пликове ,
като им отрежете връхчетата съвсем в края и
да украсите тортата , използвайки вашето въображение !
Оцветих крема със сладкарски гел бои
в зелено , кафяво , червено , жълто ,и оранжево.
Идеята за
направата на блата за тази торта видях
ето тук : https://youtu.be/SG-HrLPXhFE
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/12/blog-post_11.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Няма коментари:
Публикуване на коментар