Translate

петък, 11 декември 2020 г.

Торта с Коледен венец



Торта с Коледен венец

Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,

като споделяте този линк с рецептата :

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/12/blog-post_11.html

 

Продукти :

за блата :

6 бр. яйца

225 гр. захар

190 гр. брашно

150 мл. прясно мляко

35 гр. какао

15 гр. царевично нишесте

3 гр. бакпулвер

2 бр. ванилии

щипка сол

за крема между блатовете :

400 гр. заквасена сметана

250 гр. рикота / или извара /

65 гр. пудра захар

1 бр. ванилия

10 гр. желатин

60 мл. вода

150 гр. малини / в случая замразени /

1 бр. банан

за сиропиране :

около 200 мл. прясно мляко

за масления крем :

150 гр. краве масло

300 гр. пудра захар.

1 бр. ванилия

Ако тортата е за бърза консумация и няма да се транспортира ,

може да пропуснете тази стъпка.

Този крем се приготвя за да се запечата тортата ,

защото тя е сиропирана и е с плодове , а меренговата украса не търпи влага.

/ т.е. може да се разтече /.

за украса белтъчен крем  / Италиански меренг / :

150 гр. белтък / около 4 - 5  бр. /

400 гр. захар

70 мл. вода

1/3 ч.л. лимонена киселина

2 бр. ванилии

 

Приготвяне :

на блата :

Пресяваме брашното , като към него сме прибавили бакпулвера.

Прибавяме и щипката сол.

Към брашното прибавяме какаото като го пресяваме през цедка.


Разбъркваме добре.


Отделно в дълбок съд разбиваме яйцата с миксер / на висока скорост / и

прибавяме към тях нишестето.


Разбиваме 1 – 2 мин и прибавяме захарта и ванилията.

Разбиваме около 10 - 12 мин. до удвояване и до получаване на кремообразна смес.

/ Бъркалките на миксера трябва да оставят следи. /

Прибавяме половината от сухата смес на порции ,

като бъркаме на ръка или на ниска скорост на миксера.


Прибавяме прясното мляко / трябва да е със стайна температура /.

Прибавяме на порции и другата половина от сухата смес ,

бъркаме внимателно , за да не спадне сместа.



Получената смес изсипваме в тавичка с диаметър около 30 см. , 

върху хартия за печене.

Много често мокря хартията за печене и след това много добре изстисквам водата

/ затова малко се намачква / и така много лесно заема формата на тавата.

Аз я пекох в тавичка с отвор по средата.

Но ако нямате такава , може да използвате и обикновена тава ,

като сложите огнеупорна купичка по средата.

Или да изпечете цял кръгъл блат и после да си изрежете кръгъл отвор. 



Печем в загрята на 170 градуса фурна около 35 мин.

Проверяваме с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка.

 Изпеченият блат охлаждаме върху решетка и изчакваме леко да се охлади.

Обръщаме го и внимателно махаме хартията за печене.

Оставяме го върху решетката да се охлади напълно.

/ Може да използвате решетката от фурната. /

След като блатът се е охладил напълно го разрязваме хоризонтално на две платки.


Тъй като отворът на блата ми се видя малък , 

изрязах още малко по – голям кръг в средата.

/ От изрезките си оформих основата за шишарките и за топките ,

като прибавих към тях две лъжици от крема.  /


 

Приготвяне на крема :

Заливаме желатина със студената вода , разбъркваме го и го оставяме да набъбне.

Отделно в друг съд пасираме рикотата със заквасената сметана , пудрата захар и ванилията.

 

 

Набъбналия желатин втечняваме на водна баня или в микровълновата за около  20 сек.

Прибавяме го към сместа с рикотата и разбъркваме добре.

Изчакваме , за да започне крема да стяга и прибавяме малините и нарязания на кубчета банан.


Оформяне на тортата :

Поставяме първият блат и го сиропираме с прясното мляко.


Върху него внимателно разпределяме цялото количество крем.

 

По желание може да поръсите с настърган шоколад.


Много внимателно поставяме втората платка  без да притискаме.

/ При оформянето може да използвате ринг за оформяне на торта ,

аз този път реших да покажа , че може да се оформи торта и без ринг. /



Поставяме тортата в хладилник за няколко часа , за да стегне

/ Най – добре е да я приготвите вечерта и да я оставите за една нощ. /

Внимателно мажем с масленият крем от всички страни и подравняваме.

Приготвяме го като първо разбиваме маслото / може и на ръка /

и след това добавяме пудрата захар и ванилията.

Както вече споменах тази стъпка може да се пропусне.

 

 



Приготвяне на меренга :

Внимание ! Трябва много да се внимава при отделянето на жълтъците от белтъците.

Защото дори попадането на микроскопична частичка от жълтъка ,

ще влоши качеството на крема и ще го направи рядък и труден за работа.

Също така съдовете и бъркалката на миксера трябва да са абсолютно сухи и не мазни!

В подходящ съд слагаме захарта , водата и лимонената киселина.

В началото варим на силна степен на котлона.

След като заври , може да намалим на средна степен. 

Трябва да започнат да се образуват мехурчета по цялата повърхност.

Едновременно с това разбиваме белтъците.

 

/ Когото температурата на захарния сироп е  достигнала около 90 – 100 градуса ,

започваме да ги разбиваме на максимална скорост на миксера.

Може да се наложи да започнете разбиването и по – рано ,

ако миксера не е мощен и белтъците се разбиват по – бавно. /

Когато температурата на захарния сироп достигне 130 градуса го махаме от огъня ,

/ Едновременно с това белтъците трябва да са се разбили до гъста пяна. / и

веднага го вливаме на тънка струйка към белтъците ,

без да спираме разбиването на максимална скорост на миксера.

Прибавяме ванилията и разбиваме още 2 – 3 мин.

/ Трябва миксера да започне да оставя следи. /

Ако нямате кухненски термометър приложете следния метод :

След като са започнали да се образуват мехурчета в захарния сироп  ,

/ по цялата повърхност / засичаме 7 - 8 мин.

На 3 - та  минута / от отчитане на времето / започваме да разбиваме белтъците

с миксер на най – високата му степен.

Непосредствено преди да махнем захарния сироп от котлона добавяме

лимонената киселина и разбъркваме добре.

Разбиваме белтъците до гъста бяла пяна.

Прибавяме на тънка струйка горещия захарен сироп ,

като не спираме разбиването на най - високата скорост на миксера.

Добавяме ванилията и разбиваме така още около 10 – 12 мин. 

Получава се гъст крем , много подходящ за украса.


След като сме приготвили крема , веднага мажем тортата с него , още докато е горещ.

Когато крема е топъл по лесно се разстила и подравнява.

След като сме подравнили тортата , изчакваме леко да стегне.


За украсата използвах сладкарски триъгълни пликове , накрайник за листа ,

накрайник за листа на хризантема и два вида накрайници звезда.

Може да използвате здрави найлонови пликове ,

като им отрежете връхчетата съвсем в края и

да украсите тортата , използвайки вашето въображение !

Оцветих крема със сладкарски гел бои

в зелено , кафяво , червено , жълто ,и оранжево.














 

 Идеята за направата на блата за тази торта  видях ето тук : https://youtu.be/SG-HrLPXhFE

Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог

 за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !

Моля , не представяйте рецептата като ваша ,

само след като сте направили нищожни промени към нея !

Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !

Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея : 

https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/12/blog-post_11.html

 

Благодаря на всички , които ще спазят

Закона за авторското право и сродните му права !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...