Малки
сладки питки
Може да ме последвате в Инстаграм :
https://www.instagram.com/violetazheliazkova/
или да последвате страничката ми във Фейсбук :
https://www.facebook.com/domashnireceptisvili
Ще ми помогнете в популяризирането на блога ,
като споделяте този линк с рецептата :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/01/blog-post_30.html
Имам подобни рецепти за голяма сладка питка ето тук :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/12/blog-post_25.html
и тук :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2019/12/blog-post.html
Продукти :
/ продуктите са за три малки питки с диаметър 15 см или за
една средно голяма питка /
за тестото :
2 бр. яйца / 1 жълтък отделяме за намазване /
80 гр. захар
700 гр. брашно /около / + около 100 гр. за доизмесване и оформяне
250 мл. прясно мляко
2 с.л. с връх кисело мляко
70 гр. краве масло
20 гр. прясна мая / 1/2 кубче /
1 бр. ванилена захар
1 ч.л. оцет
½ ч.л. сол
за плънка :
кафява захар / може и бяла /
за намазване :
краве масло
Приготвяне :
Отделяме единия от жълтъците за намазване и
прибавяме към него 1 с.л. от прясното мляко и разбъркваме ,
оставяме го настрани.
В дълбок съд към леко топлото мляко прибавяме 1 с.л. от захарта ,
натрошената мая и 3 с.л. с връх брашно.
Разбъркваме получената смес , покриваме я с кърпа или стреч фолио
и я оставяме около 10 - 15 мин. , докато шупне т.е. да се активира маята.
/ Може да използвате и суха мая , но имайте предвид ,
че с нея втасването става по – бавно. /
В подходящ , дълбок съд поставяме пресятото брашно и
си правим кладенче в него.
Прибавяме останалия белтък , яйцето , захарта , ванилията ,
солта и киселото мляко.
Прибавяме също шупналата смес с маята и започваме да разбъркваме с лъжица.
След това месим около 5 минути и прибавяме на порции кравето масло
/ трябва да е меко , със стайна температура /.
Получава се много меко тесто.
Аз го измесих с миксера с приставката за тесто около 15 мин.
След което го извадих на плота и го сгънах като плик още около 15 - 20 пъти.
/ Може да го ударите в масата 100 пъти - става невероятно тесто ! /
Оформяме го на топка и го поставяме в посипан с брашно или
намазан с масло дълбок съд.
Покриваме съда с найлон или памучна кърпа и оставяме тестото да втасва.
Времето на втасване може да е различно в зависимост от околната температура – от 1 до 2 часа.
/ Обикновено го слагам във фурната , която загрявам до 40 градуса и след това изключвам. В този случай втасва за около 1 час. /
Но този път не бързах и си го оставих да си втасва на стайна температура.
/ Втаса за около 2 часа. /
От това тесто оформих 3 малки питки.
Двете питки оформих в две тавички с диаметър около 16 - 17 см. ,
върху хартия за печене, а третата в малка кексова форма също с такъв диаметър.
За първата мини питка :
От втасалото тесто оформяме 9 бр. топки по около 40 гр. едната.
Всяка от топките разточваме на кръгла кора с диаметър около 10 - 12 см.
Мажем всеки един кръг с масло и го поръсваме с кафявата захар.
Всеки кръг режем
диагонално така , че да се получат 4 триъгълни сегмента / части.
Поставяме четирите отрязани триъгълни парчета едно върху друго.
Притискаме с дървено шишче хоризонтално , в основата на триъгълниците.
След това прехлупваме острата част и притискаме с дървеното шишче по средата , вертикално.
Завиваме външните краища така , че да се образува нещо като листо.
Подреждаме ги в тавичката.
В средата поставяме едно топче , което завиваме с изрязана с ролер мрежа.
За втората мини питка :
От тестото оформяме 6 бр. топки по около 60 – 65 гр. едната.
Всяка от топките разточваме на кръгла кора с диаметър около 12 – 14 см.
Мажем всяко едно кръгче с масло и го поръсваме с кафява захар.
Режем всяко едно кръгче диагонално така ,
че да се получат 8 сегмента / триъгълни части /.
Поставяме осемте отрязани триъгълни парчета едно върху друго ,
като ги завъртаме едно срещу друго , по показания начин.
Обръщаме ги настрани и ги завиваме като листо.
Подреждаме ги в тавичка.
Разточваме една малка топка от тестото на
правоъгълна кора с дебелина около 0,5 см.
Мажем я с масло и я режем на ленти с ширина около 1,5 см.
С три от лентите сплитаме плитка.
Получената плитка завиваме на розичка ,
получава се така наречената плетена розичка.
Тази розичка поставяме в центъра.
Останалите лентички , разрязваме на още две по дължина и
ги усукваме две по две.
Поставяме ги между розичките.
Помежду тях по края на тавата поставяме малки топчета.
Третата питка я събрах набързо от изрезки и ги сложих в малка кексова форма.
/ Даже от бързане забравих да я намажа с масло и трудничко я извадих от формата след изпичането , та затова е и толкова рошава 😍 отстрани /.
Мажем втасалите питки с жълтъка и поръсваме
с кафява захар , черен или бял сусам и др.
Печем в загрята на 180 градуса фурна около 35 мин.
/ Аз ги пекох и трите едновременно. /
Когато започнаха да се позачервяват,
сложих алуминиево фолио отгоре и допекох.
Може да пробвате с дървено шишче дали са изпечени – тест суха клечка.
След изпичане охлаждаме върху решетка.
Получи се нещо много красиво и в същото време много вкусно!
Опитайте тази рецепта , няма да съжалявате!
Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2021/01/blog-post_30.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !
Няма коментари:
Публикуване на коментар