„Бейби“ козуначета
или козуначени мъфини
Ще ми
помогнете в популяризирането на блога , като споделяте този линк с рецептата :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/04/blog-post_11.html
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/04/blog-post_11.html
Имам и доста
други рецепти за козунак ето тук :
След като вече написах рецептата за класически козунак ето тук : https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/04/blog-post_9.html
реших да ви
покажа как да си направите и мини козуначета.
– Мамо , тези трябва да ги наречеш „бейби“ козуначета !
На мен идеята за име много ми хареса !
Трябва да ви кажа , че децата много им се радват.
Продуктите и начина на месене е същия както при козунака ,
но за по – голяма яснота и прегледност ще ги напиша отново ,
като ви покажа и как много бързо и лесно се оформят тези малки козуначета.
Поради многото запитвания , в тази рецепта посочих точното време ,
което на мен ми отне за отделните етапи на месене и втасване ,
с уговорката , че това е доста относително.
И за да не стане прекалено дълго рецептата :
Продукти :
600 гр. брашно
3 бр. яйца / отделяме 1 жълтък за намазване /
150 гр. захар
150 мл. прясно мляко
50 гр. краве масло
50 мл. олио
7 гр. суха мая / или ½ кубче прясна мая / 21 гр. /
1 бр. ванилия
настъргана кора от един лимон
щипка сол
Приготвяне:
Всички продукти е желателно да са със стайна температура.
Пресяваме брашното два пъти.
Към леко топлото мляко прибавяме маята , 1 с.л. от захарта
и 4 с.л. с връх от брашното.
/ Може на ръка , може с миксер , с приставка за тесто. /
започваме да прибавяме от двете мазнини.
Прибавяме ги на малки порции към тестото като , продължаваме да месим
още около 10 - 15 мин. / месих точно 18 мин. /
Прибавяме и кората от лимон в това време.
Трябва да получим много меко , много леко лепкаво тесто.
Оставяме го да втасва на топло.
Времето за втасване може да е различно в зависимост от околната температура.
/ Аз го втасвам във фурната , като я загрявам на 40 градуса и я изключвам.
Може да поставим и съд с гореща вода – за по – влажна среда. /
Тестото втасва за около 2 часа. / при мен втаса точно за 2,5 ч. във фурната /
го месим още 15 - 20 мин. / месих
точно 15 мин. /
/ Аз го
месих и двата пъти с миксера с приставката за тесто. /докато започнаха да се образуват мехурчета по него.
/ около 10 – 15 мин. / /месих точно
15 мин. /
Поставяме
го пак в съда , отново го покриваме и
го връщаме във фурната да втасва
повторно.
Повторно
втасва за около 2 – 2,5 ч.
/ при мен втаса във фурната точно за 2 часа и 45
мин. /
Трябва
почти да утрои обема си.отново го оставяме да втасват около 45 – 50 мин. във фурната.
Когото са удвоили обема си , значи са готови за печене.
Поръсваме ги обилно със захар.
След като леко се зачервят ги завиваме с алуминиево фолио , за да не прегорят.
Може да сложите и малка купичка с гореща вода
по време на печенето във фурната , за да не стават сухи.
Задължително проверяваме с дървено шишче дали са изпечени – тест суха клечка.
за
търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля
, не представяйте рецептата като ваша ,
само
след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля
, използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако
рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк
към нея :
Благодаря
на всички , които ще спазят
Закона за
авторското право и сродните му
права !
Поздравления прекрасни са меся но не мие идвало във формички да направя.благодаря ще направя .Весели празници,!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ! Радвам се , че съм Ви била полезна ! Весели празници !
Изтриване