Translate

събота, 11 април 2020 г.

„Бейби“ козуначета или козуначени мъфини



„Бейби“ козуначета 

или козуначени мъфини


Ще ми помогнете в популяризирането на блога , като споделяте този линк с рецептата :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/04/blog-post_11.html

Имам и доста други рецепти за козунак ето тук :

След като вече написах рецептата за класически козунак ето тук : https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/04/blog-post_9.html
реших да ви покажа как да си направите и мини козуначета.

Дъщеря ми каза :
– Мамо , тези трябва да ги наречеш „бейби“ козуначета !
На мен идеята за име много ми хареса !
Трябва да ви кажа , че децата много им се радват.
Продуктите и начина на месене е същия както при козунака ,
но за по – голяма яснота и прегледност ще ги напиша отново ,
като ви покажа и как много бързо и лесно се оформят тези малки козуначета.
Поради многото запитвания , в тази рецепта посочих точното време ,
което на мен ми отне за отделните етапи на месене и втасване ,
с уговорката , че това е доста относително.
И за да не стане прекалено дълго рецептата :
Продукти :
600 гр. брашно
3 бр. яйца / отделяме 1 жълтък за намазване /
150 гр. захар
150 мл. прясно мляко
50 гр. краве масло
50 мл. олио
7 гр. суха мая / или ½ кубче прясна мая / 21 гр. /
1 бр. ванилия
настъргана кора от един лимон
щипка сол
Приготвяне:
Всички продукти е желателно да са със стайна температура.
Пресяваме брашното два пъти.
Към леко топлото мляко прибавяме  маята , 1 с.л. от захарта 
и 4 с.л. с връх от брашното.
Получената смес разбъркваме  , завиваме с найлон и 
оставяме да шупне. / около 10 - 15 мин. /
Разбиваме яйцата , захарта , ванилията и солта за кратко / на ръка /.

Към шупналата смес прибавяме сместа с яйцата и разбъркваме.
Прибавяме брашното и започваме да месим.
/ Може на ръка , може с миксер , с приставка за тесто. /

След като вече сме месили около 10 - 15 мин. / месих точно 12 мин. /, 
започваме да прибавяме от двете мазнини.
Прибавяме ги на малки порции към тестото като , продължаваме да месим
още около 10 - 15 мин. / месих точно 18 мин. /
Прибавяме и кората от лимон в това време.
Така до тук времето за месене е общо около 20 - 30 мин.
Трябва да получим много меко , много леко лепкаво тесто.
Покриваме съда / трябва да е дълбок / с найлон или стреч фолио и кърпа.
Оставяме го да втасва на топло.
Времето за втасване може да е различно в зависимост от околната температура.
/ Аз го втасвам във фурната , като я загрявам на 40 градуса и я изключвам.
Може да поставим и съд с гореща вода – за по – влажна среда. /
Тестото втасва за около 2 часа. / при мен втаса точно за 2,5 ч. във фурната /

Когато е удвоило обема си , го вадим от фурната и 
го месим още 15 - 20 мин. / месих точно 15 мин. /
/ Аз го месих и двата пъти с миксера с приставката за тесто. /
След което го извадих на плота и го разтягах , усуквах , сгъвах , месих …
докато започнаха да се образуват мехурчета по него. 
/ около 10 – 15 мин. / /месих точно 15 мин. /

 
Поставяме го пак в съда , отново го покриваме и 
го връщаме във фурната да втасва повторно. 
Повторно втасва за около 2 – 2,5 ч. 
/ при мен втаса във фурната точно за 2 часа и 45 мин. /
Трябва почти да утрои обема си.



Разделяме го на 48 еднакви части - около 23 гр. едната.
Всеки две топки оформяме като фитил с дължина около 22 – 25 см.

Слагаме двата фитила един до друг и ги усукваме.

След това завиваме като охлюв и поставяме във форма за мъфини.

Получаваме 24 бр. мини козуначета.



Покриваме ги с найлон или памучна кърпа и
отново го оставяме да втасват около 45 – 50 мин. във фурната.
Когото са удвоили обема си , значи са готови за печене.

Мажем ги с отделения жълтък , към който сме прибавили 1 с.л. прясно мляко.
Поръсваме ги обилно със захар.

Печем в загрята на 160 градуса фурна / моята е с вентилатор / 25 мин.
След като леко се зачервят ги завиваме с алуминиево фолио  , за да не прегорят.
Може да сложите и малка купичка с гореща вода 
по време на печенето във фурната , за да не стават сухи.
Задължително проверяваме с дървено шишче дали са изпечени – тест суха клечка.

Пробвайте тази рецепта , няма да съжалявате !






















Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му
права !

2 коментара:

  1. Поздравления прекрасни са меся но не мие идвало във формички да направя.благодаря ще направя .Весели празници,!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ! Радвам се , че съм Ви била полезна ! Весели празници !

      Изтриване

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...