Козунак на конци
Може да ме последвате в Инстаграм :
https://www.instagram.com/violetazheliazkova/
или да последвате страничката ми във Фейсбук :
https://www.facebook.com/domashnireceptisvili
Ще ми помогнете в популяризирането на блога , като споделяте този линк с рецептата :https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/04/blog-post_9.html
След не кой
знае колко големият ми опит в правенето
на козунаци ,
и мноогото
рецепти и съвети , които изчетох ,
се получи
ето този резултат. 😊 😍 😋
Реших да напиша
и обобщя в тази рецепта ,
как успях да
направя класически козунак на конци.
Трябва да ви
кажа , че се получи наистина невероятен ! 😋 😋 😋
С хрупкава
коричка , с мноого конци , страхотен аромат и вкус !
Е … , не се
стърпях и добавих малко локум , защото
си го обичаме да е с плънка.
И така ,
много се надявам да съм полезна с тази рецепта :
Продукти :
600 гр.
брашно
3 бр. яйца /
отделяме 1 жълтък за намазване /
150 гр.
захар
150 мл.
прясно мляко
50 гр. краве
масло
50 мл. олио
7 гр. суха
мая / или ½ кубче прясна мая / 21 гр. /
1 бр.
ванилия
настъргана
кора от един лимон
щипка сол
за плънка :
70 гр.
локум / ½ кутийка /
Приготвяне:
Всички продукти
е желателно да са със стайна температура.
/ Може
дори леко затоплени. /
Пресяваме
брашното два пъти.
Към леко топлото
мляко прибавяме маята , 1 с.л. от
захарта и
4 с.л. с връх от брашното.
/ Аз го
правих със суха мая , за да ви покажа че става ,
но с прясна става още по – разкошен и много по - бързо втасва. /
Получената
смес разбъркваме , завиваме с найлон и
оставяме да шупне.
Към
шупналата смес прибавяме сместа с яйцата
и разбъркваме.
Прибавяме
брашното и започваме да месим.
/ Може на
ръка , може с миксер , с приставка за тесто. /
След като вече сме месили около 10 - 15 мин. ,
започваме да прибавяме от двете мазнини.
Прибавяме ги на малки порции към тестото като ,
продължаваме да месим още около 10 - 15 мин.
Прибавяме и кората от лимон в това време.
Така , до тук времето за месене е около общо около 20 - 30 мин.
/ Друг много добър вариант е да ударите тестото 100 пъти в плота - става разкошно тесто. /
Трябва да
получим много меко , много леко лепкаво тесто.
Ако
случайно ви се стори / това зависи от брашното / , че тестото е много кашаво ,
може да
прибавите , но по много малко брашно.
Ако пък
обратно , че е прекалено твърдо , може да прибавите малко топло мляко.
Покриваме
съда / трябва да е дълбок / с найлон или стреч фолио и кърпа.
Оставяме
го да втасва на топло.
Времето за
втасване може да е различно в зависимост от околната температура.
/ Аз го втасвам във фурната като я загрявам на 40 градуса и я изключвам.
Може да поставим и съд с гореща вода – за по – влажна среда. /
Тестото
втасва за около 2 - 2,5 часа.
Когато е
удвоило обема си го вадим от фурната и го месим още 15 - 20 мин.
/ Аз го
месих и двата пъти с миксера с приставката за тесто. /
След което
го извадих на плота и го разтягах , усуквах , сгъвах , месих ...
докато
започнаха да се образуват мехурчета по него / около 10 - 15 мин. /.
Трябва почти да утрои обема си.
Единия фитил оформих като правоъгълник с размери около 55 - 60 / 8 - 10 см.
/ Не използвах точилка , оформих ги с ръце. /
който преди това сме нарязали на кубчета.
Затваряме като фитил , като притискаме с пръсти.
Усукваме фитилите и ги сплитаме на обикновена плитка.
върху хартия за печене или тефлонова подложка.
отново го оставяме да втасва около 1,5 - 2 часа във фурната.
Когото е удвоил обема си , значи е готов за печене.
Поръсваме го обилно със захар.
След първите около 15 - 20 мин. завиваме с алуминиево фолио , за да не прегори.
Може да сложите и много малка купичка / чаша с гореща вода
по време на печенето във фурната , за да не става сух козунака.
/ Не я слагайте под козунака а съвсем встрани , в ъгъла на фурната. /
Задължително проверяваме с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка!
Мисля , че ако се използва прясна мая ефекта ще е още по – невероятен!
/ В момента по магазините не намерих , и затова ще се задоволя и с този резултат. /
По повод на мазнината мисля , че ако използвате краве масло , свинска мас
или маргарин / в краен случай / поотделно или в комбинация с олио пак ще се получи.
За плънка може да използвате всякакви сурови ядки , смесени с малко захар.
Може да използвате шоколад / течен или твърд / , локум , мармалад , сладка и т. н.
Не се увличайте да слагате прекалено много плънка ,
защото козунака ще се изпече много трудно.
Получи се невероятен козунак , пък и конци да искате … 😊 😋
Аз нямах търпение да видя дали ще има конци и още горещ го разкъсах! 😉 😉 😋
Пробвайте тази рецепта , няма да съжалявате !
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/04/blog-post_9.html
Здравейте, във всички фитили ли слагате локум или само в единия??
ОтговорИзтриванеЗдравейте !
ИзтриванеВ този който съм показала в рецептата , съм сложила само в средния фитил. Може да сложите във всички фитили. Също може да слагате различни плънки : шоколад , локум , смлени сурови ядки с малко захар и т.н. Само трябва да внимавате с печенето ! Когато е с плънка се пече по - бавно и по - трудно ! Не слагайте прекалено много плънка ! При печене , след като се позачерви леко отгоре , веднага сложете фолио , за да не прегори ! Задължително проверявайте с дървено шишче / като се стараете да бодете там където няма плънка / , дали е изпечен - по клечката не трябва да остава нищо ! Дано съм Ви била полезна !