Translate

четвъртък, 9 април 2020 г.

Козунак на конци





Козунак на конци

Може да ме последвате в Инстаграм :

 https://www.instagram.com/violetazheliazkova/

или да последвате страничката ми във Фейсбук :

https://www.facebook.com/domashnireceptisvili

Ще ми помогнете в популяризирането на блога , като споделяте този линк с рецептата :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/04/blog-post_9.html

Имам и доста други рецепти за козунак ето тук :


След не кой знае колко големият ми опит в правенето на козунаци ,
и мноогото рецепти и съвети , които изчетох ,
се получи ето този резултат. 😊 😍 😋
Реших да напиша и обобщя в тази рецепта ,
как успях да направя  класически козунак на конци.
Трябва да ви кажа , че се получи наистина невероятен ! 😋 😋 😋
С хрупкава коричка , с мноого конци , страхотен аромат и вкус !
Е … , не се стърпях и добавих малко локум , защото си го обичаме да е с плънка.
И така , много се надявам да съм полезна с тази рецепта :

 
Продукти :
600 гр. брашно
3 бр. яйца / отделяме 1 жълтък за намазване /
150 гр. захар
150 мл. прясно мляко
50 гр. краве масло
50 мл. олио
7 гр. суха мая / или ½ кубче прясна мая / 21 гр. /
1 бр. ванилия
настъргана кора от един лимон
щипка сол
 

за плънка :
70 гр. локум  / ½ кутийка /

 
Приготвяне:
Всички продукти е желателно да са със стайна температура.
/ Може дори леко затоплени. /
Пресяваме брашното два пъти.
Към леко топлото мляко прибавяме  маята , 1 с.л. от захарта и 
4 с.л. с връх от брашното.
/ Аз го правих със суха мая , за да ви покажа че става ,

но с прясна става още по – разкошен и много по - бързо втасва. /

Получената смес разбъркваме  , завиваме с найлон и оставяме да шупне.



 
Разбиваме яйцата , захарта и ванилията за кратко / на ръка /.
 

Към шупналата смес  прибавяме сместа с яйцата и разбъркваме.

  Прибавяме брашното и започваме да месим.
/ Може на ръка , може с миксер , с приставка за тесто. /

След като вече сме месили около 10 - 15 мин. , 
започваме да прибавяме от двете мазнини.
Прибавяме ги на малки порции към тестото като , 
продължаваме да месим още около 10 - 15 мин.
Прибавяме и кората от лимон в това време.
Така , до тук времето за месене е около общо около 20 - 30 мин. 

/ Друг много добър вариант е да ударите тестото 100 пъти в плота - става разкошно тесто. /

Трябва да получим много меко , много леко лепкаво тесто.

Ако случайно ви се стори / това зависи от брашното / , че тестото е много кашаво ,
може да прибавите , но по много малко брашно.
Ако пък обратно , че е прекалено твърдо , може да прибавите малко топло мляко.
Покриваме съда / трябва да е дълбок / с найлон или стреч фолио и кърпа.
Оставяме го да втасва на топло.

  Времето за втасване може да е различно в зависимост от околната температура.
/ Аз го втасвам във фурната като я загрявам на 40 градуса и я изключвам. 
Може да поставим и съд с гореща вода – за по – влажна среда. /
Тестото втасва за около 2 - 2,5 часа.
Когато е удвоило обема си го вадим от фурната и го месим още 15 - 20 мин.
/ Аз го месих и двата пъти с миксера с приставката за тесто. /


  След което го извадих на плота и го разтягах , усуквах , сгъвах , месих ...
докато започнаха да се образуват мехурчета по него / около 10 - 15 мин. /.


Връщаме го пак в съда , и отново покриваме с найлон и кърпа.
Поставяме го отново във фурната да втасва повторно.
Вторият път тестото втасва за около 2,5 ч. 
Трябва почти да утрои обема си.


Разделяме го на три еднакви топки.

Всяка топка оформяме като фитил.
Единия фитил оформих като правоъгълник с размери около  55  - 60  / 8 - 10 см.
/ Не използвах точилка , оформих ги с ръце. /
Слагаме тук - там , като се стремим да е равномерно от локума ,
който преди това сме нарязали на кубчета.
Затваряме като фитил , като притискаме с пръсти.
Усукваме фитилите и ги сплитаме на обикновена плитка.

Прехвърляме козунака в тавичка с диаметър около 25 см. ,
върху хартия за печене или тефлонова подложка.

Покриваме с найлон и памучна кърпа и
отново го оставяме да втасва около 1,5 - 2 часа във фурната.
Когото е удвоил обема си , значи е готов за печене.
Мажем го с отделения жълтък , към който сме прибавили 1 с.л. прясно мляко.
Поръсваме го обилно със захар.

Печем в загрята на 160 градуса фурна / моята е с вентилатор / около 55 мин.
След първите около 15 - 20 мин. завиваме с алуминиево фолио , за да не прегори.
Може да сложите и много малка купичка / чаша с гореща вода 
по време на печенето във фурната , за да не става сух козунака.
/ Не я слагайте под козунака а съвсем встрани , в ъгъла на фурната. /
Задължително проверяваме с дървено шишче дали е изпечен – тест суха клечка!

Мисля , че ако се използва прясна мая ефекта ще е още по – невероятен!
/ В момента по магазините не намерих , и затова ще се задоволя и с този резултат. /
По повод на мазнината мисля , че ако използвате краве масло , свинска мас
или маргарин / в краен случай / поотделно или в комбинация с олио пак ще се получи.
За плънка може да използвате всякакви сурови ядки , смесени с малко захар.
Може да използвате шоколад / течен или твърд / , локум , мармалад , сладка и т. н.
Не се увличайте да слагате прекалено много плънка ,
защото козунака ще се изпече много трудно.

Получи се невероятен козунак , пък и конци да искате … 😊 😋
Аз нямах търпение да видя дали ще има конци и още горещ го разкъсах! 😉 😉 😋
Пробвайте тази рецепта , няма да съжалявате !


























Моля , не копирайте снимки и текстове от този блог
за търговски и комерсиални цели без мое съгласие !
Моля , не представяйте рецептата като ваша ,
само след като сте направили нищожни промени към нея !
Моля , използвайте рецептата за лична и домашна употреба !
Ако рецептата ви е харесала , може да я споделите като посочите следния линк  към нея :
https://violetajeliazkova9.blogspot.com/2020/04/blog-post_9.html
Благодаря на всички , които ще спазят
Закона за авторското право и сродните му права !

2 коментара:

  1. Здравейте, във всички фитили ли слагате локум или само в единия??

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте !
      В този който съм показала в рецептата , съм сложила само в средния фитил. Може да сложите във всички фитили. Също може да слагате различни плънки : шоколад , локум , смлени сурови ядки с малко захар и т.н. Само трябва да внимавате с печенето ! Когато е с плънка се пече по - бавно и по - трудно ! Не слагайте прекалено много плънка ! При печене , след като се позачерви леко отгоре , веднага сложете фолио , за да не прегори ! Задължително проверявайте с дървено шишче / като се стараете да бодете там където няма плънка / , дали е изпечен - по клечката не трябва да остава нищо ! Дано съм Ви била полезна !

      Изтриване

Бадемово - шоколадова торта

Бадемово - шоколадова торта Може да ме последвате в Инстаграм :   https://www.instagram.com/violetazheliazkova/ или да последвате ст...